Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

30.01.2023
467

U KOTORU 32 PORODICE KORISNICI MATERIJALNOG OBEZBIJEĐENJA

Na nivou kotorske opštine 32 porodice su korisnici materijalnog obezbijeđenja, saopštio je direktor JU Centar za socijalni rad Kotor, Vasilije Todorović.
On za naš radio pojašnjava da je potreban niz uslova koje korisnik mora zadovoljiti da bi ostvario ovo pravo.

Osim uvjerenja o prebivalištu za sve članove porodice, potrebno je, napominje, dostaviti uvjerenje Poreske uprave da članovi porodice nemaju prihoda, uvjerenje iz katastra da u vlasništvu nemaju nepokretnosi, uvjerenje iz MUP-a da ne posjeduju resitrovano motorno vozilo, uvjerenje iz Zavoda za zapošljavanje da svi radno sposobni članovi aktivno traže posao, te, ukoliko porodica ima djecu školskog uzrasta, uvjerenje obrazovne ustanove da djeca pohađaju nastavu.

„Ukoliko se pomenuti uslovi zadovolje, jednočlana porodica može da prima mjesečni iznos od 76 eura, dvočlana 91 euro, za svakog daljeg člana taj iznos se povećava za 20 odsto, dok za pet i više članova naknada iznosi 145,5 eura“, precizira Todorović.   

Navodeći da je osnovna djelatnost Centra za socijalni rad pružanje pomoći pojedincu i porodici koja se nalazi u stanju socijalne potrebe, ističe da je ova ustanova u prvom redu organ starateljstva.
„To znači da se svako dijete bez roditeljskog staranja ili staro lice koje je bez zaštite, nalazi pod zaštitom Centra. Sljedeći veoma bitni poslovi Centra vezani su za porodicu, nasilje, brakorazvod, maloljetničku delikvenciju. To su izuzetno kompleksne priče kojima Centar, nažalost, nema mogućnost da u potpunoj mjeri izađe u susret zbog sve više administrativnih poslova koji se upućuju ovoj ustanovi.
„Zato naš kadar nema dovoljno vremena da posveti pažnju suštinskim problemima porodice i društva“, podvlači Todorović.
Ukazuje da je zbog teških uslova rada i nedovoljnih primanja prisutan i veliki odliv stručnog kadra, kojeg je, ističe, na tržištu rada teško obezbijediti, jedino, kaže, zaposlenjem pripravnika.
„Međutim, njemu je potrebno da uči, a to je postupak koji traje tri, četiri godine. U međuvremenu, postojeći radnici treba da se snađu da završe sve poslove“, podvlači on.
Dodaje da se Centar uključuje i u postupak u vezi imunizacije djece bez roditeljskog staranja, te djece romske populacije koja treba da se vakcinišu.
„Uz to, paralelno ide priča sa obaveznim odlaskom u školu i sprječavanjem prosjačenja. Jer, dijete koje prosi ne ide u školu, ne može da stekne diplomu i ne može se kasnije zaposliti“, zaključuje Todorović. 
 
Tekst i foto: Biljana Marković

Podijeli na: