Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

03.06.2021
418

ŽUPANOVIĆ: POSJETA BEDEMIMA DA KORESPONDIRA BROJU GOSTIJU SA KRUZERA, KAO U DUBROVNIKU

Posjeta dubrovačkim bedemima u određenoj mjeri korespondira broju gostiju sa kruzera, a po riječima profesora ekonomije i turizma Iva Županovića, to govori da su u ovom gradu uspjeli u njihovom zadržavanju na  destinaciji, što bi trebalo da bude cilj i kada je riječ o Kotoru. 

Na pitanje od čega će, u okolnostima pandemije koronavirusa, zavisiti značajnije pokretanje kruzing industrije, a time i njihov povratak u Kotor, prof. dr Županović ukazuje na faktore kao što su destinacijski menadžment, zdravstveni protokoli, kovid bolnica... 

„Kruzing je izuzetno značajan segmet turizma, a pogotovo kada je Kotor u pitanju. Povrataka će zavisiti od same rentabilnosti i popunjenosti kruzera, odnosno koliko će se smanjivati prihodi ili povećavati trošak, ukoliko moraju da ispunjavaju neke rigoroznije uslove. Zavisiće i od jasnih zdravstvenih i svih drugih protokola na destinaciji i od jasnog i preciznog upravljanja destinacijom. Konkretno, što destinacija pored osnovnih proizvoda može da vam ponudi, što je to što može da vas zainteresuje i što ona može da uradi da novac tu ostane“, kazao je Županović u emisiji „032“. 

Primjer Dubrovnika, čije su zidine tri puta kraće od kotorskih, govori o njihovoj maksimalnoj valorizaciji. 

„Otprilike, broj posjeta bedemima korespondira u određenoj mjeri broju gostiju sa kruzera. Znači, uspjeli su na određeni način da „apsorbuju“ goste sa kruzera da ostaju na destinaciji, što i nama treba biti cilj. Dakle, ne treba nam da sutra kažemo da će biti manje kruzera. Ne, već treba da budu bolje raspoređeni, bolje uvezani sa ostalim vidovima turizma, a za to je naravno najbitniji destinacijski menadžment“, kazao je Županović. 

Kao dobru ideju istakao je izgradnju kovid bolnice, o čemu je za Radio Kotor govorio potpredsjednik opštine Kotor Siniša Kovačević. 

„Pomenuti objekat bio bi i neka vrsta regionalne bolnice značajne, kako za kruzing tako i za stacionarne goste, i predstavljao bi im sigurnost na destinaciji. Odnosno, da u bilo kom trenutku, pa i ukolnostima ovakvih pandemija, imaju apsolutnu i neupitnu zdravstvenu zaštitu“, kazao je Županović.   

Podijeli na: