Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

31.01.2023
408

ĐUKANOVIĆ: DO 10. FEBRUARA PRIJAVE ZA ČETVRTI POZIV ZA DODJELU PODRŠKE ZA PROJEKTE ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA

U okviru projekata koje sprovodi  Centar za građansko obrazovanje - OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika - M’BASE, objavljen je četvrti poziv za dodjelu podrške za projekte organizacijama civilnog društva (OCD), a rok za podnošenje prijava je 10. februar, do 16 sati.

Kako je gostujući u programu Radio Kotora kazao Petar Đukanović, programski direktor Centra za građansko obrazovanje i grant menadžer u okviru ovog projekta, opšti cilj samog poziva je da se obezbijedi podrška organizacijama civilnog društva za sprovođenje projekata koji treba da doprinesu unaprjeđenju procesa integracije Crne Gore u EU, odnosno čitavog niza demokratske reforme društva.

,,Mi zapravo ovim konkursom tražimo projekte OCD  koji će kroz svoje aktivnosti doprinijeti savladavanju ključnih izazova, koje kao društvo imamo na putu priključivanja Evropskoj uniji. To su pitanja poput prevencije i borbe protiv korupcije, unaprjeđenje poštovanja ljudskih prava marginalizovanih i ranjivih grupa, pa u tom smislu podržavamo servise za te kategorije društva. Zatim, pitanja mladih i efikasnog i djelotvornog sprovođenja omladinskih politika, unaprjeđenje rodne ravnopravnosti i prava žena i čitav niz drugih segmenata i tema koje su prepoznate kao važni aspekti procesa EU integracija. Širok je segment tema tako da se najveći broj NVO koje djeluju u našem društvu, mogu pronaći i aplicirati sa svojim projektima”- kaže Đukanović.

Kako dodaje, ciljne grupe su OCD, a posebno one koje rade van Glavnog grada i u manje razvijenim sredinama, lokalne samouprave, institucije, novinari i medijski profesionalci, mladi, žene, dok su “konačni korisnici” građani i građanke Crne Gore i ukupno civilno društvo u Crnoj Gori.

,,Pravo učešća na ovom konkursu imaju OCD koje ispunjavaju sljedeće kumulativne uslove:  da imaju status pravnog lica, da su neprofitnog tipa, da su organizacije civilnog društva, da su registrovane u Crnoj Gori najmanje 12 mjeseci prije roka za dostavljanje prijedloga projekta i da imaju sjedište u Crnoj Gori, da su direktno odgovorne za pripremu i upravljanje projektom. OCD koje su već dobile podršku u okviru prethodnih konkursa ovog programa kao nosioci projekta, a još uvijek nijesu završile sve ugovorne obaveze u vezi sa realizacijom projekata nemaju pravo učešća na ovom konkursu. Partnerstva nijesu obavezna, ali su dozvoljena i poželjna. Partneri učestvuju u kreiranju prijedloga projekta i njegovoj realizaciji i koriste finansijska sredstva pod istim uslovima koja važe i za podnosioca prijedloga projekta. Stoga, partneri moraju zadovoljiti iste kriterijume kao i učesnici konkurs”, dodao je Đukanović.

Centar za građansko obrazovanje projekat sprovodi u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Tekst: Tamara Vuković

Foto: privatna arhiva 

Podijeli na: