Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

05.01.2024
853

BAJO: U NORMATIVNOJ BAZI CONOR CRNE GORE KATALOGIZATORI PROTEKLE GODINE IMALI PREKO 40.000 ZAPISA

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Cjelokupni bibliotečko-informacioni sistem COBISS.CG prošle godine prešao je na katalogizaciju sa normativnom kontrolom ličnih imena.

Kako za Radio Kotor saopštava bibliotekarska savjetnica u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor, Jasmina Bajo, u ovom sistemu je u oktobru 2023. godine instalirana nova veb aplikacija COBISS Cat za segment katalogizacije, a zatim i COBISS Lib za segmente fond, pozajmica, nabavka.

Tokom 2024. godine Bajo i njene četiri koleginice, bibliotekarke i knjižničarke koje rade različite segmente obrade u COBISS-u, proći će online edukacije, što je obaveza svih koji posjeduju licence i dozvolu za rad u ovom sistemu.

“To znači da ćemo tokom 2024. obrađivati knjige u ovim novim aplikacijama. U COBISS Cat će obrađivati svih pet koleginica, dok ćemo u COBISS Cat nas tri bibliotekarke obrađivati publikacije”, izjavila je Bajo.

Riječ je, dodaje, o četvrtoj generaciji COBISS programa koji se svake godine usavršava novim servisima i aktivnostima. Tako su tokom minule godine Bajo i dvije bibliotekare radile na popunjavanju normativne baze CONOR.CG.

“Ova baza namijenjena je normativnoj kontroli imena autora. Zasniva se na vezi između bibliografskih i normativnih zapisa koja sadrži imena autora koji mogu biti osobe ili korporacije. Posebno je zanimljiva činjenica da su crnogorski katalogizatori, među njima i nas tri, u protekloj godini u zajedničkoj normativnoj bazi CONOR Crne Gore imali preko 40.000 zapisa, što predstavlja izuzetan rezultat. Takođe, ja sam u ime Gradske biblioteke i čitaonice Kotor redaktor te baze. U našoj zemlji postoji inače 19 redaktora, od toga je sedam iz Nacionalne biblioteke i 12 iz drugih biblioteka članica ovog sistema. Jako smo ponosni na ovaj rezultat”, podvlači Bajo.  

Dodaje da je jedan od važnih segmenata rada kataloška obrada publikacije u elektronskom formatu.

“Dakle, vi u svakom trenutku možete da dođete do informacije da li naša Biblioteka u svom fondu ima određenu publikaciju tako što ćete je potražiti u sistemu COBISS Crna Gora, koji je pretraživ na svim platformama, čak postoji aplikacija da se instalira na mobilnom telefonu. Što se tiče CONOR normativne baze imena, to podrazumijeva da ćete  imati pristup kada god neki autor ima svoja varijantna imena. U toj su bazi pod jednim normativnim imenom sabrana sva varijantna imena tog autora. Zahvaljujući ovom servisu uvijek možete na primjer da nađete djela Vilijama Šeksipa, bio on objavljen kao Viljem Šekspir, Vilijam Šeksir, V. Šekspir, kao u etimološkom obliku ime Vilijama Šeksipa. Dakle, u toj bazi su stavljena i prepoznata sva varijanta imena, tako da se uvijek može doći do traženog naslova”, objasnila je naša sagovornica.

Uz ocjenu da je cjeloživotno učenje jedan od najaktuelnijih procesa u savremenom svijetu, navodi da u bibliotečkoj djelatnosti to podrazumijeva kontinuiranu edukaciju, imajući u vidu nove zahtjeve i servisi.  

“Našim korisnicima moramo uvijek da izađemo u susret i omogućimo da njihove potrebe kvalitetno ispunimo”, zaključuje Bajo.     

Podijeli na: