Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

12.06.2024
896

USKORO NOVI SAJT VODOVODA - EFIKASNIJA DOSTAVA I PLAĆANJE RAČUNA (AUDIO)

Doo Vodovod Kotor će uskoro omogućiti dostavljanje i plaćanje računa elektronskim putem preko novog portala.  

Po riječima direktora Doo Vodovod i kanalizacija Kotor, Đura Markovića, to će smanjiti troškove građanima ali i samom preduzeću koje značajna sredstva izdvaja za poštanske usluge dostavljanja računa potrošačima. 

 „U narednih mjesec- dva uvešćemo novu verziju sajta koja će biti dosta preglednija, vidljivija i sa svakodnevnim ažuriranjem informacija o radovima na terenu, propisima, zahtjevima za reklamacije... Najbitnija stavka je ta da će građani ulaskom na sajt i unosom svog imena ili potrošačkog broja, moći automatski da dobiju račun i ispod njega uputstvo za plaćanje. Bukvalno će moći iz kafića, kuće, preko sajta da plate račun. Moći će i da odštampaju potvrdu o tome radi sopstvene evidencije. Preko novog sajta će biti omogućeno i prijavljivanje za dobijanje računa mejlom. Pri tome će i oni brže dobijati pomenutu uslugu ali i olakšati puno Vodovodu jer je Pošta Crne Gore prilično poskupila svoje usluge ove godine, skoro puta dva“, kazao je Marković u emisiji „032“.

 Potrošnja vode, kaže, veća je u odnosu na uporedni period 2023. 

„Sezona je ove godine je krenula dosta ranije. Uporedni parametri govore o tome da je već za period februar-mart potrošnja bila daleko veća nego za isti period prošle godine.

Na današnji dan stanje vodovodnog i kanalizacionog sistema na području cijele opšine je redovno i stabilno.

Svi potrošači imaju redovno vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda sistemom Kotor-Trašte.

Dovoljno je vode iz sopstvenih izvorišta za snabdijevanje stanovništva i situacija će biti ista, ako ne i bolja nego prošle godine.

Od 1. juna kotorski Vodovod je u obavezi da preuzima dodatne količine vode iz regionalnog pa se potrebe, u skladu sa dosta velikom potrošnjom na današnji dan, redovno podmiruju“, kaže Marković. 

Za funkcionisanje kompleksnog vodovodnog sistema na teritoriji kotorske opštine, ističe rad vodoinstalatera i fizičkih radnika „kao glavnih oslonaca preduzeća“, koji gotovo svakodnevno intervenišu „na području od Veriga do Veriga“. 

„Dežura se i u vrijeme vikenda i u noćnim satima i ja se javno zahvaljujem tim ljudima na trudu, ponekad i u nehumanim uslovima rada, a sve kako bi građanima bilo obezbijeđeno redovno vodosnabdijevanje. Veoma je značajno i to što je 99 % ljudi u preduzeću sa područja Kotora. Oni shvataju probleme upravo kao i građani kojima se zahvaljujem na strpljenju prilikom otklanjanja kvarova, često i na teško pristupačnom  terenu“, kaže Marković. 

Zahvaljujući pomoći i razumjevanju predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića, uslijed povećanog obima posla i starosti postojećih vozila, preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Kotor je odnedavno bogatije za šest novih.

 “Konkretno riječ je o dva “pikapa”, tri putnička vozila i jednom kamionu, jako potrebnom za prevoz radnika i materijala po terenu. Prepoznatljive za Vodovod, Lade-Nive”, sada će biti zamijenjene. Kada je riječ o tehničkoj opremljenosti, mogu reći da je Vodovod Kotor možda od svih preduzeća te vrste u Crnoj Gori, najbolje opremljen sredstvima (instrumentima I uređajima) za detekciju kvarova, logistiku… Ono što nam je potrebno u narednom periodu je nabavka jednog manjeg bagera kojim bi se kopali manji rovovi i ulazilo na terene nepristupačne za veći. Time bi se povećala efikasnost izvođenja radova koji bi se brže završavali. Kada se treba raditi na cijevi na većoj dubini, lomiti beton i sl. radovi uz fizičke radnike traju i po tri-četiri dana”, kazao je Marković, dodavši kako nabavka manjeg bagera nije velika investicija koja bi u saradnji sa Opštinom Kotor mogla biti realizovana tokom sljedeće godine.

 Na pitanje o stabilnosti cijene kubika vode, koja za građane Kotora iznosi 93 centa plus PDV, a za pravna 1,23 EUR, Marković ukazuje na problem koji će izazvati model obračuna Regulatorne agencije.   

“Moram reći da sva vodovodna preduzeća u Crnoj Gori imaju isti problem koji će nažalost kulminirati jer se cijene vode utvrđuju od strane Regulatorne agencije. Ti modeli su jako nepovoljni za naše tržište pa će vodovodna preduzeća, sa cijenom koju dobiju, vrlo teško moći da pokriju svoje osnovne potrebe”, kaže Marković. 

Reprizu emisije „032“ u kojoj je gost direktor Doo Vodovod i kanalizacija Kotor, Đuro Marković, možete poslušati večeras od 21 i 30. 

Predrag Nikolić

Podijeli na: