Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

21.12.2019
913

STUDIJSKA POSJETA ITALIJANSKIH RIBARA INSTITUTU ZA BIOLOGIJU MORA

U okviru studijske posjete crnogorskim ribarima, njihove kolege iz Italije boravili su u radnoj posjeti Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru.

Cilj sastanka je bio upoznavanje sa naučno-istraživačkim djelatnostima Instituta u domenu ribarstva, kao i aktivnostima koje u okviru projekta ADRINET realizuje ova naučna ustanova.

Domaćin italijanskim ribarima, koji su u Crnoj Gori boravili od 16. do 19. decembra, bila je Opština Herceg Novi, jedan od šest partnera na projektu čija je implementacija u okviru IPA InterReg programa saradnje Italije, Albanije i Crne Gore, započela u martu 2018. godine, a trajaće do marta 2020. godine.

Ribare je u Institutu za biologiju mora dočekao naučni tim na čelu sa ihtiologom, dr Aleksandrom Joksimovićem, rukovodiocem Laboratorije za ihtiologiju i morsko ribarstvo, koji im je predstavio djelatnosti Instituta i projekte koji se sprovode u cilju održivog upravljanja ribarstvom.

„Uvijek nam je drago kada imamo u gostima naše drage prijatelje iz jadranskih zemalja. Ovoga puta smo ugostili kolege iz Italije, a posebno mi je drago da su među njima ribari. Čini mi se da upravo oni najbolje razumiju problematiku ribarstva i samog obavljanja te aktivnosti na Jadranskom moru. Mi smo s naše strane obrazložili kakva je situacija u Crnoj Gori, kakva je veza između naših ribara i administracije, kao i našeg Instituta. Čini mi se da smo mi u tom smislu dobar primjer, jer se veoma često sastajemo s ribarima, razmjenjujemo iskustva i činimo da naše ribarstvo i sektor ribarstva bude bolje organizovan u budućnosti. Naravno, tu su i obaveze koje imamo prema Generalnoj komisiji za ribarstvo Mediterana i Evropskoj Uniji u procesu pregovora. Stoga su pred nama velike i odgovorne aktivnosti, a u cilju da i Crna Gora sutra, a već jeste, bude relevantan partner u toj priči. U svim tim aktivnostima, u fokusu su naši ribari- da njima obezbijedimo bolje uslove, kako bi se i budući mladi ribari uključivali u ovu priču sa porukom da je u Crnoj Gori, kao turističkoj zemlji, budućnost u uvezivanju turizma i ribarstva“, istakao je Joksimović nakon sastanka sa italijanskom delegacijom.

Osim ribara iz Udruženja Bussola iz Leccea-Vincenza Bruna, Salvatorea Maggli, Cristiana Rizzata i Grazio de Paolis iz Cooperazione Pescatori iz Castra, u posjeti Crnoj Gori boravili su i predstavnici opštine Castro, grada partnera na projektu ADRINET- Francesco Pacella i Claudio Longo.

Italijane je zanimalo kako su organizovani crnogorski ribari. Bili su veoma iznenađeni da čuju da u Crnoj Gori ima svega 200-tinjak profesionalnih ribara, te da djeluju kroz čak četiri

udruženja. Dr Joksimović je pojasnio da je geografska pozicija Crne Gore veoma specifična i zbog malog broja djelatnika u branši, zatim, činjenice da je naša obala duga svega 293 kilometra, te da se na maloj udaljenosti od obale Crne Gore nalaze velike dubine južnog Jadrana. Sve to pred ribare stavlja teške zahtjeve i kada je u pitanju ribolovna flota i kada su u pitanju ribolovni alati. Stoga se Direktorat za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja zalaže da, osim povoljnih politika na nacionalnom nivou, što bolje zaštiti interese crnogorskih ribara u kontekstu Jadrana i Mediterana.

Vincenzo Bruno dolazi iz porodice koja se već tri generacije bavi ribarstvom kao osnovnom djelatnošću, a od 2000. godine se kao ribar bavi i turizmom- zainteresovane goste odvodi na ribanje, a nakon toga i obezbjeđuje da na samom brodu uživaju u ručku u čijem su lovu učestvovali. Veoma je zadovoljan plasmanom ove ponude kao i zaradom koju ona generiše. Sugeriše da bi uvezivanje ribara sa turističkom privredom moglo biti od obostrane koristi i u crnogorskim prilikama.

Ono što je goste iz Italije najviše začudilo je mala konzumacija morske ribe u Crnoj Gori. U tom smislu, sugerisali su promotivne i edukativne kampanje, kako bi se stanovništvo upoznalo sa značajem unosa ribe i morskih plodova, kao nutritivno mnogo bogatije hrane od mesa, koje i dalje preovladava u našoj ishrani. Crnogorski domaćini objasnili su im da je jedan od glavnih razloga niska platežna moć stanovništva i dosta visoke cijene ribe, što je opet posljedica nedovoljnog izlova i nelojalne konkurencije.

Ribari i eksperti ističu da je povezivanje i razmjena iskustava na nivou jadranskih zemalja od ključnog značaja kako za razvoj ribarstva kao privredne grane, tako i za zaštitu morskog biodiverziteta, posebno u smislu kontrole prelova. Jer, kako je istakao gost iz Italije- Vincenzo Bruno, moramo razmišljati i o tome što će loviti naši unuci.

Svrha projekta ADRINET- Jadranska mreža za marinski ekosistem, je da se problemu upravljanja priobalnim područjem pristupi na što obuhvatniji način, sa naglaskom na razmjenu iskustava dobre ribolovne prakse. Aktivnosti ADRINET projekta fokusirane su na lokalne zajednice i ribare u cilju njihovog uključivanja u zaštitu morskog biodiverziteta, te je stoga razmjena saznanja i iskustava među ribarima od ključnog značaja za definisanje zajedničkih metoda upravljanja priobalnim ribolovom u trima jadranskim zemljama.

Nakon posjete Crnoj Gori Italijani su otputovali za Albaniju, gdje će biti gosti projektnih partnera i ribara u gradu Vlora do sjutra (subote, 21.decembra).

Planirano je da crnogorska delegacija, predvođena ekspertima sa Instituta za biologiju mora, posjeti italijanski Castro u regiji Puglia u februaru naredne godine.

 

Podijeli na: