Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

25.08.2023
959

BAKOČEVIĆ: AKVAREL JE IZABRAO MENE (AUDIO)

Vizuelna umjetnica, Bosljka Bakočević, svoje radove kotorskoj likovnoj publici predstaviće krajem septembra, kada će u Pomorskom muzeju Crne Gore biti otvorena njena peta samostalna izložba. 
 
Kako je kazala tokom gostovanja u emisiji “Ljetnje priče” Radio Kotora, do sada je imala četiri samostalne i oko 20 kolektivnih izložbi, u zemlji i inostranstvu.
 
,,Sigurna sam  da je akvarel odabrao mene, jer sam odrasla u Boki, u prelijepom ambijentu gdje je svjetlost magična, uz more i planine koji zapravo čine srž akvarela-pigment, voda i svjetlost. Umjetnici tokom studija uglavnom pronađu tehniku koja im odgovara. Nekome je to ulje, akvarel, akril, multimedijalno izražavanje, uglavnom tehnika sama nađe umjetnika”, priča nam Bakočević.
 
Kako ističe, trenutno je u fazi istraživanja biljnih formi koje pokušava da prikaže na ivici figuralnog i apstraktnog.
 
,,U malim fragmentima biljaka često nađem cijeli svijet. Tako sam prije neki dan, dok sam nešto pripremala u kuhinji, na mahuni bijele boje pronašla ljubičaste šare i iskoristila ih za jednu od svojih slika. Inspiraciju crpim iz prirode, spontano gledajući stabla, biljke, šišarke”, objašnjava ona.
 
Ako se akvarelu priđe primarno i ozbiljno, napominje, onda je to tehnički veoma skupa tehnika.
 
,,Pigmenti, četkice i papir su skupi. Mislim da je riječ o najskupljoj likovnoj tehnici koju jedan umjetnik može da koristi. Akvarel na našoj likovnoj sceni nije toliko popularan, jer zahtijeva dosta strpljenja i staloženosti, a živimo nekako ubrzano i nemamo vremena ni za svoje obaveze, a kamoli za sušenje slike. U tehničkom smislu mislim da je skupa tehnika, ali u duhovnom ništa nije skupo kada dođemo do trenutka kada smo zadovoljni sa tim što stvorimo”, rekla je Bakočević.

Kada je u pitanju akvarel koji istražuje, zanimljiva joj je  engleska škola koja je nastala 1801. godine, a  bazira se na tome da se ne koristi crna, niti bijela boja, već čist pigment i voda.

“Specifičnost je u tome što se lazurno nanose slojevi i čeka se da se osuši prethodni, da bi se nanio sljedeći. Poenta je da svaki sloj isijava ispod drugog, što kod nas umjetnika izaziva dozu nervoze, ali ako se to ne ispoštuje, akvarel izgubi na kvalitetu. U posljednje vrijeme sam primijetila da umjetnici akvarel često kombinuju sa nekom drugom tehnikom, što ja ne podržavam. Smatram da akvarel treba njegovati kao posebnu tehniku i usavršavati je”, navodi Bakočević.
 
Kod nje se, dodaje, ljubav prema slikanju javila još odmalena, dok joj se potreba za stvaranjem javila u dvadesetim godinama.
 
,,Najprije sam završila kotorski Fakultet za turizam i hotelijerstvo (FTH) i zaposlila se u struci, a nakon što sam sakupila određenu sumu novca, odlučila sam se da upišem Likovnu akademiju. Studije su besplatne, ali samo školovanje nije ni malo jeftino, jer materijal dosta košta. Prijemni sam polagala tri puta i tek iz trećeg uspjela da položim. Zato bi moja poruka mladim ljudima koji imaju afiniteta prema likovnoj umjetnosti bila da ne odustaju, ovaj prijemni je test naše upornosti i volje. Moja poruka je da radite, slikate, pokušavate i kada se položi taj prijemni, to je kao da je pola studija već završeno”, zaključila je Bakočević.
 

Emisiju možete poslušati na linku Ljetnje priče.


Tekst: Tamara Vuković
Foto: Radio Kotor i privatna arhiva
 

Podijeli na: