Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

26.05.2023
808

VUKASOVIĆ: SANIRAN OBALNI ZID ŠKURDE, U PLANU ČIŠĆENJE KOMPLETNIH BEDEMA

Tekst i foto: Biljana Marković

Radovi na sanaciji obalnog zida rijeke Škurde su okončani. Pristupilo se vraćanju zelenila i sadnica kako bi taj dio obale dobio pređašnji izgled, saopšteno je danas Radio Kotoru iz opštinskog Sekretarijata za investicije.

Po riječima sekretara, Ognjena Vukasovića, u planu je čišćenje kompletnih bedema po konzervatorskim pravilima, a vrijednost je oko šest miliona eura.

„Opština Kotor će za realizaciju tog posla, koji će se odvijati fazno, tražiti podršku Države“, rekao je Vukasović našem radiju.

Precizira da će „jednobrazno“ biti uređen potez bedema od Tabačine „do mora i frontalno sve ono što je vidljivo“.

„Ne postoji mnogo firmi u Evropi koje znaju da obavljaju takve poslove, kod nas ne postoji ni jedna. Zato će Opština Kotor, kako je najavio gradonačelnik Vladimir Jokić, tražiti podršku Uprave za kapitalne projekte. Da vidimo da sljedećih nekoliko godina fazno dovedemo bedeme u vizuelno ljepše stanje, a sve prema pravilima konzervatorske struke“, objašnjava Vukasović, dodajući da se čišćenju neće početi u 2023. godini.

Ističe da je raspisan tender po projektu uređenja šetnih staza na bedemima.

Izvođač, firma „Restarting“ iz Budve, već je, kaže, na terenu, a završetak radova se očekuje prije zvaničnog početka turističke sezone.

„Radovi fantastično napreduju. Podrazumijevaju uređenje šetnih staza, odnosno njihovo potpuno čišćenje, dizanje i vraćanje suvomeđa, vraćanje kamena na dijelu skala na kojem je otpao, sve to u skladu sa konzervatorskim uslovima. Načelno smo dogovorili konzervatoski nadzor sa Arhitektonskim fakultetom, ugovor još nismo potpisali, tako da imamo sigurnost da bedemi, koji su veoma važni za naš grad, nakon ovog projekta ne ostanu neadekvatno sanirani“, rekao je Vukasović.

Poručuje da će realizacijom projekta i bezbjednost bedema biti podignuta na viši nivo.

Naglašava da su u toku ispitivanja stanja stijenske mase.

„Već imamo kontakte da radimo tender za postavljanje mreža u donjem dijelu bedema - od ulaza kod Crkve Sv. Ozane, paralelno sa šetnim stazama, sve do ulaza na Škaljarskoj pjaci. Naime, još uvijek postoje mjesta koja su rizične u smislu da dođe do odrona. Za to ćemo izdvojiti 120 hiljada eura“, kazao je Vukasović.

Podijeli na: