Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

28.01.2024
1685

BEGOVIĆ, KORDIĆ, VUKANIĆ I ERCEGOVIĆ, NAJBOLJI ĐACI I SPORTISTI GRBLJA, PRIZNANJE DODIJELJENO I UČITELJICI JOVANI ČEPIĆ

Mjesna zajednica Gornji Grbalj i Srpska pravoslavna parohija Gornjogrbaljska tradicionalno su, povodom Savindana, danas u manastiru Podlastva priredili Svetosavski prijem.

Tom prilikom najboljim đacima i sportistima iz Grblja: Milanu Begoviću, Đorđu Kordiću, Relji Vukaniću i Petru Ercegoviću, kao i učiteljici Jovani Čepić, dodijeljene su svetosavske gramate, prigodne nagrade – “Grbaljski zakonik iz 1427.”, knjiga profesora Ljuba K. Mačića “Grbalj u starim ćiriličnim dokumentima”, grbaljski riječnik Đorđa Ivetića i Slobodana Pecelja “Govorite li grbaljski”, knjiga o kulturi sporta autora Božidara Tujkovića i novčane nagrade u iznosu od po 200 eura.

Kako su kazali, Milan  Begović je učenik devetog razreda OŠ “Nikola Đurković“. Odličan je đak i član dramske sekcije, a imao je i tri zapažena nastupa na pozorišnoj sceni. Krajem juna 2022. godine na Barskom festivalu pozorišta za djecu osvojio je drugu nagradu za glavnu mušku ulogu u predstavi „My name is Mitar“. Svoja interesovanja pokazao je i prema košarci i član je KK Budva, već šest godina. Sa svojim klubom je u tri različite sezone osvojio dva prva mjesta na Follow UP ligi i Jadranskom kupu.Trenutno je učesnik projekta „Da znam i da činim“, koji je dio obrazovanja za održivi razvoj.

Djordje Kordić je učenik šestog razreda OŠ „Nikola Đurković“. Do sada svaki razred potvrđivao je odličnim uspjehom. Zapaženo je njegovo učešće na kvizu znanja „Koliko poznaješ svoj grad“, gdje je osvojio drugo mjesto. Ono što posebno zavređuje pažnju jesu njegovi uspjesi u sportu. Tenisom se bavi tri godine i već ima 20 pehara i medalja od kojih je 15 osvojio prošle godine. Dva puta je osvojio Nikšić Open i iza sebe ima 12 finala. Godinu je završio kao drugi na rang listi Teniskog Saveza CG do 12 godina, a trenutno je i četvrti u konkurenciji od 14-16 godina.

Relja Vukanić je učenik drugog razreda Gimnazije Kotor. Srednju školu je upisao kao lučonoša i taj uspjeh je potvrdio i u srednjoj školi. Profesori u školi za njega ističu da je jako vrijedan, odgovoran, svestran i marljiv. Intelektualno je radoznao i svoj potencijal razvija u različitim granama nauka. Od vanškolskih aktivnosti, ističe se u vaterpolu. U klubu Primorac od ove godine u sastavu je prvog tima.

Petar Ercegović je učenik devetog razreda OŠ „Nikola Đurković“. Odličan đak koji je vješto spojio sport i umjetnost, pa je podjednako uspješan, kako na sportskim turnirima, tako i na literarnim i glumačkim takmičenjima. Član je dramske sekcije i glumio je u predatavi My name is Mitar koja se uspješno predstavila na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu i dječijeg festivala „Čedo Dragović“ u Baru. Na Kotorskoj školskoj olimpijadi osvojio je treće mjesto. Član je Džudo kluba od svoje sedme godine i takmičio se na brojnim turnirima u zemlji i inostranstvu. Osvojio je mnogobrojne zlatne i srebrne medalje, kako na državnim prvenstvima, tako i na međunarodnim takmičenjima.

Kao novina u okviru ovogodišnjeg Svetosavskog prijema, dodijeljeno je i peto priznanje, učiteljici Jovani Čepić koja je kako navode, bila kratko na zamjeni u grbaljskoj OŠ i za to vrijeme ostavila snažan utisak na učenike.

,,Draga Jovana, neka ti ova gramata i naš skromni poklon bude znak zahvalnosti zbog pažnje i ljubavi koju si pokazala prema našoj djeci. Da ti bude podstrek da svoju profesiju nastaviš, baš ovako kako si ovdje započela. Našoj djeci si popunila srca svojom ljubavlju i ostavila neizbrisiv trag. Oni to ispoljavaju čestim pominjanjem tebe sa osmjehom i toplinom. Hvala ti za neizmjernu ljubav koju si im prižila. Tvoja posvećenost i predanost ogleda se u njima i hvala ti što si ih podstakla, da rastu u dobre i saosjećajne ljude. Želimo ti puno uspjeha u daljem radu, da Sveti Sava bude uz tebe, uz želju da ponovo jednog dana budeš učitelj naše škole“, poručili su organizatori.

Prisutnima se obratio iguman manastira Podlastva Justin.

,,Srećan praznik Svetog Save našeg sveopšteg, svesrpskog oca, koji nas okuplja već devet vijekova i u ovoj našoj grbaljskoj svetinji, koju su njegove svete noge pohodile. Sveti Sava je uvijek bio zaštitnik djece, studenata, i svih onih koji su se bavili umjetnošću i naukom, i koji su na bilo koji način mogli, da pridodaju napretku”, kazao je iguman manastira Podlastva.

Predsjednik Savjeta MZ Gornji Grbalj Ljubo Nikaljević, zahvalio se svima koji su doprinijeli održavanju Savindanskog prijema.

,,Zahvalio bih se Željku Ćetkoviću iz Bratešića, tadašnjem predsjedniku MZ Gornji Grbalj, koji je prije osam godina osmislio ovaj program, Radosavu Tujkoviću, koji ga je sa Savjetom MZ nastavio i oplemenio,  a ja ću se potruditi sa svojim Savjetom, da ovoj večeri dodam još ukrasa. U ime Savjeta MZ Gornji Grbalj ovom prilikom bih se zahvalio Opštini Kotor i predsjedniku Vladimiru Jokiću kao i Sekretarijatu za investicije i sekretaru Ognjenu Vukasoviću, na domaćinskom odnosu prema našoj MZ, uz želju da se tako i nastavi”, kazao je, između ostalog, Nikaljević.

On se tom prilikom  na podršci zahvalio Opštini Kotor, Turističkoj organizaciji Kotor, brojnim sponzorima, kao i našoj medijskoj kući.

Program je vodila Marija Ivetić.

U muzičkom dijelu programa nastupio je Balša Raković na harmonici i hor koji je sačinjen od polaznika vjeronauke pri parohiji gornjogrbaljskoj.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali predsjednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja, predstavnik Sekretarijata za investicije Radosav Tujković, paroh gornjogrbaljski Lazar Krstić, te predsjednici grbaljskih mjesnih zajednica.

 

Tekst i foto: Tamara Vuković

 

Podijeli na: