Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

05.07.2024
337

32. KFPD – SAOPŠTENJE O TREĆEM DANU I NAJAVA PROGRAMA ZA ČETVRTI DAN

Zoološki vrt po velikoj vrućini ne zvuči baš primamljivo. Trećeg festivalskog dana, naprotiv, mamio nas je - prvo zato što i nije bilo toliko vruće, a drugo - pa nije da se baš sjećamo da je ikada postojao u Kotoru.. e pa.. pored, naravno, mački, juče su se gradskim ulicama prošetali slon, žirafa, zec, tigar, paun.. a posebno su nam za oko zapali jedan simpatičan jazavičar u koga su se sve mačorice zaljubile i jedna pčela koja je omirisala svaki cvijet na bedemu. Oni su postavili svoja pravila igre! Blesavi Tobi, jazavičar, otkrio je svoju dimenziju sreće i ljepote, i naučio nas da (za)volimo sebe, kroz pjesme, priče i anegdote. Pčela je zazujala iznad naših glava, sa važnom porukom – da mislimo ekološki, zeleno i da prirodu čuvamo i okom, i skokom i nogom i rukom. U jednom trenutku osjetili smo da nam koraci ubrzavaju, kao da se na let ukrcavaju.. Ako ništa, naši su snovi poletjeli.

U Kulturnom centru „Nikola Đurković“ predstavom „Misli zeleno“ treći festivalski dan započeli smo važnom ekološkom porukom, pristiglom iz Umjetničkog ateljea “Arlekin”, uz pomoć Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Centra za kulturu Prijestonice Cetinje. Upoznali smo hrabru pčelu, koja je odlučila da pobijedi odraslog čovjeka tako što će djeci ispričati što se dešava. Pričala je o problemima koji snalaze našu planetu, o tome kako i zašto moramo voljeti i čuvati život. Pobijedila nas je ljubavlju.

Na Trgu od oružja korake smo pretvarili u let! Mališani iz NVU “Djeca Tivta” i Dječji savez Podgorice, izvodeći plesne tačke, skečeve i recitacije poručili su - Naši snovi poletjeće!

Glavna faca večeri bio je Tobi, no on uvijek ide u paru sa gospođom Florom. Drugari iz Teatra za decu i mladinci iz Skoplja na Ljetnjoj pozornici su nam usporili korake na trenutak, kako bi nas podsjetili da počnemo od sebe. Da kada se pogledamo u ogledalo, budemo istinski zadovoljni i srećni, da zavolimo ono što smo i što ćemo biti, i da se nikada ne kitimo tuđim perjem.

Četvrtog festivalskog dana koračamo jednakim tempom:

U Kulturnom centru “Nikola Đurković” u 18. 00 i 21. 00 h dodajemo svoje zrake predstavi Grad svetlosti Pozorišta za decu i mlade Kragujevac.

Pjaca od kina rezervisana je za drugare iz V-2 odjeljenja OŠ „Njegoš“ koji će nas upoznati sa Čarobnom knjigom, sa početkom u 20.00 časova. Tu nije kraj - pridružiće im se i učenici drugog razreda OŠ “Ivo Visin” uz poučne dramske i plesne tačke!

Ko ugrabi da bude na Trgu od oružja od 21.00 rezervisao je svoje mjesto na Putovanju plesnog studija Infinity.

Podsjećamo da se 32. Kotorski festival pozorišta za djecu organizuje u saradnji Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Javne ustanove Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Turističke organizacije Kotor. Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, dok je i ove godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Države. Zlatni sponzor Festivala je Domaća trgovina D.O.O. Podgorica (Aroma, City i Conto marketi). Srebrni sponzor je Luka Kotor AD. Prijatelji Festivala su: Hyatt Regency Kotor Bay Resort, Bigova bay doo & BBI development doo, Ledo D.O.O, Knjaz Miloš doo, Bandiera D.O.O, Pomorski fakultet UCG, JU Resursni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“, Pixap doo i Kolači i kiflice by Jasna.

Više informacija o kupovini i rezervaciji karata na 32. KFPD: https://www.kotorskifestival.me/novosti/prihod-od-kupovine-karata-i-ove-godine-u-dobrotvorne-svrhe

Više informacija o repertoaru 32. KFPD: https://www.kotorskifestival.me/repertoar-2024.html

 

PR služba Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Foto: Krsto Vulović i Maja Vulović

 

 

Podijeli na: