Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

03.07.2024
552

BOJANA PETROVIĆ-LABIA: HIP-HOP ZAHTIJEVA DA UĐETE U NJEGOVU SRŽ (AUDIO)

Gošća emisije “Ljetnje priče” na talasima Radio Kotora bila je Bojana Petrović, specijalistkinja oralne hirurgije i reperka poznata u hip-hop svijetu pod pseudonimom Labia. 


Iako je doktorka Bojana Petrović već izvjesno vrijeme zaokupljena zahtjevnim radom u stomatologiji, svoj reperski duh ne da sputati.
Kada se priča o repu, neizbježno je spomenuti da je to samo dio složene hip-hop kulture i pokreta koji nastaje sedamdesetih godina XX vijeka u Bronxu i Harlemu, u getoima, na disko i otvorenim partijima, kao izraz ispoljavanja negativne energije, nezadovoljstva i frustracije tamošnjih Afroamerikanaca i Portorikanca.


Kako kaže naša sagovornica “upravo prošle godine hip-hop je slavio 50 godina, a nastao je iz bunta i potrebe”.
Za tih pola vijeka postojanja prošao je kroz nekoliko promjena, te opstao kao jedan od kulturološki najinteresantnijih muzičkih pravaca, od žurki, društveno angažovanih tekstova, "gengsta" repa, g-funka, trepa, te drila i niza različitih podžanrova.
Još u osnovnoj školi Petrović se zainteresovala za ovu vrstu muzike, prateći rad svjetski poznatog Eminema, a ključan za njen dalji muzički angažman je susret sa članovima klape “Who See”.


“Interesantno, ne u Kotoru, već u Dubrovniku, gdje sam pohađala srednju školu. Imali su nastup u Omladinskom centru Orlando sa DJ Mono, upoznajemo se i kreće razmjena muzike. Tada počinjem da na pravi način i detaljnije otkrivam svijet  hip-hop  kulture. Bitno je kada se počnete baviti tom vrstom muzike, da uđete i u samu njenu srž. Hip-hop se ne bazira samo na muzici, nego je to šira priča”, prisjeća se svojih muzičkih početaka Petrović.
Razvilo se prijateljstvo, poklopili rep ukusi, te uslijedila gostovanja na albumima ovog populanog dvojca.
Nedavno, kada smo sa Bojanom Petrović razgovarali na temu stomatologije i samo se ovlaž dotakli muzike, najavila nam je jedno iznenađenje.

I zaista, objavljen je prvi sing “Anemoi” za "Beats per Montenegro" etiketu.

Vibin Wit DJ Mono projekat, iza kojeg stoji DJ i producent Nikola Rajović (DJ Mono), okupio je pet ženskih vokala: Mariju Božović, reperke Snežanu Nikčević-Apro, Bojanu Petrović-Labia, Đuliju Perišić-Jutro i Saru Kurgaš- Kurgashian.
DJ Mono – Nikola Rajević je već dugi niz godina u muzici, a poznat je i kao osnivač i voditelj najznačajnije hip-hop radijske emisije u Crnoj Gori The Coming.

 “Njegova je ideja kao producenta i menadžera - prvi put u Crnoj Gori, a i na Balkanu, četiri reperke na jednoj traci. Mi smo bile oduševljene prilikom da pokažemo da imamo scenu. To je ujedno bio i moj povratak muzici, spoj stare i nove škole, s obzirom na to da ima i mlađih koleginica”, kaže Labia.

Povratak je otvorio vrata novim aranžmanima, još veću želju, motivaciju i posvećenost stvaranju, pa je uslijedio “Metak” sa nikšićkim producentom Markom Janjuševićem Janjom, publici poznatom iz grupe “Manitou”, a  zatim i singl “Kontrabanda” saradnja sa Kotoraninom Sašom Mitićem - DJ Mitikom.
Najavljuje radno ljeto i “muziku na sve strane”, između ostalog, pjesmu i spot sa Marijom Božović.   
Da bi naša Ljetnja priča zaista imala ljetnju vibraciju, naša sagovornica je dodala da se nada češćoj posjeti plažama, a na naše pitanje “što ako se zbog muzičkog angažovanja Labie, stvori dugi red pacijenata”, Petrović odgovara da su “oni uvijek  na prvom mjestu”.  

Cijeli zazgovor možete poslušati na linku Ljetnje priče.
 
Tekst: Nataša Jotić
Foto: Privatna arhiva 

Podijeli na: