Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

07.06.2021
637

ZA POLJOPRIVREDNIKE, MARIKULTURISTE I RIBARE 75 HILJADA EURA

Opština Kotor i ove godine dodjeljuje subvencije za poljoprivrednike, ribare i marikulturiste. Tim povodom danas je u sali kina “Boka” održan informativni sastanak. Kako ističe Andrea Vukšić, sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj, za ovu godinu opredjeljena su sredstva u iznosu od 75 hiljada eura za navedene djelatnosti.

“Ove godine nećemo odbijati PDV na kompletnu sumu koju budete dobili” – objašnjava Vukšić.

Kako su pojasnili iz Sekretarijata, pedeset odsto učešća ima Opština Kotor – Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj, a isto toliko poljoprivredni proizvođači, ribari i marikulturisti.. Kada su u pitanju žene i mladi do 30 godina, Opština Kotor pomaže sa 80 odsto, a sa 20 odsto korisnici/ce.

“U ime Sekretarijata želim da se zahvalim svima koji su namjenski utrošili i opravdali dobijena sredstva za proteklu godinu, a one koji to nisu, zamolila bih da dostave dokumentaciju kako bi i dalje mogli da učestvuju u javnom pozivu” – kaže Vukšić.

Prisutni poljoprivredni proizvođači, marikulturisti i ribari ukazali su na svoje potrebe i prioritete.

Udruženje marikulturista, prema riječima njhovog predsjednika, ima 18 uzgajivača.

Kako navodi, prošle godine, pored problema sa pandemijom koronavirusa, imali su problem sa izutetno visokom stopom smrtnošću kod školjki. Ove godine, kako navodi, krenuli su sa manjim uzgojem. On je konstatovao da je ovo godina opstanka, a ne investicija.

Vukašin Kovačević ispred DOO “Nika” kazao je da su ribari u lošijoj poziciji od ostalih proizvođača. Kako navodi cijena ribe varira.

Nevenku Tujković (poljoprivredni proizvođač) interesovalo je da li mora posebno da registruje proizvodnju meda ukoliko želi da se bavi i pčelarstvom.

Vesna Đukić iz Maslinarskog društva “Boka” pozdravila je odluku da se ne naplaćuje iznos PDV-a.

Poljoprivredni proizvođač Božidar Donković podsjetio je prisutne da je prije desetak dana ukinuta Odluka o subvencijama za plaćanje pijačnih mjesta vezanih za poljoprivredne proizvođače koji su prošle godine dobili identifikacione kartice.

Predlozi prisutnih odnosili su se i na otvaranje još jedne kreditne linije za poljoprivredne proizvođače koji imaju veću proizvodnju – za stočare koji imaju veći broj stoke, poljoprivrednike koji imaju veću obradivu površinu i veću količinu proizvoda, voćare sa većim brojem stabala itd.

Is Sekretarijata su pojasnili da Ministarstvo poljoprivrede kroz agro budžet i EU projekte ima program za veće poljoprivredne proizvođače.

Zahtjevi proizvođača, kako su pojasnili iz Sekretarijata, moraju biti u skladu sa Odlukom o podsticajima u razvoju poljoprivrede.

Podijeli na: