Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

02.08.2020
1126

ŽUPANOVIĆ: OD PROFITA U TURIZMU SADA JE VAŽNIJE SAČUVATI NJEGOVU SUPSTANCU

Po procjenama MMF sve zemlje oslonjene na sektor usluga i turizma ozbiljno su pogođene krizom izazvanom pandemijom COVID 19. 

“Tu se prije svega misli na Grčku gdje je predviđen pad GDP-a (bruto domaćeg proizvoda) 10 %,  Hrvatsku i Italiju 9%, Španiju i Portugal 8 %,  Kipar 6,5 %... Činjenica je da će pad biti ogroman, a tome je dosta doprinijela epidemiološka slika koja je eskalirala u posljednjih mjesec, mjesec i po, što je uzrokovalo reakciju određenih naših potencijalnih emitivnih tržišta iz zemalja koje su preporukama svojem stanovništvu na neki način stopirale, ili ljubazno preporučile nedolazak tih turista na našu destinaciju. S druge strane imate zemlje koje su naši bitni učesnici u ukupnom turističkom prometu, a gdje se epidemiološka situacija ne smiruje, što je takođe još jedan od razloga”, kazao je za Ljetnje price turizmolog dr Ivo Županović.

 U skladu sa pomenutim, nastavlja dalje, u ovom trenutku je važno uraditi napor da se napravi ekstenzija sezone. 

“Određeno cjenovno prilagođavanje, protokoli i olakšice, koji će omogućiti opstanak, prije svega turističkoj privredi, što sam još u aprilu rekao i za vaš i za druge medije. U pitanju je održanje supstance u turističkom sektoru, a ne pitanje profita, koji je u ogromnom padu”, kazao je Županović. 

Na pitanje o značaju trećeg paketa mjera Vlade Crne Gore, ocijenio je da je dobro što je usmjeren na likvidnost i na kredite. 

“Riječ je o kreditima koji bi mogli omogućiti, ne samo likvidnost, nego i neki investicioni tok u turizmu sa produženjem grejs perioda, pokrivanjem kamatne stope u tom periodu, što je izuzetno bitno. Druge mjere i efekti se mogu vidjeti tek kada krene turistički promet, tipa podržajnih mjera kada su u pitanju tur-operateri i turističke agencije. Mislim da je jako dobro što je PDV smanjen na 7%, što je značajna olakšica, s tim što nakon završetka ovog perioda od godinu treba vidjeti takođe da se eventualno to produži u nekom narednom vremenu jer, da podsjetim, organizovani turistički promet (ne pričamo o indiviudualnom) se dogovara sada za sljedeću godinu”, kazao je Županović. 

Bitni su, naznačio je, i podsticaji privatnom smještaju. 

“S tim što tu treba jako precizno utvrditi kriterijume i parametre kada je u pitanju pomoć. Vidjeli smo da će Vlada nekim dopunskim dokumentom, programom , uredbom ili pravilnikom to definisati. U narednom periodu, generalno na nivou crnogorske ekonomije, značajno će biti restrukturiranje privrede, u smislu većeg fokusa na proizvodne djelatnosti, energetiku i poljoprivredu”, kazao je Županović. 

Kada je riječ o Kotoru, gdje bez premca dominira kruzing, zastupa ideju razvijanja stacionarnog turizma. 

“Moramo razvijati lokacije koje su prostornim dokumentima na današnji dan predviđene za hotelske kapacitete, a nalaze se u užem centru grada. To je žila kucavica grada Kotora. Razvojem klasičnih hotelskih kapaciteta , ne kondo hgotela, mislim da će budućnost kotorskog turizma biti svijetla. S druge strane važne su i idealane lokacije za razvoj kongresnog i sportskog turizma, koje normalno idu uz paralelan razvoj sportske infrastrukture. Tu mislim prevashodno na kotorski bazen. Kao dijete sam odrastao na jednom i drugom kotorskom bazenu. Nevjerovatna je šteta da nekoliko godina ta djeca ne mogu da treniraju u Kotoru jer znam koliko iscrpljuje putovanje u drugi grad. Igrom slučaja, kada sam igrao u prvom timu Primorca, zbog kvara na instalacijama na bazenu, morali smo mjesecima da putujemo za Herceg Novi. Znam Koliko ovakve okolnosti demotivišu djecu”, rekao je Županović. 

Županović, svojevremeno generalni direktor Primorca i potrpedsjednik Vaterpolo saveza Crne Gore, već 17 godina radi u drugim gradovima. 

“Kada je Primorac imao veoma stabilnog generalnpog sponzora, a time i stabilan budžet, iz ekipe sam otišao na jedan  neadekvatan način. Ja lično samo sam želio dobro klubu i imao sam rezultat. Sjećam se da je u tom nekom periodu tadašnji trener Mačić, kojeg sam ja tu postavio, htio da idemo s mlađim timom. Ja sam smatrao da odmah treba da idemo na titulu, a da sam bio u pravu govori i podatak da je u timu iz Malage (vaterpolo reprezentacija Crne Gore 2008. osvojila zlato na Evropskom šampionatu) bilo slovom i brojem osam igrača iz tog tima. I sportskog direktora Andriju Popovića sam takođe ja tu postavio i “vratio u život” maltene poslije iks godina izbivanja iz kotorskog sporta. Druga je stvar što sam ja na neki način onemogućen da završim svoj mandat, rekao bih na jedan brutalan način, i što nisam dozvoljavao da mi kotorska ulica vodi klub. To je suština. Sa druge strane, neću sam sebe da hvalim, izgradio sam karijeru i u Budvi, Herceg Novom, Podgorici. Zašto me u Kotoru nema, siguran sam da nisu u pitanju moje reference”, kazao je Županović, dodavši da mu je Kotor, gdje njegova porodica generacijama živi, u srcu, bez obzira na to gdje će raditi.

(Foto - Vijesti)

Podijeli na: