Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

19.04.2023
305

TURISTIČKA ORGANIZACIJA KOTOR SE BAZIRALA NA DIGITALNI MARKETING, PONUDU GRADA PREDSTAVLJA NA ROAD SHOW-U

Tekst i foto: Biljana Marković

Tokom godine oporavka turističke privrede nakon pandemije Kovid 19, Turistička organizacija (TO) Kotor bazirala se i okrenula digitalnom marketingu.

Ističući da je TO Kotor “išla” na taj vid komunikacije sa emitivnim tržištima i potencijalnim gostima, direktor Jovan Ristić ocjenjuje da se to pokazalo kao veoma dobro.

“Uspjeli smo da svojim brzim reagovanjem i dobrim odlukama vratimo tradicionalna tržišta iz okruženja, prvenstveno iz Republike Srbije, ali i da se okrenemo zapadnim i da nadomjestimo prazninu koja je nastala sa manjim dolaskom gostiju iz Rusije, Ukrajine, Kazahstana i Bjelorusije, koji su nam  u prethodnim decenija, u nekim periodima, činili i do 45 procenata gostiju”, saopštio je Ristić za Radio Kotor.

Nakon perioda kada joj je marketing bio baziran na digitalnom marketingu i organizaciji dolazaka studijskih grupa novinara i tur operatora, ove godine TO Kotor je bila u prilici da se, nakon tri ili četiri godine odsustva, pojavi i na različitim sajmovima koji su ponovo počeli da se organizuju u zemljama okruženja i u drugim evropskim zemljama.

Tako se, dodaje Ristić, TO Kotor, u sklopu štanda Nacionalne TO Crne Gore, predstavila na sajmu u Tel Avivu, pri čemu će ove godine tri puta nedjeljno postojati direktni letovi Tel Aviv – Tivat, kao i učestvovala na sajmovima u Berlinu, Beču, Varšavi i u Pragu.

“Pred nama je još Road show koji se organizuje iz godine u  godinu, u organizaciji Nacionalne TO, a predviđa obilaske većih gradova u našem okruženju, bivšim jugoslovenskim državama, ali u Albaniji, gdje svi zajedno predstavljamo našu turističku privredu i organizujemo prigodne manifestacije u svakom od tih gradova. U okviru Road show bićemo predstavljeni i na Beogradskom manifestu koji se ove godine organizuje na Kalemegdanu”, najavio je Ristić.

Na kraju godine, tačnije u novembru, Turističku organizaciju  očekuje sajam u Londonu, tako da će tokom 2023. učestvovati na gotovo na svim važnijim sajmovima kada su u pitanju emitivna tržišta.

Ove godine izostalo je učešće na sajmovima u Francuskoj, ali je, podvlači Ristić, to tržište pokriveno digitalnim marketingom, štampanim materijalom koji je distruibuiran, pojavljivanjem na televizijama kroz različite reportaže, a TO je ugostila njihove tur operatore i novinare.

“Dakle napravili smo ozbiljan marketingški pristup, ne samo Francuskoj, nego generalno frankofonskim zemljama. Tu je još marketinški nastup u skandinavskim zemljama, gdje smo uspjeli da se izborimo sa više zemalja Mediterana i da budemo prva zemlja van Evropske Unije gdje je, krajem prošle godine, sniman rialiti program švedske nacionalne televizije. Riječ je o najpopularnijem programu tog tipa koji podrazumijeva takmičenje aktuelnih i bivših švedskih sportskih asova u različitim sportskim disciplima. I ove godie tu su bile aktuelne  i bivše sportske zvijezde koje su učestvovale, a snimano je na teritoriji tri bokeljske opštine i zajedno smo pristupili tom projektu. Rialiti je već počeo da se prikazuje na švedskoj televiziji, a gledan je i u Norveškoj, Danskoj i na Islandu”, rekao je Ristić.

Navodeći da se radi o izuzetno interesantnom i gledanom programu, ocjenjuje da će isti doprinjeti dobroj promociji Crne Gore, Boke i Kotora. 

“Uz letove koje već ove godine imamo ka Kopenhagenu, i tokom sezone bi trebalo ka Malmeu, imamo najave da za sledeću godinu da ćemo imati letove i ka Norveškoj, tako da mislim da ćemo imati dobre efekte i od ovog marketinškog poteza”, konstatovao je Ristić.      

Podijeli na: