Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

01.04.2020
636

VLADA DONIJELA ODLUKU O NAČINU I USLOVIMA RASPODJELE NOVCA DONIRANOG ZA SUZBIJANJE POSLJEDICA EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

Vlada Crne Gore je u utorak, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade, donijela Odluku o načinu i uslovima raspodjele novčanih sredstava prikupljenih donacijama radi ublažavanja i suzbijanja posljedica nastalih usljed epidemije zarazne bolesti COVID19.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

 

407.

Na člana 12 stav 1 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti („Službeni list CG“, br. 20/14, 56/14, 70/17, 4/18, 55/18 i 66/19) Vlada Crne Gore je 31. marta 2020. godine, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade, donijela

UREDBU O USLOVIMA ZA ODLAGANJE NAPLATE DOSPJELIH PORESKIH I NEPORESKIH POTRAŽIVANJA

Član 1

Ovom uredbom propisuju se uslovi pod kojima se poreskim dužnicima koji nijesu u mogućnosti da izmire poreske obaveze, usljed negativnih efekata na poslovanje izazvanih epidemijom zarazne bolesti COVID19, može odobriti odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja, za period od 90 dana, od dana dospjeća obaveza (mart, april i maj 2020. godine).

Član 2

Ova uredba ne primjenjuje se na organe državne uprave, organe lokalne samouprave, organe lokalne uprave, javne ustanove, nezavisna regulatorna tijela, kao i privredna društva i pravna lica u kojima država ili lokalna samouprava imaju većinski vlasnički udio, a koja ne posluju po tržišnim principima.

Član 3

Poreskim i neporeskim potraživanjima, u smislu ove uredbe, smatraju se: 1) porez na dohodak fizičkih lica, 2) doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, 3) obaveze nastale na osnovu reprograma poreskih potraživanja u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja („Službeni list CG", broj 83/16), odnosno odlaganja naplate poreskih i neporeskih potraživanja na osnovu Uredbe o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja („Službeni list CG“, broj 57/18).

Član 4

Radi odlaganja naplate poreskih i neporeskih potraživanja poreski dužnik treba da podnese organu uprave nadležnom za naplatu poreza prijavu datu na obrascu 1 koja čini sastavni dio ove uredbe, odnosno putem aplikacije na internet stranici uprave. O potraživanjima, iz stava 1 ovog člana vodi se evidencija.

Član 5

Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom listu Crne Gore“.

Broj: 07-2251 Podgorica, 31. marta 2020. godine

Vlada Crne Gore Predsjednik,

Duško Marković, s.r.

Crna Gora

Poreska uprava Područna jedinica __________ Datum _________

PRIJAVA za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja □ Odlaganje naplate obaveze dospjele u mjesecu ______ 2020.god.

1. PODACI O PORESKOM OBVEZNIKU

1.1. Poreski identifikacioni broj (PIB/JMBG) ___________________________________

1.2. Naziv poreskog obveznika ___________________________________

1.3. Sjedište poreskog obveznika ___________________________________

2. PORESKA I NEPORESKA POTRAŽIVANJA □ porez na dohodak fizičkih lica; □ doprinosi za obavezno socijalno osiguranje; □ potraživanja nastala na osnovu reprograma poreskih potraživanja u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja ("Službeni list CG", broj 83/16), odnosno odlaganja naplate poreskih i neporeskih potraživanja na osnovu Uredbe o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja ("Službeni list CG", broj 57/18).

Prijavu podnosim shodno članu 4 stav 1 Uredbe o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja.

Podnosilac prijave: _______________________________________ Adresa: _______________________________________ Telefon: _______________________________________

408.

Na osnovu člana 37 Zakona o državnoj upravi („Službeni list CG“, broj 78/18), Vlada Crne Gore, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade 19.marta 2020. godine, donijela je

UREDBU O POVJERAVANJU DIJELA POSLOVA IZ NADLEŽNOSTI MINISTARSTVA ODRŽIVOG RAZVOJA I TURIZMA GLAVNOM GRADU PODGORICA

Član 1

Poslovi državne uprave iz nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma, koji se odnose na raspisivanje i sprovoĎenje javnih konkursa za izradu idejnih arhitektonskih rješenja za potrebe Glavnog grada Podgorica (u daljem tekstu: Glavni grad), povjeravaju se Glavnom gradu.

Član 2

Finansijska sredstva za vršenje poslova iz člana 1 ove uredbe, obezbjeĎuju se iz budžeta Glavnog grada.

Član 3

Organizaciju vršenja povjerenih poslova, broj i strukturu izvršilaca, utvrđuje nadležni organ Glavnog grada.

Član 4

Poslovi iz člana 1 ove uredbe, povjeravaju se na period do 31. decembra 2020. godine.

Član 5

Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom listu Crne Gore“.

Broj: 07-2095 Podgorica, 19. marta 2020. godine

Vlada Crne Gore Predsjednik,

Duško Marković, s.r.

409.

Na osnovu člana 12 st. 2 i 3 Uredbe o Vladi Crne Gore ("Službeni list CG", br. 80/08, 14/17 i 28/18), Vlada Crne Gore, na sjednici od 12. marta 2020. godine, donijela je

ODLUKU O IZMJENI ODLUKE O OBRAZOVANJU SAVJETA ZA KONKURENTNOST

  1. U Odluci o obrazovanju Savjeta za konkurentnost (''Službeni list CG'', br. 55/17, 31/18, 70/18, 13/19 i 64/19) u tački 1 podtačka 7 mijenja se i glasi: „7) Ministar održivog razvoja i turizma, član”. U podtački 20 riječi: “sekretar Sekretarijata za razvojne projekte” zamjenjuju se riječima: “v.d. direktora Agencije za investicije Crne Gore”. Poslije podtačke 34 dodaje se nova podtačka koja glasi: “35) Predstavnik Udruženja pravnika Crne Gore, član;”. Dosadašnja podtačka 35 postaje podtačka 36. 
  2.  Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom listu Crne Gore“. Broj: 07-1984 Podgorica, 12. marta 2020. godine. Vlada Crne Gore Predsjednik, Duško Marković, s.r.                                                                                               

410.

Na osnovu člana 17 Uredbe o Vladi Crne Gore („Službeni list CG“, br. 80/08, 14/17 i 28/18) Vlada Crne Gore je 31. marta 2020. godine, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade, donijela

ODLUKU O NAČINU I USLOVIMA RASPODJELE NOVČANIH SREDSTAVA PRIKUPLJENIH DONACIJAMA RADI UBLAŽAVANJA I SUZBIJANJA POSLJEDICA NASTALIH USLJED EPIDEMIJE ZARAZNE BOLESTI COVID19

Član 1

Raspodjela novčanih sredstava prikupljenih donacijama radi ublažavanja i suzbijanja posljedica nastalih usljed epidemije zarazne bolesti COVID19 vrši se na način i pod uslovima propisanim ovom odlukom.

Član 2

Novčana sredstva, radi ublažavanja i suzbijanja posljedica nastalih usljed epidemije zarazne bolesti COVID19, donatori uplaćuju na žiro račun „Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti“, broj: 510-117161-85 i prateći devizni račun (u daljem tekstu: račun).

Član 3

Novčanim sredstvima sa računa raspolaže Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (Koordinaciono tijelo). Operativne i administrativne poslove u vezi sa upravljanjem sredstvima sa računa vrši Operativni štab za upravljanje donacijma (u daljem tekstu: Operativni štab), formiran Rješenjem Vlade Crne Gore, br. 04-2163. O primljenim donacijama na računu i njihovoj potrošnji Operativni štab vodi evidenciju.

Član 4

Sredstva iz člana 2 ove odluke koristiće se za preduzimanje preventivnih mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje epidemije izazvane usljed zarazne bolesti COVID19, kao i za ublažavanje i suzbijanje posljedica nastalih usljed ove zarazne bolesti (u daljem tekstu: mjere). Sredstva za preduzimanje mjera iz stava 1 ovog člana, Koordinacioni tim će usmjeravati za: - nabavku zaštitne i medicinske opreme; - pružanje medicinske i druge zaštite; - nabavku druge opreme, sredstava, roba i usluga, kao i preduzimanja drugih aktivnosti i radova neophodnih za realizaciju mjera; Sredstva sa računa mogu se koristiti isključivo namjenski za finansiranje aktivnosti predviđenih u st. 1 i 2 ovog člana.

Član 5

Predlozi za sprovoĎenje aktivnosti u cilju realizacije mjera dostavljaju se Koordinacionom timu i/ili ih predlaže Koordinacioni tim. Koordinacioni tim odlučuje da li su dostavljeni predlozi u skladu sa definisanim mjerama i na osnovu toga utvrĎuje predlog mjera. Na osnovu predloga iz stava 2 ovog člana Koordinacioni tim donosi odluku o izboru mjere koja će se finansirati. Odluku iz stava 3 ovog člana Koordinacioni tim donosi većinom glasova, a potpisuje je predsjednik Koordinacionog tima.

Član 6

Odluka iz člana 5 stav 3 ove odluke dostavlja se Operativnom štabu, u cilju pripreme predloga plaćanja, elektronskim i/ili pisanim putem. Operativni štab priprema odluku o plaćanju odreĎene mjere koju dostavlja, elektronskim i/ili pisanim putem, predsjedniku Koordinacionog tima na potpis. Potpisanu odluku o plaćanju odreĎene mjere, predsjednik Koordinacionog tima, bez odlaganja, dostavlja Operativnom štabu radi izvršenja. Nalog za plaćanje odreĎene mjere sa računa potpisuje predsjednik Operativnog štaba i dostavlja ga na uvid predsjedniku Koordinacionog tima, elektronskim i/ili pisanim putem.

Član 7

Odluka o plaćanju odreĎene mjere sadrži: - naziv i vrstu mjere (količina; vrsta robe, usluga, radova ili drugi podatak kojim se utvrĎuje vrsta mjere); - iznos sredstava potrebnih za realizaciju mjere; - naziv dobavljača ili korisnika mjere (kada je moguće definisati pojedinačnog korisnika).

Član 8

Uz odluku o plaćanju odreĎene mjere, Koordinacioni tim dostavlja Operativnom štabu svu potrebnu dokumentaciju koja je neophodna za izvršenje plaćanja mjere (potpisane fakture od strane dobavljača i jednog člana Koordinacionog tima, i/ili ugovor o nabavci opreme/usluge ili radova ili drugi dokument potpisan od strane dobavljača i člana Koordinacionog tima, kojim se dokazuje da je odobrena mjera prihvaćena). Nalog za plaćanje odreĎene mjere sa računa potpisuje šef Operativnog štaba.

Član 9

Odredbe ove odluke shodno se primjenjuju i na način prikupljanja i raspodjele robnih donacija.

Član 10

Operativni štab, po pravilu, jednom sedmično Koordinacionom timu dostavlja izvještaj o stanju na računa i isplatama sa računa, a po potrebi i na zahtjev Koordinacionog tima. Koordinacioni tim petnaestodnevno dostavlja Vladi Crne Gore izvještaj o stanju na računu i isplatama sa računa, a po potrebi i na zahtjev Vlade. Operativni štab, jednom nedeljno, objavljuje informacije o stanju na računu i isplatama sa računa na sajtu www.coronainfocg.me.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom listu Crne Gore“. Broj: 07-2228 Podgorica, 31. marta 2020. godine

Vlada Crne Gore Predsjednik, Duško Marković, s.r.

411.

Na osnovu člana 55 stav 1 tač. 2, 4, 6 i 9 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službeni list CG", broj 12/18), na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Ministarstvo zdravlja donijelo je

NAREDBU O IZMJENI NAREDBE ZA PREDUZIMANJE PRIVREMENIH MJERA ZA SPRJEČAVANJE UNOŠENJA U ZEMLJU, SUZBIJANJE I SPRJEČAVANJE PRENOŠENJA NOVOG KORONAVIRUSA

Član 1

U Naredbi za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa ("Službeni list CG", broj 15/20), u članu 1 stav 2 riječi: „15 dana od dana od stupanja na snagu ove naredbe“ zamjenjuju se riječima: „do 15. aprila 2020. godine“.

Član 2

Ova naredba stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom listu Crne Gore“. Broj: 8-501/20-129/454 Podgorica, 31. marta 2020. godine Ministar, dr Kenan Hrapović, s.r.

Foto: slobodnaevropa.org

Podijeli na: