Ekonomija

19.02.2021
411

ZAPADNOM BALKANU 7 MILIONA ZA VAKCINACIJU

Evropska unija u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) pokrenula je novi regionalni projekat vrijedan preko sedam miliona eura za podršku sigurnoj i efikasnoj vakcinaciji stanovništva širom Zapadnog Balkana.

U Evropskoj komisiji navode da će ovaj projekat pomoći da se zemlje Zapadnog Balkana pripreme za efikasan prijem i primjenu KOVID-19 vakcina, uključujući one dobijene od Kovaks sitema i putem mehanizma EU za dijeljenje vakcina sa državama članicama EU.

Komesar za proširenje, Oliver Varheji, navodi da ovaj projekat dolazi povrh EU paketa od 70 miliona eura za podršku pristupu vakcinama u regionu i nabavku neophodne opreme za kampanje.

”Ovim novim projektom podrške kampanjama vakcinacije na Zapadnom Balkanu u partnerstvu sa SZO, EU nastavlja da ispunjava svoju posvećenost podršci našim partnerima u suočavanju sa pandemijom od njenog početka” kaže Varheji.

U Komisiji navode da ukupan paket pomoći EU za Zapadni Balkan, kao odgovor na KOVID-19, trenutno prelazi 3,3 milijarde eura što uključuje podršku za nabavku opreme, srednjoročnu i dugoročnu podršku zdravstvenim sistemima i ekonomijama, podršku preduzećima putem lokalnih banaka, makrofinansijsku pomoć u obliku zajmova i paket odgovora Evropske investicione banke (EIB).

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

(Tekst preuzet sa portala RTCG)

Foto: internet

Podijeli na: