Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

11.08.2021
491

BUJIŠIĆ OBRAZLOŽIO PREDLOGE PROMJENE IMENA GALERIJA I BIBLIOTEKE

Na sjednici Savjeta JU Kulturni centar "Nikola Đurković" Kotor, održanoj 09.06.2021 godine ,  odlučeno je da se Opštini Kotor, kao osnivaču, podnese predlog za promjenu imena Gradske galerije, Staklene galerije i Gradske biblioteke i čitaonice.

Predlog je dostavljen Sekretarijatu za kulturu, sport i društvene djelatnosti, a detalje pogledajte u obrazloženju koje nam je proslijedio vršilac dužnosti direktora JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, Vladimir Bujišić:

 “Na sjednici savjeta JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor održanoj 09.06.2021. a na osnovu predloga članova Savjeta i našeg sugrađanina gospodina Ilije Mlinarevića, odlučeno je da se tzv. “Staklenoj galeriji”, koja je u sastavu zgrade KC dodijeli ime Vaska Lipovca, istaknutog likovnog stvaraoca, porijeklom iz Kotora, koji je najveće domete svog umjetničkog stvarlaštva, ostvario u Hrvatskoj, konkretno u Splitu, gdje takođe postoji njegova galerija, ali svojim umjetničkim radom bio je okrenut i svom Kotoru, kojeg je na određeni način svojom umjetničkom zaostavštinom i zadužio.  Posebno po najpoznatijim motivima mornara i brodova, izuzetno zapaženih izložbi, gdje treba istaći ciklus skulptura Biciklisti u Pomorskom muzeju Kotor i možda najznačajnijim radom za Kotor, reljefnim životopisom Blažene Ozane Kotorske na vratima Crkve Sv. Marije Koleđate, danas poznatije kao crkve Blažene Ozane. 

Takođe, na predlog člana savjeta prof.dr.sci. Darka Antovića, odlučeno je da se Gradska galerija Kotor, koja se nalazi u Starom Gradu u sklopu zgrade kojoj pripadaju i naše radne jedinice Kino Boka i Gradska biblioteka i čitaonica, dodijeli ime Mario Maskareli, koji je bio istaknuti slikar i grafičar, rođen na Cetinju, školovao se i najviše uspjeha u umjetničkom radu ostvario u Beogradu, a cijelog života svojim interesovanjima i djelima bio je okrenut Boki i Kotoru. U Kotoru, konkretno na Prčanju proveo je veliki dio svog života i stvaralačkog rada, u svojoj kući koju i danas koristi njegova porodica. Preminuo je u Risnu i sahranjen je u porodičnoj grobnici u Dobroti. Njegovi radovi, pored muzeja i galerija u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima su i u Umjetničkom muzeju Crne Gore na Cetinju, kao i u privatnim zbirkama kolekcionara, posebno u Boki i Kotoru. 

Takođe Odluka Savjeta je i da se Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor dodijeli ime Filip J. Kovačević. Radi se o izuzetnoj ličnosti iz druge polovne 19 v. i prve polovine 20 v. rođenom u grbaljskom selu Prijevor, a preminulom u Kotoru u porodičnoj kući 1922. godine. Osnovnu školu je završio u Budvi, gimnaziju u Kotoru, a fakultetske studije u Beču. Jedan je od najobrazovanijih ljudi naše kulturne prošlosti, govorio je sedam jezika, bio vrlo aktivan prevodilac i pisac drama, poezije i dramske književnosti. Prvi je prevodilac drama Sofokla i Eshila kod nas, profesor Cetinjske gimnazije, prvi je realizovao postavljanje na sceni Gorskog vijenca Petra II Petrovića Njegoša 1891. godine na Cetinju. Bio je upravnik jedine državne štamparije na Cetinju. Iza sebe je ostavio preko 200 bibliografskih jedinica svojih književnih ostvarenja i prevodilačkih poduhvata. Ono što je posebno značajno za ovaj predmet je da je Filip J. Kovačević uveo u Crnu Goru modernu evropsku arhivistiku koja je baza današnje arhivistike u Crnoj Gori. Svojim pravilima o arhivima i najzad, veoma značajnim pravilima o bibliotečkom radu, je i sve domete modernog evropskog bibliotekarstva doveo na tlo Crne Gore. Na račun ovoga, pored ostalog, od Knjaza Nikole imenovan je za prvog državnog bibliotekara Crne Gore 1896. godine. 

Iz svega navedenog, smatramo da je ovo možda i najmanje što možemo učiniti za ova izuzetna tri stvaraoca, da bi se na neki način odužili njihovom imenu i djelu, sa trajnim pečatom našem gradu, i predlažemo osnivaču Opštini Kotor da usvoji navedeni predlog”, saopštio je v.d. direktora Kulturnog centra, Vladimir Bujišić

Podijeli na: