Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

04.09.2022
691

BAJO ZA NEDJELJNI RAZGOVOR: ČETRDESETAK IZLAGAČA NA DRUGOM OVOGODIŠNJEM FESKU U KOTORU

Drugi festival knjige u Kotoru FesKK ,,PAZI ŠTO ČITAŠ“ iz oblasti humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori jedinstvena je prilika da se o knjizi, kao kulturološkom fenomenu i edukativnom sredstvu, progovori iz ugla stvaralaca/teljki, izdavača/ica i čitalaca/teljki nekomercijalnih djela.

Ovaj trodnevni Festival pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, u organizaciji Kulturnog centra „Nikola Đurković“, biće održan 6, 7. i 8. septembra u Staklenoj galeriji Kulturnog centra ,,Nikola Đurković’’u Kotoru.

Kako je za Radio Kotor kazala bibliotekarska savjetnica u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor, Jasmina Bajo, koordinatorka ovogodišnjeg II festivala knjiga, FesKK je inovativni multimedijalni projekat relevantnih kulturnih vrijednosti koji sistematizuje, vrednuje, afirmiše i pruža na uvid javnosti najznačajnije publikacije izdate u Crnoj Gori u protekle dvije godine, a koje predstavljaju važan segment kulturne baštine za generacije koje dolaze.

“Festival okuplja i akademsku publiku, građane i mlade koji na malom prostoru imaju ponudu od oko 300 izabranih naslova svrstanih u 10 oblasti: kulturna baština, istorija, pravo, sociologija, filozofija, ekonomija, pomorstvo, lingvistika, umjetnost, slobodno vrijeme”, pojasnila je Bajo za emisiju “Nedjeljni razgovor”.

Kako navodi, cilj Festivala je da na jednom mjestu okupi predstavnike/ce izdavača, biblioteka, fakulteta, instituta, muzeja, galerija, pozorišta i udruženja.

“Ove godine će učestvovati 40-ak izdavača. Kotorska publika će imati priliku da vidi izdanja: Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Univerziteta Crne Gore, Nacionalne biblioteke Đurđe Crnojević, Narodnog muzeja, Državnog arhiva, narodnih biblioteka iz Budve, Podgorice i Nikšića, Centra za kulturu Berane, Radija Bijelo Polje, Pomorskog muzeja Crne Gore, OJU Muzeja Kotor, Muzeja i galerija Budve, Matice crnogorske, Matice srpske, Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj, CID-a, Nove knjige i drugih”, rekla je Bajo.

Podsjetimo, svečano otvaranje festivala je u utorak, 6. septembra u 20 časova u Staklenoj galeriji Kulturnog centra , gdje će se istog dana u podne otvoriti dvije izložbe: ,,Jevreji u Kotoru – tragovima arhivskih zapisa od XV do XX vijeka’’ autora Marije Novaković i Bogdana Kuševića i dio izložbe ,,Istorija koje nema’’ koju su realizovali Expeditio, Anima i dizajnerka Tanja Radež iz Ljubljane 2014. godine. 

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, u četvrtak 8. septembra održaće se okrugli sto na temu ,,Pismenost danas: elementarna, akademska i digitalna” u organizaciji Gradske biblioteke i čitaonice iz Kotora, koja ovim događajem započinje program obilježavanja 70 godina od osnivanja.

Okrugli sto će okupiti stručnjake iz raznih oblasti koji korespondiraju sa pismenošću/pismenostima u 21. vijeku. Pored prof. dr Ane Pešikan psihološkinje, učestvovaće dr Mirijana Blagojević, dr Andrijana Rabrenović, prof. dr Aleksandar Jerkov, dr Miomir Abović.

Tokom trajanja Festivala kotorska publika će imati priliku da pristvuje i brojnim, zanimljivim promocijama izdanja renomiranih izdavača i autora.

Internacionalni žiri i žiri Grada sastavljeni od kompetentnih stručnjaka/kinja iz različitih oblasti izabraće najbolje knjige u 3 kategorije:

  • knjigu koja ima trajnu vrijednost ili ostvaruje važan naučni doprinos,
  • knjigu koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi i
  • vrijedno reprint izdanje stare knjige koja ima obilježja neprolazne vrijednosti.

 “Realizovati ovakav projekat je veoma zahtjevno i izazovno, ali uz podršku koleginica i kolega iz Kulturnog centra ,,Nikola Đurković”, direktora Vladimira Bijušića i požrtvovan rad tima koji realizuje ovaj Festival, nadamo se da će biti uspješan. Svakako, veliku motivaciju daje i podrška Opštine Kotor, Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, najprije sekretarke Tatjane Kriještorac, koji su prepoznali ovaj projekat kao veoma dobru ideju za promociju knjige i čitanja u Kotoru, te odličnu priliku da Kotor dobije vrijedan i kvalitetan festival knjige”, poručila je Bajo.

Tekst: Sanja Čavor

Foto: Radio Kotor  

 

 

Podijeli na: