Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

22.06.2023
696

U KOTORU ODMARA 5.543 GOSTA

Tekst i foto: Biljana Marković

Na području opštine trenutno odmara 5.543 gosta, od kojih 4.273 borave u privatnom smještaju, a 1.138 u hotelima, saopšteno je iz Turističke organizacije (TO) Kotor.

PR menadžerka, Milena Radović, navodi za Radio Kotor da u privatnom smještaju borave pretežno gosti iz Rusije, Srbije, Turske, Velike Britanije i Njemačke.
Od ukupnog broja gostiju u hotelskom smještaju,  1.114 je stranih, a domaćih, iz Crne Gore, 24.

“Kada je riječ o stranim gostima koji borave u hotelima i njihovoj nacionalnosti, prednjače iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Švajcarske, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Turske, Kine, Izraela. U nešto manjem broju ima gostiju i iz ostalih evropskih zemalja (Italija, Španija, Austrija, Holandija, Belgija)”,kazala je Radović.

Dodaje da 89 gostiju borave u hostelima, a 43 u kampovima.

Tokom prethodne sedmice: od 15. do 22. juna, grad je posjetilo 14.929 izletnika, najviše iz Turske, SAD-a, Poljske, Izraela i Velike Britanije.
“Iako je još rano za podatak o ukupnom broju izletnika na današnji dan, interesantno je spomenuti da je jutros za samo sat vremena, od 9 do 10 časova, grad obišlo njih 339. U pitanju su gosti iz SAD-a, Italije, Francuske, Njemačke i Rusije”, navela je Radović.

Napominje da su sezonski punktovi za prijavu boravka stranaca i naplatu boravišne takse otvoreni od 8 do15 časova, sa pauzom od 12 do 12 i 30.

Punktovi na Svetom Stasiju i Prčanju otvoreni su svim danima tokom sedmice, a u Orahovcu, Lastvi Grbaljskoj, Stolivu, Morinju, Perastu i Bigovi, radnim danima.

Kancelarija za prijavu boravka stranaca u Starom gradu, kao i Turističko informativni centar (Kameni kiosk) rade po ustaljenom radnom vremenu - svim danima u sedmici od 8 do 20 časova, bez pauze.

“Koristimo priliku da pozovemo sugrađane da nam se pridruže u petak, 23. juna, na koncertu Gradskog hora“Nikola Đurković”, koji će biti održan na Pjaci od kina sa početkom u 21 časova. Koncert je organizovan uz podršku TO”, poručuje Radović.  

Podijeli na: