Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

25.05.2020
1317

ZA PREDUZETNICE 15.000 EUR

Danas je u press sali JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor u organizaciji opštinskog Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj, održan Info dan za žene koje žele započeti svoj biznis ili razviti postojeće poslovanje. 

Odluku o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetništvu predstavile su Sonja Seferović, potpredsjednica Opštine Kotor, sekretarka Tamara Lompar, te savjetnice u Sekretarijatu Anđela Milošević i Lada Moškov. 

Kako su kazale, sjutra će biti raspisan Javni konkurs za raspodjelu sredstava u iznosu od 15.000,00 eura za sve zainteresovane preduzetnice i privredna društva u kojima su žene nosioci biznisa, sa teritorije opštine Kotor, a koje žele da pokrenu ili razvijaju sopstveni biznis. 

“U našoj državni uspostavljen pravni institucionalni okvir, usvojeni su strateški dokumenti koji podržavaju rodnu ravnopravnost, unaprijeđenje ženskih prava i ekonomsko osnaživanje žena. Međutim, praksa je pokazala da za razvoj ženskog preduzetništva još ne postoji puna institucijalna podrška i adekvatni podsticajni mehanizmi. U našoj društvi žene nisu u dovoljnoj mjeri prepoznate kao ravnopravni igrači u ekonomskoj areni i to utiče na njihovu lošiju startnu proziciju prilikom otpočinjanja, a kasnije i tokom razvoja sopstvenog biznisa” – kaže Seferović. 

Kako ističe, u Crnoj Gori žene preduzetnice su pokazale da su u poslu tačne, odgovorne, istrajne, sistematične i racionalne. Efikasnim upravljanjem, kvalitetnim odlukama i odgovornim pristupom, ocjenjuje Seferović, žene ispunjavaju obaveze i uspješno se bore sa ekonomskim izazovima. 

“Biti preduzetnica nije lako, međutim otvara vam se mogućnost da sami donosite odluke, ulažete u sebe i svoje znanje, razvijate svoju ideju, suočavate se sa raznim izazovima i pronalazite rješenja.

Opština Kotor je prepoznala značaj ravnopravno ekonomski osnažene žene kao bitnog faktora razvoja društva i za ovu godinu izdvojila skromna sredstva koja predstavljaju ohrabrenje za ulazak u preduzetničke borbe” – poručuje Seferović. 

Sekretarka Lompar objašnjava da cilj pomenute Odluke jeste poboljšanje poslovnog položaja žena u našem društvu. 

Ona je predstavila najvažnije aspekte Odluke. 

“Sredstva iz budžeta Opštine koja su opredijeljena za podršku preduzetnicama su 15 hiljada eura. Najviše koliko može biti dodijeljeno za jedan biznis plan je 30 odsto od ukupnog iznosa, odnosno 5 hiljada eura.

Sredstva se dobijaju na osnovu javnog kokursa koji počinje sjutra i trajaće 20 dana. Ko će dobijati sredstva odrediće Komisija koju čine predsjednica Tamara Lomar i 4 članice, te dvije nezavisne članice iz Udruženja preduzetnika 365 i Ženske političke mreže” – objašnjava Lompar. 

Prema njenim riječima, sredstva će se dobijati za biznis planove koji podstiču ekonomski razvoj opštine, razvoj turizma, trgovine, kreativne industrije,  razvoj start apova, fizičke kulture, očuvanje životne sredine, inkluziju marginalizovanih grupa (uključivanje OSI u društvo). 

Neće se podržati: biznis planovi koji se temelje na pripremi i štampanju knjiga, brošura, aktivnosti koje se smatraju nezakonitim kao što su npr. igre na sreću, duvan, alkoholna pića.

 “Za sredstva mogu da apliciraju preduzetnice ili društva sa ograničenom odgovornošću (DOO). Ukoliko je u pitanju DOO najvažnije je da je u tom društvu osnivač ili jedna od osnivača bude žena, a u isto vrijeme pude izvršna direktorica. Neće se podržati biznis plan gdje je muškarac osnivač, a žena izvršna direktorica ili obratno. Kada su u pitanju preduzetnice, vođa je žena tog biznisa. 

Može da se podrži biznis plan započinjanja novog biznisa što će nam biti veći kriterijum nego neko kod usavršavanja već postojećeg biznisa. Kada vi otvarate novo preduzeće, morate zaposliti nove ljude, povećava se prihod Opštine od poreza na dobit, dobijamo više radnih mjesta” – kaže Lompar. 

Ona ističe da je moguće konkurisati sa više biznis planova, ali da je moguće dobiti sredstva samo za jedan. 

“Najbolje bi bilo da zaposelni u preduzetništvu ili društvu budu sa teritorije opštine Kotor zbog smanjenja stope nezaposlenosti u našem gradu” – navodi Lompar. 

Obrasci za prijavu na Konkurs nalaze se na sajtu Opštine Kotor.

Nakon 20 dana Konkursa uslijediće usmeni intervju sa preduzetnicama na kome će predstaviti svoj biznis plan.

Podijeli na: