Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

31.01.2020
875

BUZDOVAN: DRUŠTVENE MREŽE UGASILE ČAROLIJU, BAJKE JE VRAĆAJU

Danas je u Kulturnom centru Nikola Đurković Kotor, u koprodukciji ove ustanove i Teatra 303, odigrana je predstava za djecu Princeza i žaba. 

O ovom svojevrsnom poklonu učenicima za uspješan početak drugog polugodišta, direktor Teatra Dragan Buzdovan kazao nam je da su društvene mreže ugasile čaroliju, pa stoga i potreba da se „afirmiše povratak djece pravim vrijednostima, knjizi, igrama u prirodi, druženju“. 

„Bajka Princeza i žaba, kao što ste vidjeli, izazvala je veliko oduševljenje djece naših osnovnih škola Njegoš i Narodni heroj Savo Ilić. Urađena je po motivima priče za djecu „Kralj i žaba“, samo što ovdje virus ulazi u kompjutere i tako upravlja kraljevstvom. Lovac pomaže kralju koji nema pretenzija da se oslobodi virusa, da pronađu princa, kojeg je vještica pretvorila u ružnog žapca. Predstava je napravljena u duhu vremena i namijenjena je djeci od četiri i više godina, ali je istovremeno poučna i za roditelje. Poruka je da je današnje društvo opsjednuto virtuelnim svijetom. Zato bajka poziva da se djeca vrate pravim vrijednostima, knjizi, igrama u prirodi, druženju, onako kako smo mi stariji nekada srećno u djetinjstvu živjeli. Društvene mreže su ugasile čaroliju, bajkovitost, sa kojom svako dijete treba da raste, pa je najmanja princeza oličenje igre, mašte, i svega što krasi djetinjstvo sa dušom, a ne elektronikom. Sva djeca su aktivno učestvovala u predstavi, pomagala lovcu da nađe vješticu, da unište virus, koji uništava kraljevstvo. Sa druge strane mi smo uživali pred prepunom salom“, kazao je Buzdovan.

Scenario i režiju potpisuje Dragan Buzdovan, scenografija: Meštar i furešta, Muzička obrada: Andrea Orlando.

Glume: Nađa i Damir Pjetrović, Ilko Marović, Ivona Vukašinović, Andrea Marić, Milica Kašćelan, Jelena Šćepanović, Neđeljko Kustudić, Dragan Buzdovan, Ranko Ristovski, Vuk Jovanović, Lana Vukašinović.

 

 

Podijeli na: