Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

31.05.2023
1259

ŠEVALJEVIĆ: REALIZACIJA KAPITALNOG BUDŽETA OPŠTINE NAJVEĆI IZAZOV

Potpredsjednik opštine Kotor Nebojša Ševaljević ocijenio je da će realizacija kapitalnog budžeta (12 miliona EUR) biti najveći izazov izvršnoj vlasti zbog komplikovane administrativno - pravne  procedure, vremena potrebnog za projektovanje,  tendere… 

Budžet opštine Kotor za 2023. je  usvojen na iznos od preko 28 miliona EUR. 

„ Kapitalni budžet za sada “ide” zadovoljavajućom dinamikom. Kada sam rekao da će najveći izazov izvršnoj vlasti biti njegova realizacija, nisam to izjavio tek tako jer smo svjesni koliko znaju biti komplikovane administrativno - pravne  procedure, koliko vremena treba za projektovanje,  tendere, tendere koji se poništavaju. Imali smo specifičnu situaciju sa velikim rastom cijene građevinskog materijala, što nam je sve komplikovalo i otežavalo rad. Za sada smo zadovoljni i nadam se da ćemo do kraja godine, u procentualnom smislu, značajno bolje ostvariti kapitalni budžet nego što je to bio slučaj  prethodnih godina“, kazao je Ševaljević u emisiji “032”.

 Saobraćajni problemi se pokušavaju riješiti “sitnim” mjerama. 

“Prvo to je projekat koji se tiče semaforizacije grada. Tu očekujemo bolje upravljanje i uspješnije kontrolisanje saobraćajnih gužvi. Drugio je vezano za uvođenje treće trake kod parkinga na Benovu, što bi takođe trebalo da pomogne kod smanjenja gužvi. To nisu u finansijskom smislu najveći projekti u ovoj godini, ali su nam jako značajni. Rok za njihovu realizaciju je kraj juna, početak jula”, kazao je Ševaljević. 

Razmišlja se i o velikoj spratnoj garaži. 

“Smatram da problem saobraćaja na cijelom crnogorskom primorju ne možemo riješiti bez pomoći države. Tu prije svega mislim na velike projekte kao što je obilaznica koja bi trebalo da ide iznad Herceg Novog, Boke i sve do granice sa Albanijom, koja bi rasteretila primorje, prije svega Boku, tranzitnog saobraćaja.

Drugi način, kako bismo mogli ublažiti gužve, jeste pomorski saobraćaj, koji je potpuno neiskorišćen. Smatramo da se mora ozbiljno krenuti sa projektovanjem lokalnog pomorskog saobraćaja, koji bi povezivao gradove i mjesta u Boki. Naročito u ljetnim mjesecima to bi bio jedan vid alteranativnog prevoza“, rekao je Ševaljević.

 Pored projekata vezanih za saobraćaj, najavio je cijeli niz koji je u fazi realizacije. 

“Jedan od njih je projekat vezan za Slavijansku čitaonicu u Dobroti, zatim pijaca na Sv. Stasiju, gdje ćemo sa nekih 280.000 eura riješiti veliki problem stanovnika ovog naselja koje se sve više širi. Tu je i palata Visković u Perastu i sa dodatnih 100.000 eura nastavak rekonstrukcije. Odvojili smo 210.000 eura za adaptaciju odjeljenja pedijatrije i ORL komplet zgrade u Bolnici Kotor. Oko 70.000 smo opredjelili za sređivanje krova Kulturnog centra. Projekat, koji je meni posebno drag je  novi park u Škaljarima, na prostoru stare Livnice, koji će koštati oko 900. 000 eura.  Mislim da će se Kotorani obradovati projektu, koji nije u velikom finansijskom iznosu, ali se čekao dugo, a to je adaptacija fontane Dojmi. Značajna sredstva, oko pola miliona eura, smo izdvojili na izgradnji i obnovu sportskih terena na području cijele opštine, a za sljedeću godinu su planirana nova tri terena. Imamo i projekat adaptacije trotoara, najvećim dijelom kroz Dobrotu (oko 200.000 eura). Ove godine ćemo uložiti u javnu rasvjetu, njenu revitalizaciju pola miliona eura, u buster stanicu u Orahovcu oko 200.00 eura itd…

Projekat žičare izdvajamo kao projekat koji će značajno uticati na imidž i turističku ponudu grada.

Naravno, na agencijama i na koncesionaru je da animiraju turiste i organizuju prevoz, da se staraju o tome da ljudi koji dođu i posjete žičaru, ponesu najbolje utiske“, kazao je Ševaljević. 

On je pohvalio početak emitovanja programa Radio Kotor na novoj frekvenciji 107,3 MHz. “To je  prilika da cijela Boka, i dalje, bude još bolje upoznata sa onim što se događa u našem gradu”, kazao je između ostalog Ševaljević. 

Reprizu emisije “032” možete poslušati večeras od 21 i 30. 

Predrag Nikolić

Podijeli na: