Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

11.12.2019
814

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA SUMPORT

Završna konferencija projekta ‘Održiva urbana mobilnost u mediteranskim lučkim gradovima - SUMPORT’ odobrenog za finansiranje u okviru Interreg Mediteranskog programa transnacionalne saradnje (MED) 2014-2020 održana je 10. i 11. decembra u Valensiji. 

Ovom prilikom predstavljeni su najbitniji rezultati projekta čije su aktivnosti spojile šest lučkih gradova na Mediteranu: Kotor (Crna Gora), Igumenicu (Grčka), Drač (Albanija), Valensiju (Španija), Limasol (Kipar) i Koper (Slovenija). 

Na okruglom stolu posvećenom doprinosu projekta SUMPORT lokalnoj politici urbane mobilnosti učešće je uzela dr Jelena Stjepčević, koordinatorka opštinske Kancelarije za medjunarodnu saradnju.

 Pilot aktivnost - prvu biciklističku stazu koju je Kotor dobio u okviru implementacije ovog projekta, ispred projektnog tima SUMPORT Opštine Kotor predstavila je mr Ivana Mirošević.

 Ukupan budžet projekta je 2.358.759,2 EUR, dok budžet za Opštinu Kotor iznosi 189.200,00 EUR. Implementacija projekta SUMPORT započela je 1. februara 2017. godine, a završava se 31. decembra 2019. godine.

 Pridruženi partner Opštini Kotor na ovom projektu je Luka Kotor. 

SUMPORT je omogućio lučkim gradovima učesnicima da izrade ili ažuriraju svoj Plan održive urbane mobilnosti (SUMP), kao dugoročni strateški dokument za budući razvoj grada koji može djelotvorno da rješi pitanja saobraćaja. 

Kako navodi menadžer projekta, Nađa Radulović, u Kotoru je održano 11 obuka i radionica kao i brojni sastanci sa svim relevantnim akterima. Realizovana je pilot aktivnost horizontalnog i vertikalnog obilježavanja biciklističke staze dužine od 2km od Kampa do Instituta za biologiju mora. 

Podsjećanja radi, osim biciklističke staze, Kotor je kroz ovaj projekat dobio četiri pametne klupe i dva parkirališta za bicikla. 

Klupe se napajaju i pune solarnom energijom i multifunkcionalnog su karaktera.

(Opština Kotor)

Podijeli na: