Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

16.08.2022
461

ALBIJANIĆEVE RIBE DOPLIVALE DO RAZNIH KRAJEVA SVIJETA

U ulici iza katedrale Svetog Tripuna slikar Mile Albijanić svakodnevno izlaže svoje radove na radost brojnih turista.

Kako kaže za Radio Kotor, radi se o radovima prilagođenim posjetiocima našeg grada, a a najčešći motivi su ribe koje su, ističe Albijanić, obišle svijet.

“Interakcija sa ljudima je jako dobra. Svraćaju, pitaju za cijene, način rada. Sve ih interesuje. Mada ima jedna čudna stvar – što je više ljudi, manje se prodaje. Bude nekoliko kruzera i na hiljade ljudi, ali tada baš niko ništa ne pita. Kada je manja frekvencija bolja je prodaja” – priča Albijanić.

Autentični suveniri sa motivima morskog svijeta slikara Albijanića sada krase domove turista iz raznih krajeva svijeta.

“Moje ribe su doplovile do svih krajeva svijeta. Ne znam da li ima jedan jedini grad da nema makar nekoliko mojih suvenira. Ovo nisu reprezentativne slike koje predstavljaju suštinski moj slikarski rad. To su više suveniri prilagođeni prodaji na ulici” – navodi Albijanić.

Kako kaže, u Kotoru ima rijeko autentičnih suvenira i ručno rađenih.

“Riba je stari motiv na mojim radovima od 2013. godine.
Osim riba, tu su neke skice i akvareli iz mog ateljea, nešto što u stvari služi kao podloga za slike. To pakujem u paspatu i nudim ovdje” – objašnjava Albijanić.

Kako navodi, za izradu autentičnih suvenira nije potrebno mnogo vremena, a materijali su, kaže, dosta prihvatljivi.

“Ja radim dosta brzo.  Boje jesu skupe, a ostali materijali su prihvatljivi” – ističe Albijanić.

Podsjetimo, Albijanić je imao svoju samostalnu izložbu slika  “Gravitacije budućnosti, veliki karneval i druge priče” u Gradskoj galeriji Kotor početkom marta ove godine.

“Za oktobar sam dogovorio izložbu u Sloveniji, poslije toga galerija Ikar u Beogradu. To je neki krug koji želim napraviti ove godine” – objašnjava on.

Albijanić će, kaže, kao i svake godine, učestvovati na izložbi “Kotorski vizuelni umjetnici” koju organizje Gradska galerija Kotor povodom obilježavanja Dana opštine Kotor.

Tekst: Irena Mačić
Foto: Radio Kotor

Podijeli na: