Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

16.08.2020
1821

BERGAM: STOLIV JE MOJA OAZA MIRA

Dvadesetdevetogodišnju glumicu Mariju Bergam publika je zavoljela kroz kompleksan i intrigantan lik Maje Davidović u velikom projektu Dragana Bjelogrlića “Senke nad Balkanom”. 

Marija se svake godine odmara u Stolivu gdje se, kako je kazala za emisiju “Nedjeljni razgovor“, osjeća najbolje. “Svi koji me poznaju znaju da se nigdje ne mogu tako relaksirati kao u mjestu gdje sam se rodila i gdje sam provela najljepše godine svog djetinstva. Sa sinom Danilom i članovima moje porodice se kupam, sunčamo se i uživamo u svakom novom danu”, priča nam Bergam.

Njen suprug Radivoje Raša Bukvić je glumac s internacionalnom karijerom. Gledamo ga u domaćoj, kriminalističkoj seriji "Besa", gdje igra lik Uroša Perića.

“Raša je angažovan na više projekata, mnogo radi, snima i zato trenutno nije sa nama. Vjerujem da će se za njegove glumačke poduhvate tek čuti, jer je veoma marljiv, strpljiv i posvećen svom poslu”, rekla je Bergam.

Od oktobra prošle godine angažovana je kao asistentkinja na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. “Za vrijeme studija, bila sam potpuno očarana profesorima i djelima koja smo obrađivali. Međutim, kad sam diplomirala i počela da radim, polako sam se udaljavala od svega toga. Biti dio nastavnog kadra na ovom fakultetu za mene je zaista velika čast, ali i izazov. Osjetila sam da u radu sa studentima nekako postajem bolja. Njihova energija, polet, vjera, mladalačka zanesenost, sve to me zaista oplemenjuje”, iskrena je Bergam.  

U tinejdžerskim godinama igrala je balet, a ljubav prema pozorištu došla je tokom višegodišnjeg rada u studiju “Stvar srca” Mike i Bilje Aleksić. “Balet je bio vrlo važan dio mog života. U jednom momentu sam morala da se odlučim da li ću ići u inostranstvo i usavršavati se ili ostati kući. Bila sam mala i isuviše vezana za svoje roditelje i zato sam ostala ovdje. Mnogo sam propatila zbog toga. Tako je gluma došla zapravo kao utješna solucija. Diplomski ispit Biljaninih studenata-predstava Murlin Murlo Nikolaja Koljade za mene je predstavljao prekretnicu, jer sam tada istinski poželjela da glumim i publici ponudim baš ono što sam ja osjetila tog momenta”, navela je Bergam.

Jedna od najangažovanijih glumica mlađe generacije često napominje da se u studiju kod Mike i Biljane krucijalno obrazovala. “Časovi su nam bili veoma zanimljivi. Vodili smo duge razgovore sa Mikom koji nas je učio da razmišljamo na pravi način, čitali smo knjige. Sa Biljom smo radili analizu likova, njihovih odnosa, fabule, radili smo improvizacije, posjećivali muzeje. Uvijek su se trudili da nas vrate u zlatno doba kulture, pozorišta, kinematografije stare Jugoslavije”, prisjeća se Bergam.

Uloga bogatašice i zavodnice Maje Davidović u “Senkama nad Balkanom” za nju je bila značajna i uzbudljiva za rad. “Uživala sam radeći na tom ozbiljnom i studiozno urađenom projektu i u svakom trenutku sam se trudila da lik opravdam svim bićem. Smatram da je ovo po svim osnovama provokativan projekat i ta vrsta provokacije odlično stoji uz stil i estetiku serije. Postoje neke naznake da će biti i treće sezone, ali još uvijek nista nije zvanično potvrđeno”, kazala je Bergam.

U australijskom filmu „Zmajevi“ režisera Alistaira Njutona Brauna, koji će publika moći da pogleda naredne godine, igra glavnu žensku ulogu-Miru Vučković. “U pitanju je psihološki triler, a kako čujem, ozbiljni evropski festivali ga već uzimaju u opticaj. Glumila sam na engleskom jeziku i ta činjenica nam je na setu donijela mnogo smijeha i zabave. Trudila sam se da budem opuštena, da potpuno budem u liku kojeg glumim, a imala sam i veliku podršku kolega, među kojima je i australijski glumac Nathan Sapsford”, iskrena je Bergam.

Publika će je od jeseni gledati i u kriminalističkoj drami „12 riječi“, debitanstkom igranom projektu rediteljke Jelene Stolice.  

 

Podijeli na: