Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

12.09.2023
1388

STUDIJA ODRŽIVOSTI KOTORA KAO TURISTIČKE DESTINACIJE DEFINISAĆE DOLASKE BRODOVA U ZALIV

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Na konferenciji koja je 5. septembra u organizaciji CLIA-e, kao krovne kruzing asocijacije u svijetu, održana u Hamburgu, predstavljen je projekat Studije održivosti Kotora kao turističke destinacije.

Ovaj projekat će sprovesti GSTC neprofitno udruženje pri UN-u, a sufinansirati CLIA, “Luka Kotor” AD i Opština Kotor na osnovu već potpisanog ugovora.

Direktor Turističke organizacije (TO) Kotor, Jovan Ristić, koji je bio član kotorske delegacije, pojašnjava da će kao proizvod ove saradnje naš grad imati izuzetno važan dokument koji će u perspektivi obilježiti strategiju u vezi kruzing turizma, a kada je u pitanju destinacija Kotor.

“Imali smo priliku da iz našeg ugla prezentujemo ponudu Kotora, uključujući i našu Strategiju turizma koju smo nedavno dovršili na koju će se ovaj dokument nasloniti kao aneks, uz dokument koji će biti dodatak toj strategiji, a tiče se ekološkog aspekta. Dakle, konferencija je bila sjajna prilika da predstavimo naš grad na mjestu gdje se nalaze sve kruzing kompanije, predstavnici svih kruzing destinacija, te veliki broj građana/ki koji na taj način putuju po svijetu. Mislim da smo na dobar način iskoristili tu priliku, te da će Opština Kotor, Luka Kotor, naši građani/ke i Kotor kao grad u cjelini, imati jako dobre efekte od ovog dokumenta koji treba da se uradi”, izjavio je Ristić za Radio Kotor.

Podvlači da je važnost Strategije razvoja kruzing turizma u Boki Kotorskoj u tome što će taj strateški dokument predvidjeti način funkcionisanja u narednim godinama.

“Kao rezultat ovog dokumenta ćemo imati sve ono što interesuje građane/ke, a to je na kakav način treba da se odnosimo prema razvoju kruzing industrije i dolazaka brodova u naš zaliv, na koji način možemo izvući ono najbolje za naš grad, uz eventualno najmanju štetu.  Dakle, radi se o izuzetno važnom dokumentu, kao što su i sva strateška dokumenta koja obilježavaju perspektivu i put kojim se krećemo u tom roku koji je predviđen, ali i generalno u budućnosti kada je u pitanju turizam”, precizira naš sagovornik.

TO Kotor, kaže, do kraja godine očekuje učešće na sajmu u Londonu, kao i predstavljanje u Švajcarskoj, gdje je Kotor pozvan kao jedan od odabranih gradova, odnosno posebnih destinacija, da se predstavi tamošnjim turoperatorima i novinarima.

“Taj poziv nam imponuje, jer je naš grad u društvu najboljih svjetskih destinacija. Učestvujemo uz Nacionalnu turističku organizaciju (NTO) koja će da predstavi generalno turističku ponudu Crne Gore. Do kraja godine, tačnije tokom novembra i decembra, slijedi nam i predstavljanje novogodišnjeg programa u regionu”, precizira Ristić.

Naglašava da nije u mogućnosti da saopšti ime muzičara koji će Kotorane/ke i goste zabavljati u najluđoj noći, što definiše dogovor sa menadžerima izvođača.

“Mislim da će to biti još jedna Nova godina na kakvu smo se navikli od prošle godine i tokom ove sa svim organizovanim koncertima. Svakako će biti najveće muzičke zvijezde regiona, veoma dobar i sadržajan program koji će trajati dvadesetak dana”, najavio je Ristić. 

Podijeli na: