Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.07.2023
694

BRAINOVIĆ O FAŠINADI: VIŠEVJEKOVNA TRADICIJA I NESVAKIDAŠNJI OBIČAJ

Uoči Fašinade koja će se održati sjutra u Perastu, razgovarali smo sa Marijom Brainović – predsjednicom Društva prijatelja grada Perasta.

„Fašinada se tradicionalno obilježava i ove godine, a sve je počelo još prije pet i po vijekova, kako navodi Brainović, kada su Peraštani na hridi koja je bila u blizini otoka Sv. Đorđa počeli graditi otočić Gospa od Škrpjela i na njemu napravili crkvu posvećenu Bogorodici. Sve od tada, pa do današnjih dana Peraštani njeguju tradiciju te svakog 22. jula na dan Sv. Marije Magdalene nose kamenje i bacaju ga oko otoka Gospe od Škrpjela kako bi održali njegovu stabilnost.

Barke će se vezati na Pošovu, kod ponte Đurišića a onda će lagano veslati do kraja Perasta – malo iza muzeja i okrenuti se prema otoku Gospe od Škrpjela, gdje će baciti kamenje.

U prvoj barci je tradicionalno peraški župnik, godinama već don Srećko Majić, u drugoj barci su pjevači, a potom dođe barka iz Strpa (tradicionalno uvijek strpačka barka učestvuje u Fašinadi) i onda za redom sve one barke koje to žele”, priča Brainović. 

Napominje da je kroz istoriju bilo vrlo važno izaći iz mandraća i priključiti se Fašinadi.

“Svaki onaj koji nije izveo barku iz mandraća, plaćao je globu. Ne znam kako bi danas to podnijeli vlasnici barke ili kako će to protumačiti ljudi, međutim mislim da je to bilo vrlo značajno i važno jer što više barki, naravno to više i kamenja’. 

Prisjeća se Brainović i kako je govorio pokojni don Anton Belan ‘Dok su tri barke vezane, vaš običaj se održava i možemo smatrati da se ne prekida’, iako ističe kako je 70-ih godina bilo i po pedeset vezanih barki, dok je posljednjih godina njih dosta manje, uglavnom oko dvadeset.

Nakon što se baci kamenje u more, onda se služi krunica na otoku u crkvi i poslije toga slijedi čašćenje za sve učesnike.

Ove godine će se na pjaci ispred crkve Sv.Nikole održati koncert ansambla Tri Kvarta iz Kotora.

Svi oni koji su prvi put u Perastu imaće priliku vidjeti nesvakidašnji običaj, koji je odolio svim burama i olujama, pa i svim sistemima i bez razlike se održavao svake godine”, rekla je Brainović. 

Dodaje i kako se, kao i svake godine do sad, obraćaju nadležnim institucijama što su i u obavezi, a budući da na moru više nema malih barki, niti gondola i sandolina, nego su to sve jahte i jedrilice, kao i jedrenjaci koji na neki način ometanju održavanje i veslanje.
Ove godine obratili su se i Lučkoj kapetaniji kako bi regulisali pomorski saobraćaj. 

Napominje kako je veoma teško, a naročito prvim barkama, održavati pravac “veslajući između bova i glisera i svega ostalog što pluta po našem zalivu”.

‘Pozivamo još jednom sve  slušaoce Radio Kotora koji podržavaju sve ono što se radi u Perastu i način na koji mi obilježavamo naše tradicionalne manifestacije, da dođu i ove godine i nadahnu se našom kulturom i ljepotom’ – za kraj poručuje Brainović. 

Franka Peruđini

Foto: arhiva Radio Kotora - ilustracija

 

Podijeli na: