Kultura

26.12.2019
127

50 GODINA ČASOPISA BOKA

U godini kada navršava 70 godina rada, JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi obilježava još jedan značajan jubilej, 50 godina izlaženja časopisa Boka, Zbornika radova iz nauke, kulture i umjetnosti, čiji je izdavač. 

Kako podsjećaju iz Biblioteke, prvi broj izašao je 1969. godine. 

Časopis izlazi jedanput godišnje, a u proteklih 50 godina publikovano je 39 brojeva. 

Кontinuitet izlaženja je prekinut višegodišnjom pauzom, u periodu od 1989. do 1999. godine, a 2003. godine Biblioteka preuzima ulogu izdavača. 

Кoncepciju časopisa definisao je Redakcioni odbor i izložio je u 1. broju: “Boka Кotorska, kao geografska određenost, zbog više fenomena koji je određuju, pruža današnjoj nauci neiscrpan majdan za njeno posmatranje i proučavanje i to u oblastima više naučnih grana i disciplina. Naseljena još u prva vremena, ona je kao geografska teritorija postala arena na kojoj su se smjenjivale civilizacije i kulture, te je u onome što je zub vremena očuvao podarila nauci izvanredne mogućnosti da svoja otkrića potvrdi, kao i da sa nekih podigne veo tajanstvenosti. U korak sa tehnikom i sve savremenijim metodama njena ispitivanja i značaj će sve više rasti. Iz tog razloga, a iz onog drugog – da se pokaže da Boka kotorska nije samo turistički biser zbog svojih prirodnih ljepota, već zbog svoje bogate kulturne prišlosti, radni kolektiv Zavičajnog muzeja u Herceg-Novom osjetio je kao neophodnost da pokrene ovu svoju ediciju, kako bi neobaviještenim pružio mogućnost da Boku kotorsku svestranije upoznaju, a naučnike podstakao na saradnju, razmjenu mišljenja i polemiku.”

 Multidisciplinarno istraživanje i proučavanje bokeljskih tema u prošlosti i sadašnjosti rezultiralo je sa više od 660 naučnih i stručnih radova, priloga i građe iz: istorije, kulturne istorije, književnosti, arhitekture, zaštite kulturne baštine, umjetnosti, arheologije pomorstva, turizma, sporta, demografije, bibliografije, bio-bibliografije znamenitih Bokelja… Više od 250 autora sarađivalo je na časopisu, saopštavaju iz JU Gradska biblioteka I ćitaonica.

 Za kontinuitet izlaženja, u nepovoljnim finansijskim okolnostima, pogotovo posljednjih godina, nesporno su zaslužni članovi Redakcije, urednici, recenzenti kao i sami autori koji se sve ovo vrijeme posvećeno angažuju bez honorara. Boka danas slovi kao nezaobilazan izvor podataka za svakog istraživača Boke kotorske, a o kvalitetu Zbornika svjedoči i činjenica da je zastupljen u fondovima uglednih biblioteka, ne samo iz Crne Gore i okruženja već i u Кongresnoj biblioteci u Vašingtonu, Nacionalnoj biblioteci Austrije, Narodnoj biblioteci Češke, Narodnoj biblioteci Srbije, Biblioteci Matice srpske, Univerzitetskoj biblioteci Srbije i drugim. 

U programu obilježavanja 50 godina i časopisa Boka,u četvrtak 26. decembra u 19 časova, učestvovaće: akademik Zlata Bojović, članovi Redakcije prof. dr Đorđe Bubalo i prof. dr Ilija Lalošević, kao i glavna i odgovorna urednica, Nevenka Mitrović. 

Punu afirmaciju časopis je doživio 2004. godine, kada je digitalizovan. Danas je na sajtu Biblioteke u slobodnom pristupu dostupno svih 39 brojeva Zbornika, odnosno više od 12000 stranica.

Podijeli na: