Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

03.06.2023
474

BJELOGRLIĆ: CRNA GORA ATRAKTIVNA DESTINACIJA ZA SNIMANJE FILMA

Crna Gora je atraktivna destinacija za snimanje filma, ocjenio je reditelj, producent i glumac Dragan Bjelogrlić na drugom izdanju CIM Foruma koje je od 25. do 28. maja održano u Kotoru. „U jednoj zemlji na tako malom prostoru imate planine, sela, mora, jezera, sve što je potrebno za snimanje jednog filma“ – ističe Bjelogrlić koji je, podsjetimo, scene za svoje filmove i serije snimao upravo u Kotoru.

Dodaje da Crna Gora ima izuzetno talentovanu filmsku industriju i visoki potencijal.

On je na Velikoj sceni Kulturnog centra „Nikola Đurković“ govorio na temu „Biznis i film“. Bjela iz uloge producenta i reditelja, a Branimir Žugić u ulozi moderatora, inače jedan od organizatora CIM Foruma, novinar i poznati crnogorski producent koji je, svakako iz te uloge znao da postavi prava pitanja jednom od najuticajnijih i, mnogi smatraju, najkvalitetnijih reditelja i producenata iz Srbije i regiona, a kako smo čuli na panelu, čovjeku koji je promijenio filmsku industriju na ovim prostorima.

Razgovarali su o izazovima filmske i TV produkcije, uspješnom biznis modelu, radnoj etici, medijima, vještačkoj inteligenciji na filmu, budućnosti sedme umjetnosti. Kažu i da Bjelogrlić stvara filmove i serije koje su „veće od života“.

Kako navodi Bjelogrlić, iako su mu na početku rediteljske i producentske karijere kazali da se ne može istovremeno raditi kvalitetno i biti uspješan, odnosno sticati finansijska dobit, on je odlučio da ih ne posluša i ističe, sa ove distance to je bio pravi potez. Iako je, kaže, mnogo puta bio u minusu nakon serija i filmova koje je stvarao, na duže staze ipak se isplatilo. Postao je prepoznatljiv po kvalitetu u stvaranju filmskog i serijskog, odnosno TV sadržaja, otvarala su mu se vrata za nove projekte. Objašnjava da se u Srbiji snima mnogo serija koje, bez obzira na kvalitet, u dosta slučajeva i ne stignu da se emituju na TV stanicama. Nezadovoljstvo izražava pojedinim sadržajima koji, kaže, vrijeđaju inteligenciju građana i građanki. Takve sadržaje, ističe, možemo pronaći na televizijama poput Pinka i Hepija.

„Jako je važno gledaocima i gledateljkama ponuditi kvalitetan sadržaj“ – smatra Bjelogrlić.

Bjela smatra da za njegovog vremena vještačka inteligencija neće preuzeti ulogu producenta i reditelja. Kaže da već sada na tim platformama možete pronaći cijele scenarije za film ali, ističe, na taj način gubi se na kvalitetu. S obzirom da vještačka inteligencija sakuplja već poznate i dostupne podatke kako iz svih sfera, tako i iz filmske industrije, veliki problem predstavljaće neinovativnost koja znači da društvo ne može da napreduje.

Opširnije sa Draganom Bjelogrlićem u emisiji „Katareo“ u utorak, 6. juna od 17 i 15 na gradskim talasima.

 

Irena Mačić

 

 

 

Podijeli na: