Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

25.06.2020
760

BAJO: BIBLIOTEKE SU PRED VELIKIM IZAZOVOM, PRIORITET JE PRILAGODITI SE NOVIM ZAHTJEVIMA KORISNIKA

Proces prestanka rada sa korisnicima zbog epidemije Kovida-19 u Crnoj Gori, ali i pandemije u svijetu je nešto što se nikada nije dogodilo u istoriji javnog bibliotekarstva,  rekla je za Radio Kotor bibliotekarska savjetnica Gradske biblioteke i čitaonice Kotor, Jasmina Bajo.

Nakon prestanka rada sa korisnicima, prešli su na tromjesečni virtuelni način komunikacije sa svojim članovima i javnošću, koristeći digitalne medije, društvene mreže, onlajn platforme, nastojeći da kontakt s korisnicima bude stalan.

Bajo naglašava da su istovremeno uradili mnogo takozvanog „nevidljivog posla“ i ozbiljno pristupili reviziji bibliotečkog fonda.

“U ovim kriznim vremenima, bilo je vrlo važno da biblioteke obezbijede kontinuitet u radu i koliko je to moguće, ostanu dostupne korisnicima. Stoga smo, recimo, povodom obilježavanja 23. aprila -Svjetskog dana knjige i autorskih prava, organizovali akciju na facebook-u pod motom Sa knjigom nisi sam/a! Sa knjigom nisi izolovan/a! gdje smo sve ljubitelje knjige i čitanja pozvali da zajedno obilježimo ovaj važan datum, tako što će u komentarima ispod plakata napisati svoje omiljene citate, odlomke iz knjiga, poslati fotografiju knjige ili omiljenog pisca. Naši korisnici i posjetioci fb stranice biblioteke ostavili su preko 130 komentara, preporučujući različite naslove, od klasika do savremenih autora. Na ovaj način naša biblioteka je i u virtuelnom svijetu nastavila sa svojom misijom promovisanja knjige i kulture čitanja”, pojasnila je Bajo.

Savremeno doba, kaže, nameće i nove standarde, a javne biblioteke ih moraju razumjeti i prilagoditi se novim zahtjevima svojih korisnika. Biblioteke kao centri koji tradicionalno treba da podstiču i njeguju čitanje, obrazovanje i usavršavanje, kulturno uzdizanje, moraju naći nove načine da, u skladu sa savremenim razvojem društva, privuku korisnike i postanu ono što treba da budu-ustanove za podsticanje i njegovanje pismenosti, čitanja, učenja, obrazovanja, socijalizacje i socijalne inkluzije različitih starosnih i društvenih grupa. Naš bogati bibliotečki fond književnosti za djecu i mlade koji obuhvata najaktuelnije naslove im je na raspolaganju”, poručila je Bajo.

Osim toga, aktivirali su i čitaonicu, te približili ovaj prostor djeci, gdje je stvorena kreativna i stimulativna atmosfera učenja i igre, za razliku od tradicionalnog viđenja čitaonioce kao prostora u kojem se mora učiti i ćutati.

 

 

 

Podijeli na: