Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

19.07.2022
277

ZANATSKA KOMORA: ROK SVIM OPŠTINAMA DA NAJKASNIJE DO SJUTRA VEČE POČNU PRIMJENJIVATI ZAKON O TURIZMU I UGOSTITELJSTVU KOJIM JE UREĐENA ZAŠTITA OD BUKE

Prenosimo saopštenje Zanatske komore Crne Gore. 

Udruženje hotela Crne Gore - MHA dalo je rok svim opštinama u Crnoj Gori da najkasnije do sjutra veče počnu primjenjivati Zakon o turizmu i ugostiteljstvu kojim je uređena zaštita od buke, a naročito članove 80, 81, 90, 121 i 127, te da najstrožije sankcionišu prekršioce Zakona kako zbog građana, tako i zbog turista, koji borave u Crnoj Gori. 

Upravni odbor MHA je usvojio plan sa 25 glasa za i tri izuzeta mišljenja da njegovi članovi od večeras obavještavaju Asocijaciju o poštovanju propisa o zaštiti od buke. U slučaju da se nastavi kršenje Zakona kao do sada, MHA će podnositi prijave nadležnim organima i odštetne zahtjeve prije utuženja. Ako ni tada ne budu postupali po dužnosti, "pljuštaće" tužbe za krivična djela protiv službene dužnosti sa umišljajem.

Osim toga, MHA će obavijestiti Evropsku komisiju o sistemskom kršenju Zakona u Crnoj Gori, naročito prvog kriterijuma za ulazak Crne Gore u EU, koji se odnosi na institucionalnu garanciju vladavine prava i ljudskih prava.

Problem buke muči crnogorski turizam već decenijama. Nadležni organi ne postupaju po zakonu a u posljednje vrijeme zabrinjava i udruženo oglašavanje prekršioca zakona bez institucionalne reakcije i sankcija.

Crna Gora želi postati članica Evropske unije i atraktivna turistička destinacija. To znači da više nema mjesta nepoštovanju Zakona i zaštiti delikvenata, navodi se u Saopštenju MHA, koje poziva sve hotelijere i gastronome da prijave buku i nelegalne djelatnosti u turizmu putem posebnog linka na osnovu kojeg će se prijave dalje procesuirati anonimno: https://bit.ly/Prijava-buke-i-nelegalnih-djelatnosti.

Udruženje hotela Crne Gore, koje broji 127 članova od čega 83 hotela, 30 restorana, 2 turističke agencije, 1 hotel i spa centar, 2 pansiona, 5 apartmana, 2 etno sela, 1 hostel i 1 seosko domaćinstvo, takođe poziva sve hotelijere i gastronome i ostale privrednike (m/ž/r) u turizmu da se pridruže posebnoj Viber zajednici za dalju koordinaciju aktivnosti i mjera: https://bit.ly/MHA-Viber-zajednica 

(Zanatska komora Crne Gore) 

Podijeli na: