Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

22.10.2020
2812

BOGATA TRADICIJA BOKE KOTORSKE U ORGANIZACIJI CEKUMA

U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (CEKUM) večeras je u Galeriji solidarnosti u Starom gradu održano multimedijalno veče pod nazivom “Kotor – kroz pjacete i kalete” koje ima za cilj da oživi duh starog Kotora i ove jeseni nas podsjeti na bogatstvo kulturne baštine kojom obiluje ovaj drevni grad.

Programom u Kotoru nastavlja se manifestacija “Svi smo mi Crna Gora – bogatstvo različitosti” koja se održava u nekoliko crnogorskih gradova.

Kakos u kazali, više od 10 godina CEKUM kroz različite forme istrajava na afirmaciji i podsticaju vrijednosti kulture manjinskih naroda i drugih nacionalnih manjinskih zajednica, multikulturalnosti, tolerancije i koegzistencije različitosti.

Prisutnima se obratio direktor CEKUM-a Salko Luboder.

“Riječ je o manifestaciji koja je mozaičnog tipa i koja će se održati u nekoliko gradova Crne Gore. Krenuli smo od Podgorice.  Cilj nam je da damo svoj doprinos u prikazivanju bogatstva i vrijednosti kulture, tradicije i specifičnosti manjinskih nacionalnih zajednica, ali sve to da povežemo u jedinstven koloplet koji se zove crnogorska kulturna baština, crnogorska multikulturalnost i ono što je posebna karakteristika to je interkulturalnost koja nam je i te kako potrebna da bi smo se bolje poznavali. A kad se bolje poznajemo, onda ćemo se bolje i razumijeti” – kaže Luboder.

Kazivanjem o bokeljskom pomorstvu, dobrotskoj čipki, botunadama, klapama i drugim programskim segmentima, učesnici programa potrudili su se oživjeti  duh drevnog Kotora i osvijetliti bogatu tradiciju Boke Kotorske.

O slavnoj prošlosti bokeljskih pomoraca govorio je Slavko Dabinović.

“Kotor je osnovan prije dvije hiljade godina, ali njegovo pomorstvo već se javlja prije hiljadu i dvjesta godina, od 809. godine kada je preuzeto relikvije ili tijelo Svetog Tripuna i donešeno u Kotor, kada su i kotorski mornari i pomorci zaplesali kolo oko relikvija Svetog Tripuna. To se smatra prvim poznatim začetkom pomorstva ovdje u Kotoru. Već 867. i 869. godine postoje dokazi da je Kotor imao svoje galije. Pomorstvo je donijelo svo bogatstvo i kulturnu baštinu koja se nalazi na ovim prostorima” – ističe Dabinović.

O dobrotskoj čipki govorile su Mila Moškov i Slađana Vučetić.

U programu su učestvovale članice teatra “Gašler” među kojima su Dolores Bonić Fabian i Iva Mirošević. Bonić Fabian je govorila i o naslijeđu koje prezentuje turistima, autentičnom bokeljskom humoru i kuhinji.

U muzičkom dijelu programa nastupili su: dječja klapa “Marineri” i klapa “Maris”.

Moderator programa je bio Miomir Maroš.

Događaju je prisustvovao predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

Podijeli na: