Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

07.08.2020
1156

ZAOBILAZNICE SMANJUJU PRITISKE NA URBANA JEZGRA

Novac za dugoočekivanu zaobilaznicu oko Kotora ne bi trebalo da predstavlja problem jer je preko milijardu EUR iz Fonda za zapadni Balkan opredijeljeno za podsticaj razvoja komunalne infrastrukture, ocijenio je predsjednik opštine Željko Aprcović. 

Za Radio Kotor on je kazao da je zaobilaznica dobila podršku od strane Uneskoa kao tunelska saobraćajnica, koja se spušta na „treći put“. 

„Međutim, kroz Prostorno urbanistički plan (PUP) Kotora „izgubljena“ je zaobilaznica koja bi išla paralelno sa priobalnim putem Muo-Prčanj-Stoliv“, kazao je Aprcović.

On je dodao da bi priobalni put time dobio jedan sasvim novi kvalitet i služio samo mještanima kao i za promet vozila za specijalne potrebe (policija, vatrogasci, hitna). 

Zaobilaznica bi služila u svrhu tranzita koji bi omogućio da se na nju priključi drugi i treći red kuća. 

„Moramo o tome razgovarati sa stručnjacima Uneskoa, ne sa željom da devastiramo ovo što nam je ostavljeno, već da prezentujemo objektivne slabosti Kotora (saobraćaj, neurađena zaobilaznica oko Kotora provjeravana u dva planska dokumenta 1987. (Prostorni plan opštine) i Izmjene i dopune iz 1995 – 1997), koje su upravo u skladu s onim što je struka propisivala, preci zirali koridore za gradnju zaobilaznice). Odmah treba pristupiti izradi projektno tehničkih rješenja, aplikaciji ka predpristupnim fondovima i mislim da bi u narednom periodu mogli očekivati da krenemo sa ovim projektima iz razloga jer kontakt zona, od otvorenog bazena do kružnog toka u Škaljarima, treba da bude što manje opterećena tranzitnim saobraćajem“, kazao je predsjednik opštine. 

U okviru potpunog regulisanja mirujućeg saobraćaja stručnjaci Uneskoa su dali saglasnost i na gradnju garažnog prostora kapaciteta 1.200 parking mjesta, čime će se smanjiti pritisak na samo urbano jezgro.

Podijeli na: