Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

11.07.2021
668

10. DAN KOTORSKOG FESTIVALA

Dragi drugari, došlo je vrijeme da objavimo rezultate likovnog i literarnog konkursa pod nazivom Baš je dobro dijete biti koji je Kotorski festival pozorišta za djecu raspisao povodom 70 godina od rođenja našeg pjesnika i prijatelja Festivala, Dragana Radulovića.

Žiri u sastavu Nikola Zavišić, multimedijalni reditelj i Marija Radusinović slikarka, koji su birali najbolje likovne radove, i žiri za literarane radove koji čine Anja Pletikosa, dramska spisateljica i Ilija Gajević, profesor crnogorskog jezika i književnosti, imao je težak zadatak. Čitali smo i sagledavali što je to što djecu čini djecom. Zbog čega baš ti misliš da je dobro biti dijete? Na našu adresu pristiglo je ukupno 84 literarnih i 264 likovna rada. Morali smo da odaberemo one koji su najbolje ukazali na sve ono što misle da bi odrasli mogli drugačije, bolje i pametnije samo kada bi gledali svijet očima djeteta. Nakon dugog vjećanja i žiriranja, došli smo do odluke.

Među likovnim radovima u prvoj kategoriji (od prvog do petog razreda osnovne škole) žiri je za najbolji rad odabrao rad Lejle Šabotić iz OŠ Druga osnovna škola Budva.

U drugoj kategoriji likovnog konkursa (od šestog do devetog razreda osnovne škole) nagrada za najbolji rad ide u ruke Haneti Hardolli iz OŠ Maršal Tito iz Ulcinja.

Pored toga, žiri pohvaljuje Eminu Nikšić iz OŠ Radomir Mitrović iz Berana, Lanu Miletić iz likovne sekcije Atelje kod kuće iz Beograda, Dajanu Šebešćen iz likovne sekcije Čarobni svet crtanja iz Pančeva, Adama Radovanovića i Tamaru Timotijević iz OŠ Crnjanski iz Jagodine, Iskru Krivaćević iz OŠ Sutjeska iz Podgorice, Tijanu Ćulafić iz OŠ Oktoih iz Podgorice kao i Teodoru Barbić iz OŠ Branko Brinić iz Tivta.

Kada je u pitanju literarani konkurs u prvoj kategoriji (od prvog do petog razreda osnovne škole), žiri nije mogao da se odluči za samo jedan rad već se na prvom mjestu nalaze Katarina Radović iz OŠ Milorad Musa Burzan iz Podgorice i Tatjana Čukvaš iz OŠ Branko Radičević iz Novog Sada. Drugo mjesto je pripalo Jani Bjeković takođe iz OŠ Branko Radičević iz Novog Sada i Leni Magdić iz OŠ Crnjanski iz Jagodine. Tik iza njih su Kasija Radović i Janko Anđelić iz OŠ Dušan Obradović sa Žabljaka koji dijele treće mjesto.

U drugoj kategoriji literarnog konkursa (od šestog do devetog razreda osnovne škole) Dragan Kardić iz OŠ Vladimir Nazor iz Podgorice je taj koji odnosi nagradu za najbolji rad. Drugo mjesto dijele Laura Bilafer iz OŠ Narodni heroj Savo Ilić iz Kotora i Ivana Pajović iz OŠ Dušan Obradović sa Žabljaka, a treće Aldijan Bahović iz OŠ Meksiko iz Bara i Luka Ćetković iz OŠ 21. maj iz Podgorice.

Drago nam je što smo imali priliku da zavirimo u svijet mašte i ideja djece koja su našla inspiraciju u stihovima Dragana Radulovića. Svijet bi bio mnogo ljepše mjesto kada bismo ga mi odrasli doista gledali očima djeteta.

(SAOPŠTENJE KFPD)

 

Podijeli na: