Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

20.01.2020
1816

ČUČKOVIĆ: OBNAVLJANJE DRVOREDA PALMI NOVI POČETAK RAZVOJA RISNA

Risan je u Novu godunu ušao sa djelimično obnovljenim drvoredom palmi, novim dječjim igralištima i raščišćenim prostorom Luke Risan.

Predsjednik Mjesne zajednice Risan Špiro Čučković za Radio Kotor kaže da upravo nove palme predstavljaju simbol jednog novog početka i pravca razvoja Risna.

,,Palme su zamijenjene djelimično, ali uskoro će biti posađenje palme na svim mjestima gdje su bile i ranije, a koje je prije dvije godine uništio palmin surlaš. Za sadnju palmi moramo se zahvaliti ozbiljnom odnosu lokalne uprave prema Risnu“- ističe Čučković.

Pored obnavljenog drvoreda palmi u decembru su rekonstruisana i dječija igrališta u parku i na Jovanovoj njivi. Čučković poručuje da Mjesna zajednica što se tiče aktivnosti vezanih za najmlađe tu neće stati, već da se u narednom periodu planira izgradnja igrališta u Novom naselju odnosno na Staroj Slanici.

,,Što se tiče planova kulturnih dešavanja već radimo na njima. Tokom ljeta u Risnu će se igrati predstave, održavati pojedinačni i grupni koncerti i određene tematske kulturne večeri, koje bi afirmisale specifičnosti Risna. Imaćemo značajan napredak na polju kulture i u Risnu će se održavati dio kulturnih dešavanja koje Opština planira za ovu godinu“, najavio je Čučković.

Kako dalje navodi, najveće tri infrastrukturne stavke čijim bi riješavanjem Risan značajno promijenio put razvoja su ponovno stavljanje u funkciju Doma kulture, hotela „Teuta“ i luke Risan.

,,Na svemu tome se intenzivno radi, kao Savjet Mjesne zajednice smo u kontaktu sa svim relevantnim subjektima za koje mislimo da mogu da pomognu u rješavanju tog problema, prije svega sa Opštinom Kotor i Morskim dobrom i trenutno jednim od značajnijih investritora - firmom „Briv construction“ koja je vlasnik hotela „Teuta“. Što se tiče Doma kulture pripremljena je dokumentacija da se raspiše tender za zakup tog prostora. Uz napore Opštine , a uz našu pomoć i saradnju konačno smo napravili sve potrebne zakonske pretpostavke da se može raspisati tender i da se može naći zakupac tog prostora, odnosno da se napravi ugovor o privatno-javnom partnerstvu sa nekim pravnim subjektom koji bi rekonstruisao Dom i stavio ga u funkciju svih građana Risna te našao pravu mjeru njegovog komercionalnog pozicioniranja“- naglasio je Čučković.

Važno je, ističe, rješavanje pitanje hotela ,,Teuta“ za koji se prema njegovim riječima čeka studija koju treba da odobri UNESCO. „ No, planirani radovi na rekonstrukciji hotela neće stajati već u slučaju da UNESCO ne odobri pomenutu studiju radiće se na drugoj opciji“ – navodi Čučković.

 ,,Morsko dobro“ je, kaže, obavilo sve početne aktivnosti da bi se raspisao tender za davanje koncesije za korišćenje prostora luke Risan.

,,Namjera je da se po dobijanju koncesije, ovaj prostor korsiti kao ekološka luka za bijelu flotu što je stavlja u funkciju turizma,  pri čemu je plan da bude određen broj komunalnih vezova za potrebe lokalnog stanovništva“ – navodi Čučković. Planirana je, kako kaže, i rekonstrukcija postojeće saobraćajnice od Ljute do kružnog toka u Lipcima, a odnosi se na zamjenu postojećeg gazećeg sloja i ivičnjaka i doradu najznačajnijih raskrsnica kao što je i raskrsnica kod luke Risan. „Pokušaće se riješiti problem te raskrsnice jer se gužve prave i zimi a tokom ljetnje sezone značajno ometaju redovan tok saobraćaja“- najavio je dalje Čučković.

On je zaključio da Savjet MZ Risan pokreće i razmatra razne ideje.

,,Važno je da gradimo taj duh zajedništva i zajedno doprinosimo razvoju Risna. Mi iz Savjeta ćemo pokušati da damo veliki doprinos jer je ovom mjestu potreban razvoj i planski pristup rješavanju aktuelnih problema“ - zaključio je Čučković.

Podijeli na: