Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

27.12.2019
946

U TOKU 2020. U PLANU FINALIZACIJA VIŠE PROJEKATA

U toku 2020. godine u Kotoru se očekuje završetak više projekata, a među njima je i finalizacija rekonstrukcije zatvorenog bazena planirana za 1. mart, uz dobijanje upotrebne dozvole 15 dana nakon toga.

 „U toku je izbor projektanta za Njegoševu ulicu u dužini od 750 metara sa pješačkom stazom i rasvjetom. Radiće se i ulica Iva Brkanovića, a urgentno i na saobraćaju oko školskog centra. Asfaltiraće se i sva problematična mjesta (600.000 eur). Osavremenićemo Komunalno preduzeće mehanizacijom kako bi što više samostalno obezbjeđivalo  prihoda. Vatrogasnici će biti obezbijeđeno par vozila kako bi efikasnije prolazili u slučaju potrebe prema uskim grlima kao što su naselja Muo, Prčan, Stoliv“, kazao je predsjednik opštine Kotor Željko Aprcović gostujući danas u emisiji Radio Kotora "Pitajte gradonačelnika". 

Juče je opredijeljeno još 4,5 miliona iz granta za kanalizacioni sistem koji bi trebalo da spriječi zagađenje Risanskog zaliva. Biće zamijenjeni i djelovi vodovodnog sistema Muo-Prčanj-Stoliv, kao i od Veriga do Morinja.  

Postavljena su i nova dječja igrališta u Škljarima i Sv. Stasiju, a sutra i prekosutra stiže nedostajući mobilijar za igrališta u Radanovićima i na Plagentima. 

„Umjesto 174 uklonjene palme oboljele od surlaša stižu nove. Prvo će se obnoviti prostor Perasta i Risna sa 70 stabala vrste otporne na pomenutog parazita, visine pet metara sa respektabilnom krošnjom“, kazao je Aprcović. 

Za sanaciju kultnog mjesta brojnih generacija Kotorana, otvoreni bazen izgrađen 1954. obezbijeđeno je 350.000 EUR. 

„Danas donosimo i odluku o proširenju javne rasvjete“, kazao je Aprcović, precizirajući da je do danas primio i 600 građana sa različitim zahtjevima. 

U emisiji je bilo riječi i o početku radova na pothodniku, za što ideja potiče iz 2014. godina. 

„Obezbijeđeno je 263.000 EUR za dva para stepenica. Počelo je ugrađivanje talpi, prepreka koje treba da onemuhgiće ulazak vode u temeljnu jamu,  kako bi se napravila adekvatna podloga i kako bi pothodnik imao u punom smislu te riječi, potpunu funkciju“, kazao je Aprcović. 

Kazao je da će Kotor od ovog objekta imati značajne benefite, prije svega zbog efikasnijg kanalisanja pješačkog saobraćaja.

 „Fizička prepreka neće biti lanci i konopci, nego prilagođena zelena površina, rastinje, koje će onemogućavati da se prolazi gdje ko hoće i tako doprinosi stvaranju saobraćajne gužve“, kazao je Aprcović. 

Po koncesionom aktu Luka treba da oslobodi parking na rivi odmah u januaru kako bi se omogućilo uvođenje reda u taksi prevozu. 

„Bavimo se i regulisanjem saobraćaja za autobuse. Radićemo paneliranje slobodnih parking  mjesta na prostorima koje treba da dogovorimo u dijelu mirujućeg saobraćaja dok se tome ne pristupi po Prostorno- urbanističkom planu tako da ćemo i u tom dijelu imati manju gužvu“, kazao je Aprcović. 

Reprizu emisije „Pitajte gradonačelnika možete slušati večeras od 20 i 30.

Podijeli na: