Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

07.09.2023
1041

BRAIĆ UGRINIĆ O POSEBNOSTI XXII FESTIVALA KLAPA: PRIJATELJSKO DRUŽENJE REVIJALNOG KARAKTERA (AUDIO)

Koncept ovogodišnjeg Međunarodnog festivala klapa je izmijenjen, a organizatori su zbog više faktora morali odustati od takmičarskih večeri i nove klapske pjesme.
To je, gostujući u jutarnjem magazinu “Grad” Radio Kotora, kazala predsjednica Nevladine organizacije (NVO) Međunarodni festival klapa Perast, Tina Braić Ugrinić.
 
,,Došlo je, najprije, do nekih organizacionih promjena, pa nam je trebalo malo vremena da se međusobno dogorimo i usaglasimo. Osim toga, tu je i vječita neizvjesnost koliko novca možemo očekivati od glavnih sponzora, Opštine Kotor i Turističke organizacije, jer se niko od nas iz Upravnog odbora ne bavi profesionalno organizacijom ovog muzičkog događaja, već smo tu kao entuzijasti i istinski ljubitelji klapa, Perasta, tradicije i druženja. Zbog toga smo kasnili i sa javnim konkursom. Više klapa je već za budući period imalo zakazan drugi aranžman. Dodatni problem predstavljao je datum održavanja festivala”, pojašnjava Braić Ugrinić.
 
Podsjeća da će program XXII izdanja festivala trajati tri večeri.

Prve večeri planiran je koncert dječijih klapa, zatim revijalno veče odraslih klapa, dok je za nedjelju planiran koncert klape “Šufit”.
 
 ,,Voditelji dječijih klapa su bili oduševljeni idejom da napravimo veče baš dječijih klapa unutar tradicionalnog međunarodnog festivala, ali isto tako mnoga djeca baš u ovom periodu odlaze na ekskurzije, počele su obaveze i nova školska godina, a kako djeci tako i voditeljima klapa, nije se vježbalo gotovo tri mjeseca odmora, te se nisu svi usudili prijaviti. Od petnaestak, na početku prijavljenih dječijih klapa iz Crne Gore i Hrvatske, u posljednjih par dana ostalo je samo njih šest. Program smo upotpunili muzikom, pa će i mladim talentima biti omogućeno da učestvuju u prigodnom programu. Moram napomenuti da je prošle godine na području Crne  Gore oformljeno 13 školskih klapa, zahvaljujući upornosti i posvećenoj misiji našeg bivšeg izvršnog direktora Milana Kovačevića. Ove godine publici će se predstaviti klape: Perle iz Kolašina, Canticum Angelicum iz Zagreba, Nonet iz Tivta, Margarita Bianca iz Bijelog Polja, Zaveslaj iz Šibenika i Fortuna iz Kotora”, kaže Braić Ugrinić.
 
Koncert muških i ženskih klapa planiran je za subotu, 9. septembar, kada će se publici predstaviti osam klapa.
 
,,Tu smo imali sličan problem, kašnjenje sa konkursom, zbog već zakazanih angažovanja na drugim mjestima, zdravstvenih problema, nemogućnosti izostanka sa posla. Druge večeri, takođe u 20 sati, publika i ljubitelji klapskog pjevanja će uživati uz glasove klapa: Bellezza iz Tivta, Štiglići i Camerton iz Podgorice, Maris i Bisernice Boke iz Kotora, Delmati iz Solina, Merla iz Dugopolja i Mindula sa Čiova. Treće večeri učestvovaće muška klapa Šufit iz Splita sa repertoarom od 20 pjesama. Ova klapa nastupa više od trideset godina i što je naročito interesantno, tri godine zaredom su bili apsolutni pobjednici najprestižnijeg festivala klapskog pjevanja u Omišu. Kao zaključak mogu reći da je posebnost ovogodišnjeg susreta klapa prijateljsko sastajanje koje nije takmičarskog karaktera, a samim tim je i opuštenije. Učešće dječijih, ali i odraslih klapa je, čini mi se, dobro, jer odrasle klape ukazuju dječijim koliko je ovaj vid pjesme težak i zahtijevan, ali čist i prefinjen, te kako se tim vidom pjevanja ne mogu baviti svi, već izuzetni sluhisti sa dobrim i uvježbanim glasom”, ističe Braić Ugrinić.
 
Festival klapa izadaje i almanah “Lirica”, a ovogodišnje izdanje, kako navodi, biće objavljeno početkom naredne godine.
 
,,Lirica je ponos festivala, jer ona je trajno svjedočanstvo ispjevanog. U prvobitnom planu imali smo na umu da izdamo Liricu br. 9. Međutim, zbog finansijske ograničenosti ostavićemo je za kraj ove ili možda prvu polovinu iduće godine. Ovogodišnja Lirica je gotovo spremna. Onaj najbitniji dio je završen, još nedostaje priča i naravno štampanje. Član našeg UO i dugogodišnji saradnik Festivala kompozitor Mario Katavić iz Sarajeva, uradio je za festival preko 400 obrada pjesama. On je autor Lirice planirane za ovu godinu u kojoj je obradio 40 peraških počasnica koje je zapisao sveštenik, istoričar, pisac, Peraštanin Andrija Balović u XVIII vijeku”, rekla je Braić Ugrinić.
 
Festival se već nekoliko godina održava u septembru, ali organizatori razmišljaju da naredne godine bude krajem juna.
 
,,Ovaj period nam se prije nekoliko godina činio podobniji zbog promjenljivosti vremena u junu. Ali, više nema pravila, a alternativa se uvijek nađe ukoliko vremenski uslovi ne dozvole da se festival održi vani. Jul nam ne odgovara, jer se održava Omiški festival, u avgustu su obično odmori, tako da smo već u razmišljanjima da ga opet realizujemo krajem juna, ali o tome ćemo sljedeće godine konkretnije govoriti”,  zaključila je Braić Ugrinić.

Emisiju možete poslušati na linku Jutarnji magazin Grad
 
Tekst i foto: Tamara Vuković
 

 

Podijeli na: