Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

19.12.2022
432

VUČKOVIĆ: BUDŽETOM ZA NVO PLANIRANO 103 270 EURA, ZA TRADICIONALNE UKUPNO 41.308

Planirana sredstva iz budžeta Opštine Kotor za narednu godinu namijenjena nevladinim organizacijama iznose 103.270 eura.
To je kazala Nada Vučković, rukovoditeljka Odjeljenja za budžet i trezor u Sekretarijatu za lokalne prihode, budžet i finansije na javnoj raspravi koja je održana danas u palati Bizanti, a koja se odnosila na finansiranje nevladinog sektora.
Kako ističe, za tradicionalne nevladine organizacije: Gradsku muziku Kotor, Bokeljsku mornaricu i Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” izdvojena su sredstva u visini od 41 308 eura, odnosno svakoj po 13.769,33 eura.

“Većina sredstava za finansiranje NVO odvaja se od izvornih prihoda. Skupštinska Odluka iz 2017. godine preimenovana je 2019. godine. Tada je odlučeno da se umjesto dotadašnjih jedan odsto za NVO odvaja 0,5 odsto od izvornih prihoda, a za one od posebnog značaja za grad
40 odsto od tog iznosa” – kaže Vučković.

Razlika od 48 867, 65 eura će biti definisana konkursom za NVO koji će raspisati Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti i obaviti raspodjelu.

“Iznos od 13.094,35 eura odnosi se na otplatu potraživanja iz 2022. godine, odnosno za sredstva koja su raspodjeljena NVO u 2022. godini, a neće biti realizovana u tekućoj, već će se prenijeti u narednu budžetsku 2023. godinu” – objašnjava Vučković.

Ona je konstatovala da su budžetom Opštine Kotor za 2023. godinu planirana znatna sredstva za NVO.

“S obzirom da u palati Bizanti danas nema prisutnih predstavnika NVO sektora, te da su izdvojena znatna sredstva za rapsodjelu, nalazimo za shodno da zaključimo da će iznos od 103 270 eura biti predmet raspodjele u budžetu za 2023. godinu nakon usvajanja budžeta krajem tekućeg mjeseca. Sekretarijat za kulturu sport i društvene djelatnosti će shodno Odluci sprovesti sve mjere da bi se ta sredstva pravilno i na zakonit način raspodjelila, kao i svake godine do sada” – kaže Vučković.

Kako podsjeća, planiranje budžeta Opštine Kotor za 2023. godinu izvršen je u skladu sa smjernicama Ministarstva finansija Crne Gore, odobrenja Ministarstva za prekoračenje limita budžeta - budžetskog deficita u 2023. godini i Odluke o organizaciji rada lokalne uprave koja je donesena 1. decembra tekuće godine, a primjenjivaće se od 1. januara naredne.

„Na osnovu zahtjeva potrošačkih jedinica i realne procjene budžetskih prihoda, te mjera ekonomske politike koje imaju za cilj ostvarenje budžetske ravnoteže primitaka i izdataka u budžetu, primarni cilj budžetske politike je uspostavljanje održivog sistema finansija gdje će se iz ostvarenih prihoda pokriti svi tekući rashodi i obezbijediti sredstva za kapitalne investicije” – navodi Vučković.

Ukupni primici sa početnim depozitom budžeta Opštine Kotor za 2023. godinu, kaže ona, planirani su u iznosu od 28 miliona 154 giljade eura, odnosno 45,62 posto više u odnosu na Odluku o budžetu Opštine Kotor za 2022. godinu, kada je budžet iznosio 19 miliona 334 hiljade eura.
Povećanje budžeta u odnosu na prethodnu godinu evidentno je u dijelu izdvajanja sredstava za kapitalne izdatke, transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru, izdvajanja sredstava za materijal i usluge, bruto zarade i ostale izdatke, a sve shodno podnesenim zahtjevima u kojima su potrošačke jedinice obrazložile potrebu za budžetskim sredstvima u 2022. godini.

Predlogom Odluke o budžetu, navodi, planirano je da se tekući rashodi i otplata duga od ukupno 16 miliona 166 hiljada 093 eura finansiraju iz tekućih prihoda koji ukupno iznose 16 mliona 959 hiljada eura, dok je razlika sredstava od 792 907 eura usmjerena u korist kapitalnog budžeta, čime su ispoštovane odredbe člana 27 Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

“Kapitalni izdaci u ukupnom iznosu od 11 miliona 987 907 finansiraju se iz kapitalnih prihoda koji imaju karakter namjenskih prihoda za kapitalna ulaganja, naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta - komunalija 3 miliona 695 hiljada eura, prihoda od prodaje nefinansijske imovine 3,5 miliona i razlika od tekućih prihoda 792 907 eura, čime su ispunjeni uslovi iz člana 47 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti da se iz tekućih prihoda mogu pokrivati kapitalni izdaci, dok suprotno nije dozvoljeno“ – podsjeća Vučković.

Ukupno planirani prihodi sa početnim depozitom budžeta Opštine Kotor za 2023. godinu od 28 miliona 154 hiljade eura, ističe, raspoređuju se na tekuću budžetsku potrošnju, otplatu duga i kapitalni budžet.

„Tekuća budžetska potrošnja iznosi 14 miliona 776.373 eura, otplata duga milion 389 hiljada 720 eura. U poziciju otplata duga ne ulaze dugovi koji nisu naplaćeni u prethodnom periodu, već se pod otplatom duga podrazumjevaju redovne obaveze po kreditima, u ovom slučaju kreditima Kfw banke. Kapitalni budžet iznosi 11 miliona 987 907 eura“ – kaže Vučković.

Javnoj raspravi u palati Bizanti prisustvovale su predstavnice Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Katica Brkanović i Zorka Mršić.

Podsjetimo, centralna javna rasprava o Nacrtu Odluke o Budžetu Opštine Kotor za 2023. godinu biće održana u palati Bizanti biti sjutra sa početkom u 9 sati.

Primjedbe, predlozi, sugestije i mišljenja u pismenoj formi dostavljaju se na adresu Opštine Kotor-Sekretarijat za lokalne prihode, bužet i finansije, preko Građanskog biroa Opštine Kotor, a u elektronskoj formi na e-mail prihodi@kotor.me , trezor@kotor.me .
Nakon sprovedene javne rasprave Sekretarijat za lokalne prihode, budžet i finansije će razmotriti sve primjedbe, predloge, sugestije i mišljenja učesnika i sačiniti Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi.  

Irena Mačić
 

Podijeli na: