Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

26.03.2022
506

VIOLETA PETROVIĆ: KOTOR POGODNA SREDINA ZA RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA, POSLJEDNJIH GODINA ŽENE POKAZUJU VEĆE INTERESOVANJE ZA PRIVATNI BIZNIS

PR tekst

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Opštine Kotor (LPZ Kotor) koje čine partnerske organizacije: Opština Kotor, Zavod za zapošljavanje – Biro rada Kotor, Fakultet za turizam i hotelijerstvo, kompanija Expo Commerce, Udruženje Agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca Crne Gore i Udruženje hotelijera Kotor, realizuje program podrške razvoju ženskog preduzetnišva. Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Opštine Kotor (LPZ Kotor) sprovodi intervenciju „Osnaživanje nezaposlenih žena za preduzetništvo“ u okviru projekta „Podrška razvoju ženskog preduzetništva“ koji se sprovodi u okviru programske scheme „World of Work in Montenegro: Paving the Road to Recovery“, finansirane od strane Fonda za dobro upravljanje, Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR).

U nastavku pročitajte intervju sa članicom komisije Lokalnog partnerstva za zapošljavanje za Opštinu Kotor i savjetnicom za zapošljavanje u Birou rada Kotor Violetom Petrović.

Koliko su žene u Kotoru zainteresovane za razvoj sopstvenog biznisa?

U posljednjih nekoliko godina, žene u Kotoru pokazuju visok stepen svijesti i interesovanja za privatan biznis. Razlozi zbog kojih ideje i motivacija često ostanu nerealizovani su različite prirode. Nekada je u pitanju nemogućnost usklađivanja porodičnih obaveza sa obavezama

koje zahtijeva privatni biznis, a često se dogodi da se u datom momentu  ne ispune svi potrebni uslovi za pokretanje privatnog biznisa. U posljednjih par godina, “zahvaljujući” pandemiji i finansijskoj krizi, koja vlada na širem tržištu, ulazak u oblast preduzetništva se često odlaže za neka bolja vremena.

Zbog čega je kotorska opština pogodno tlo za razvoj malog i srednjeg biznisa?

Pogodnosti naše opštine za razvoj malih i srednjih preduzeća su u mnogim aspektima. Turizam kao prioritetna grana omogućava našim preduzetnicima da na različite načine upotpune turističku ponudu, da je obogate novim biznis idejama kao i da unaprijede već postojeće. Turizam, ugostiteljstvo i trgovina su prioritetne grane ali ono što tu ponudu može značajno obogatiti je razvoj zanatskih, proizvodnih i uslužnih djelatnosti, koje se baziraju na autentičnosti ovog područja, naše istorije, kulture i tradicije.

U kojoj mjeri je pandemijski period, koji je neminovno veoma težak i izazovan, učinio da se “rode” nove ideje te da neki od nas postanu kreativniji? Da li ste zapazili da je pandemija, makar, na kreativnost uticala pozitivno i sjećate li se nekih ideja iz ovog perioda?

Pandemijski period nije toliko uticao na raznolikost i inovativnost ideja, koliko na šansu za zaposlenje, mnogima i jedinu, s obzirom da u tom periodu bilježimo značajan porast nezaposlenosti. Naravno da uvijek bude i nešto novo i zanimljivo ali se takođe i ponavljaju iste i slične ideje sa namjerom da se unaprijede i osavremene. Imali smo ideje za proizvodnju kolekcije za djecu, prodaju garderobe za punije dame i trudnice, izradu i uređenje web sajtova, proizvodnju suvenira od murano stakla, zatim otvaranje knjigovodstvene agencije, proizvodnju sezonskog voća i povrća, kupovinu glisera za prevoz turista i tako dalje.

Sve navedene ideje, iako nam zvuče poznate i već vidjene, mogu da budu veoma inovativne i da se svojom ponudom izdvoje i razlikuju od već postojećih na tržištu.

U čemu treba tražiti motivaciju kada je u pitanju pokretanje vlastitog biznisa i koji su, po vašem mišljenju, u cijelom ovom procesu bespotrebni strahovi, a sa druge strane – koji su oni opravdani, ali koji svakako ne bi trebalo da nas demotivišu, već da nas samo učine opreznijima?

U poslovnom ambijentu rizici su svuda i uvijek prisutni, još više u uslovima nestabilnih ekonomskih prilika. Oni su upravo razlog zbog čega se treba bolje pripremiti, više razmišljati u pravcu razvoja boljih i kvalitetnijih poslovnih strategija i upravo nas oni motivišu da naš biznis plan razradimo što detaljnije i razmotrimo sve moguće prijetnje za naš posao i da osmislimo moguća rješenja. Stoga rizici ne bi  trebalo da nas demotivišu, već ih treba iskoristi kao precizne smjernice - u kojem dijelu da budemo oprezni i da eventualno spriječimo moguće negativne efekte.

Možete li nam reći podatak koliko je nezaposlenih žena na evidenciji Biroa rada Kotor odnosno Zavoda za zapošljavanje?

U ovom momentu, na Birou rada Kotor imamo 244 prijavljene žene.

Koji je vaš savjet za one žene koje imaju ideju, ali se plaše njene realizacije? Kako da naprave taj početni korak?

Specifičnost zanimanja koje lica posjeduju , a koja nisu tražena na  tržištu rada, te im onemogućava zaposlenje u uslovima u kojima bi bili zadovoljni, kao i određena  “ograničenja” koja licima otežavaju uklapanje u potrebe tržišta rada, su dobri preduslovi za razmišljanje o pokretanju privatnog biznisa. Naše kandidatkinje imaju sreću da nas okružuje pozitivan i raznolik poslovni ambijent i kao takav nudi velike preduzetničke mogućnosti, koje bi, svakako, trebalo iskoristiti.

 

Intervju zabilježila Jelena Kljajević

 

Podijeli na: