Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

28.10.2024
109

BROJNI NASTUPI GRADSKE MUZIKE KOTOR DO KRAJA GODINE - KRIVOKAPIĆ: NOVOGODIŠNJI KONCERT 23. DECEMBRA

Tekst: Biljana Marković

Foto: Radio Kotor / B.M.

Gradska muzika Kotor 1842 nedavno je učestvovala na 13. Internacionalnom festivalu muzike u Malgrat de Maru, u Španiji.

Dirigent kotorskog orkestra, Dario Krivokapić, ne krije zadovoljstvo učešćem Gradske muzike na ovom prestižnom festivalu koji je okupio orkestre i plesne grupe iz brojnih zemalja.

„Učestvovalo je šest duvačkih orkestara - iz Crne Gore, Hratske, Njemačke, Ukrajine, Italije i Jermenije. Bio je jedan bend i mažoretke iz Francuske, zatim mažoretke iz Hrvatske i Italije. Osim toga, nastupilo je i 13 folklornih grupa iz Meksika, Sjeverne Irske, Jermenije“, kazao je Krivokapić za Radio Kotor.

Najavljuje da orkestar od danas (ponedeljak, 28. oktobar) počinje sa aktivnim probama za tradicionalni Novogodišnji koncert koji će, precizira, biti održan 23. decembra, kada je, kaže, i otvaranje manifestacije „Od Božića do Božića“.

„Prethodno ćemo napraviti promenadni koncert u čast jubileja Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo, što će najvjerovatnije biti 3. novembra, ali ćemo naknadno da potvrdimo taj termin. Naime, govorim o datumima koji nisu sto posto potvrđeni, ali radimo da se tada ostvare. Nadalje, 16. novembra planiramo Susret prijatelja iz Crne Gore. Podsjetiću da smo u februaru imali susret kada su nam gostovali Šibenska narodna glazba i duvački orkestar iz Marije Bistrice“, navodi Krivokapić i dodaje da su učešće već potvrdile Gradske muzike Herceg Novog i Budve, Mjesna muzika Đenovići i Glazbeno prosvjetno društvo Tivat. Programom je  predviđen promenadni koncert ulicama Kotora, a zatim i koncert svakog orkestra pojedinačno ispred kafane „Dojmi“.

Slijedi, najavljuje, nastup Gradske muzike u okviru proslave 21. novembra, Dana opštine Kotor. 

„Onako kako to ide po protokolu i kao kruna sezone, taj Novogodišnji koncert koncert 23. decembra. Plan mi je da muzički dio bude sastavljen iz tri cjeline: prva marševi i klasična djela, drugi obrade pjesama sa klapom i treći popularne, moderne kompozicije“, naglašava Krivokapić.  

Orkestar trenutno ima 30 članova, a novost je, dodaje, otvaranje škole pri Gradskoj muzici koja je počela sa radom u septembru.  

„Osposobljavamo djecu tokom kurseva duvačkih instrumenata i udaraljki, a mogu da nam se priključe i svi koji žele da se bave muzikom. Za limene duvačke instrumente ja držim obuku, a imamo profesore koji će da obučavaju za drvene instrumente, flautu, saksofon. Već je preko deset prijavljenih i uveliko smo počeli sa pripremama, tako da se nadam da ćemo tokom sljedeće godine imati znatno veći broj novih članova. Inače, sa ovom školom smo napravili malu pauzu zbog učešća na festivalu u Španiji, a sada smo ponovo nastavili“, napominje naš sagovornik.

Naglasivši da je orkestar „dobro snabdjeven“ instrumentima, ističe da su nedavno sa servisa iz Hrvatske dopremili dvanaest.  

„U Zagrebu imamo majstora koji fenomanalno radi, tako da smo osposobili dosta starih instrumenata koji su naravno i dalje u funkciji. Nastojimo sada da nove članove usmjerimo ka tim instrumentima koji su nam takoreći deficitarni - tenor, bombardina, tuba, horna. To su stariji instrumenti, recimo tenor i bombardina koji se ne mogu naučiti u muzičkoj školi, a vrlo nam znače za nastupe i koncerte. Bez njih se ni jedan program ne može izvesti, tako da nastojimo da osposobimo što više novih članova na starim instrumentima“, objasnio je Krivokapić.

U arhivi Gradske muzike Kotor su, kaže, brojni  stari notni zapisi, pretežno klasičnih kompozicija.

„Smatram da je to i poenta Gradske muzike, dakle marševi i klasične kompozicije. Ove godine ćemo obnoviti određene stare kompozicije, a u planu nam je na naučimo da izvodimo još nekoliko novih klasičnih djela, pogotovo što je to tradicija. Godinama su se izvodila ta djela, čak i neke operske arije, uvertire. Težiću ka tome da se i dalje održavaju i da uvijek budu na našem repertoaru“, poručio je Krivokapić i pozvao sve zainteresovane da se priključe Gradskoj muzici Kotor.

 

 

Podijeli na: