Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

09.08.2024
454

ORAHOVAČKI ZAPIS- PISANI TRAG KOJI ČUVA USPOMENE (AUDIO)

Promocija knjige “Orahovački zapisi” autora Lazara Božovića i Đura Avramovića održana je protekle nedjelje u Orahovcu. Tim povodom gost jučerašnjeg izdanja emisije “Ljetnje priče”, bio je Đuro Avramović, koji je ovom prilikom istakao da su Lazar i on rođaci, vršnjaci, ali prije svega dobri prijatelji i zaljubljenici u Orahovac.

,,Lazar je u Orahovcu proveo tinejdžerske dane, dok sam ja ovdje rođen i odrastao. Kao zaljubljenici u naše malo mjesto, a u nedostatku literarnih radova, imali smo ideju da napišemo nešto da to ostane kao trajan zapis, jer ne kaže se uzalud da sve što nije zapisano nije se nikad ni dogodilo”, kaže Avramović.

Kako pojašnjava, ova knjiga od oko 120 strana sadrži istorijski prikaz uz veliki broj fotografija.

,,Obuhvatili smo brojne događaje i ličnosti koje su po nečemu zaslužni i zbog kojih je Orahovac prepoznat. Tako da smo u prvom redu dali jedno viđenje iz Srednjeg vijeka, kada se prvi put spominje Orahovac. Zatim govorimo o 18.,19.  20. i skoro prve četvrtine 21. vijeka. Ova knjiga je sazrijevala u nama gotovo 50 godina, a da to nismo ni znali. Mi smo živjeli ovdje, rasli, radovali se i tugovali sa svima, tako da je to sazrijevalo u nama. Lazar je inače afirmisani publicista, više njegovih radova je objavljeno i prezentovano javnosti. Poznajući mene i moje afinitete, zamolio me da zajedno učestvujemo, što sam sa zadovoljstvom prihvatio. Istorijske građa je bila izuzetno skromna, nešto arhivske građe, zapisa i obilje starih fotografija, kao  porodično sjećanje njegovo i moje”, navodi Avramović.

Ističe da je njegov unuk deseta generacija Avramovića u Orahovcu.

,,U našoj familiji bilo je šest sveštenika, dakle pismenih ljudi, tako da danas u porodičnoj arhivi posjedujem dokumentaciju recimo prepisa jednog od mojih pradjedova Nikole, sa crnogorskim vladikom Vasilijem u originalu. Dakle, imamo dosta  pisanih dokumenata prenešenih sa koljena na koljeno. Obično su to prenosile žene u našoj porodici, jer su muškarci mladi umirali, tako da sam dosta toga saznao od majke i babe. Lazar čija je ujčevina iz Orahovca je takođe imao puno dokumentacije, nažalost, dio te građe je stradao u Drugom svjetskom ratu, kada im je izgorjela kuća, ali ipak je ostalo nešto fotografija”, kazao je, između ostalog Avramović.

Emisiju možete poslušati na linku Ljetnje priče.

 

Tekst: Tamara Vuković

Foto: Radio Kotor (naslovna) i privatna arhiva (galerija)

Podijeli na: