Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

17.09.2021
410

BUJIŠIĆ – UPRKOS BROJNIM OGRANIČENJIMA USLIJED PANDEMIJE, USTANOVE KULTURE ODRŽAVAJU KULTURNI ŽIVOT GRADA

Javna ustanova (JU) Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor uprkos pandemiji koronavirusa, mjerama i krizama koje su zadesile cijelo društvo uspjeva da održi kulturni život u našem gradu. To je potvrdio direktor Vladimir Bujišić, gostujući na talasima Radio Kotora.

“U skladu sa uslovima u kojima je održano kulturno ljeto i u skladu sa tim što su bili planovi Kulturnog centra, mogu reći da je rezultat koji je u Kotoru ostvaren sasvim pozirivan. Održane su manifestacije koje su planirane” – ističe Bujišić.

Kulturno ljeto je u kotorskom Centru za kulturu, kaže Bujišić, počelo filmskim festivalom “Uhvati film” , održanom u kinu “Boka” , koji obrađuje život lica sa invaliditetom.

“Nakon toga Kulturni centar je u saradnji sa Gradskom galerijom organizovao Festival svjetlosti Zasjaće palaci. Na zidinama našeg grada projektovane su slike, radovi akademskih umjetnika iz 12 zemalja. Festival je naišao na veoma pozitivne reakcije i kod turista i kod mještana.

Ono što je obogatilo ljetnju turističku sezonu, a što je tradicionalno za naš grad, jessu: Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike, Forteca film festival, Festival gudača, Festival klapa. A Kulturni centar Nikola Đurković je pokušao dati svoj doprinos ljetnjoj kulturnoj sezoni.

Fokusirali smo se na to da naš glavni dio programa bude nakon ljetnje turističke sezone" - objašnjava Bujišić.

Pored Festivala svjetlosti “Zasjaće palace”, ističe Bujišić, pozitivne reakcije publike izazvale su predstave koje su igrane na Ljetnjoj pozornici: “Leptir”, “Kapital” i “Ana Karenjina”.

“Ana Karenjina u koprodukciji Dramskog studija Prazan prostor i Zetskog doma naišlaje  na odličan odziv publike. Imali smo popunjene kapacitete. Predstava koja je na veoma specifičan način obradila temu Ane Karenjine i samo trajanje predstave je nešto što je nesvakidašnje. Ona je sa pauzama trajala  5 sati” – navodi Bujišić.

On se osvrnuo i na organizaciju Bokeljske noći koja je ove godine obilježena onlajn dokumentarnim filmom našeg sugrađanina reditelja Dušana Vulekovića.

“Rok je bio veoma kratak. Dušan je prihvatio izazov i po opštem mišljenju kvalitetno je odradio zadatak koji mu je bio povjeren.

Film obrađuje temu meštara koji se bave izradom barki.

Za Bokeljsku noć nije bilo vatrometa, okupljanja, muzike uživo, ni izrade barki. Nada nam je da će iduće godine situacija biti drugačija i da će se Bokeljska noć vratiti tamo gdje joj je mjesto, a to je akvatorijum zaliva i trgovi Starog grada” – kaže Bujišić.

Prema njegovim riječima, brojna su ograničenja koje ustanovama kulture nameće pandemija koronavirusa.

“Zbog mjera za suzbijanje širenja virusa ustanove kulture ograničene su brojem posjetilaca, zatim brojem glumaca na sceni. Osim toga finansijska situacija je takođe ograničavajući faktor koji je uticao na izbor predstava tokom proljećne sezone.

Što se tiče zimske pozorišne sezone pandemija će svakako imati uticaja. Već postoje određene poteškoće u zakazivanju predstava. Često se dešava da neki od glumaca koji treba da učestvuje u predstavi zarazi se koronavirusom ili neko u njegovoj porodici, tako da i sama pozorišta imaju velike probleme. Teško je okupiti ansamble. Radimo na formiranju zimskog reprtoara. Još uvijek ne možemo precizno reći kako će to izgledati. Nadam se da ćemo imati kvalitetan program. Namjera nam je da tokom mjeseca imamo minimum 2-3 kvalitetne predstave. S obzirom da tokom ljeta pozorišni program KC nije bio što se tiče obima značajan, ali nadamo se da ćemo to popraviti u zimskom periodu.

Ulažemo velike napore, ne zavisi sve od nas, nadamo se najboljem i svakako moramo poštovati mjere koje budu na snazi” – poručuje Bujišić.

Veći značaj, ocjenjuje Bujišić, trebalo bi dati Ljetnjoj pozornici.

“Na Ljetnjoj pozornici bi se mogao odvijati značajan dio programa. Nažalost, naša ljetnja scena nije u kvalitetnoj mjeri opremljena za veliki broj programa. Ne postoji opremljenost audio, svjetlosnom tehnikom ili same prostorije u kojima glumci borave zahtjevaju ozbiljnu rekonstrukciju. U više navrata sam prema Opštini apelovao da se u bližoj budućnosti,ako bude mogućnosti za to, opredjele sredstva da se Ljetnja pozornica sanira i da joj se vrati stari sjaj i da zauzme mjesto u kulturnom životu Kotora koji bi i zasluživala.

Drago mi je da se veći dio programa odvijao po kotorskim trgovima koji su sjajna scenografija za razne vrste događaja. Tu je napravljen veliki pomak” – kaže Bujišić.

Kada je u pitanju zimska pozorišna sezona, objašnjava Bujišić, Kulturni centar ima zadatak da zadovolji potrebe Kotorana kao institucija koja se bavi kulturom.

“Radimo na tome da pozorišni program bude što kvalitetniji. Tokom pređašnjeg perioda i ostale naše jedinice su imale redovne programe. Gradska biblioteka i čitaonica 2 puta mjesečno oranizovala je književne večeri koje su izuzetno posjećene. U planu je izložba Rijetke knjige iz fundusa SPD u Kotoru. Ona će biti otvorena krajem septermbra ili početkom oktobra.

Gradska galerija u svom redovnom programu ima izložbe koje se otvraju četvrtkom. Program se odvija redovno. Svake godine Gradska galerija Kotor dodjeljuje nagradu za najboljeg kotorskog vizelnog umjetnika u okviru obilježavanja 21. novembra – Dana opštine Kotor" - kaže Bujišić.

Od podsjeća da kotorski kino “Boka” od marta ove godine prikazuje projekcije filmova savremene produkcije.

“U saradnji sa Filmskim centrom i Ministarstvom kulture kino Boka opremili smo novom audio-vizuelnom opremom koja omogućava projekcije savremenog filmskog repertoara. Pruža mogućnost emitovanja filmova u 3D tehnologiji. Nabavljeno je novo ozvučenje i platno.

Ono što meni pričinjava zadovoljstvo jeste da veliki broj naših mlađih sugrađana i djece redovno prati naš filmski repertoar” - ističe Bujišić.

Bujišić podsjeća da je zbog mjera za suzbijanje širenja koronavirusa broj mjesta u Sali ograničen na 50.

 

“Kino Boka će u decembru biti domaćin filmskog festivala Ubrzaj koji će za temu imati živote specifičnih grupa u našem društvu. Festival će biti održan u saradnji sa Centrom za građansko obrazovanje iz Podgorice i biće put put održan u našem kinu Boka.

Do tada će kino Boka imati redovan repertoar po dvije projekcije dnevno.

Krajem septembra ćemo održati izložbu štićenika Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti i njihovih radova koji su realizovani kroz jedan evropski projekat koji sprovodi Specijalna bolnica za spihijatriju.

Za Dan opštine će i ove godine biti organizovana nagrada za najboljeg vizuelnog umjetnika u Kotoru. To je tradicionalna manifestacija kojoj svakako treba dati na značaju gdje naši lokalni vizuelni umjetnici dobijaju priliku da izlažu, što je vrlo značajno za samu afirmaciju kako u Kotoru, tako i šire u Crnoj Gori.

To nam pričinjava veliko zadovoljstvo jer naša uloga kao ustanove jeste da afirmišemo i lokalne umjetnike” – poručuje Bujišić.

 

Opširniji razgovor sa Vladimirom Bujišićem, direktorom JU Kulturni centar "Nikola Đurković" Kotor o tome kako je pandemija koronavirusa uticala na rad ove ustanove kulture, kakvi su planovi za period pred nama - poslušajte u emisiji "Katareo" u utorak, 21. septembra od 17 sati i 15 minuta.

 

Podijeli na: