Kultura

19.11.2021
90

BUZDOVAN: MONOGRAFIJA TEATRA 303 GOVORI O TEATRU, ALI I SAZRIJEVANJU I PROPADANJU GRADA TOKOM 40 GODINA

Kotorski Teatar 303 ove godine obilježava 40 godina rada i postojanja.
U planu je izrada monografije koja će na pravi način oslikati rad i trud kotorske ekperimentalne scene, ali i život Kotorana i Kotoranki tokom protekle četiri decenije.
“U izradi monografije uključene su sve generacije Teatra 303. Monografija nije samo istorija teatra, to je ujedno knjiga koja govori kako je i grad u tih 40 godina rastao, sazrijevao, propadao. Tako je i teatar zajedno sa njim doživljavao svoje uspone i padove” – kaže za Radio Kotor Dragan Buzdovan, osnivač i direktor Teatra 303, reditelj i glumac.
Kako navodi Buzdovan, da li će izrada monografije biti finansijski podržana od strane Opštine Kotor,  članovi Teatra 303 saznaće na sastanku sa predsjednikom Vladimirom Jokićem.
“U svakom slučaju mi ćemo tu monografiju dovesti do kraja.
Ona nažalost po svoj prilici neće ove godine izaći jer ne vidimo volju, ni finansijsku podršku vlasti. Tako da ćemo vjerovatno morati tražiti neke druge izvore finansiranja. Ali nećemo odustati. Monografija je već otišla na lekturu. Nakon toga čeka nas obavezno prelamanje, a sve to košta” – objašnjava Buzdovan.
Prema njegovim riječima, Teatar 303 promoviše grad Kotor širom regiona.
 
Teatar 303 okupio je četvrtu generaciju glumaca među kojima su, pored Buzdovana: Nađa Mirković Pjetrović, Katarina Igić, Ilko Marović, Ivona Vukašinović, Milica Kašćelan, Andrea Marić, Andrea Drašković, Ksenija Maslovar, Sara Čizmović, Ranko Ristovski Gumeni.
Stvaranje novih talenata, novih nada i afirmacija glumačke i pozorišne scene jeste upravo cilj kojem je eksperimentalna scena Teatar 303 posvećena od samog osnivanja.
 
“Mi uvijek želimo da afirmišemo talente našeg grada, bilo kroz muzičko učešće u našim predstavama, bilo kao glumci, recitatori, itd. Ovih dana razgovarali smo sa profesorima maternjeg jezika u Gimnaziji Kotor da predlože talentovane učenike 3. i 4. razreda da radimo sa njima. Dajemo mogućnost djeci koja vole humor, satiru, bajke da se oprobaju u pozorišnom stvaralaštvu” – ističe Buzdovan.
 
Kako navodi, da biste bili uspješni u bilo kom poslu, prvo treba da imate volju da nešto uradite na tom poslju.
 
“Treba da u svojoj sredini organizujete život da vam bude malo ljepši koliko može. Treba da se sami okupljamo, stvaramo, družimo, organizujemo, mučimo i nasmijemo. Onda je to formula za uspijeh. A ako neko tu formulu može da prati nekim dodatnim sredstvima, onda to može da se podigne i na još veći nivo i da se naš glas čuje još dalje, ne samo po Crnoj Gori nego i regionu.
Gdje god smo nastupali pokazali smo da imamo kvalitet, sistem koji traje 40 godina” – ocjenjuje Buzdovan.
 
Amaterizam, kaže on, nije lako održati 40 godina.
 
“Teatar 303 čine školarci, studenti, radnici i treba ih sve okupiti da zajedno djelujemo i da pokažemo ono što znamo.
Nadam se da će Teatar 303 trajati još puno godina. Mladi ljudi shvataju da teatar treba da nastavi da radi i da on treba da postoji, pa da li će neko to u gradu shvatiti ili ne, to je njihov problem” – zaključuje Buzdovan. 
 

Podijeli na: