Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

25.02.2020
1665

STRATEGIJA RAZVOJA POMORSKE PRIVREDE CRNE GORE

"Bokeljska mornarica Kotor juče je u Domu mornarice održala radni sastanak na temu “Strategije razvoja pomorske privrede Crne Gore”.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović sa saradnicom Ladom Moškov, a ispred predlagača pomenute strategije predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva direktorica Direktorata za pomorsku privredu Maja Mijušković i saradnici Petar Đurović i Dino Tutundžić.

Brojni pomorski privrednici su uzeli ušesća u ovom veoma konstruktivnom i afirmativnom radnom sastanku, kao što su: Brodogradilište Navar-Branko Zgradić, Udruženje pomorskih agenata-Ivo Begović, Samostalni sindikat u pomorstvu i transportu-Tomislav Markolović, Univerzitet CG/Pomorski fakultet Kotor-dekan Špiro Ivošević, prof. Jelena Nikčević, prof. Igor Stanovčić, Luka Kotor-Božidar Vukšić, Udruženje marina CG-Aleksandar Drakulović, Udruženje jacht master CG-Dario Ivanović, Udruženje pomorskih kapetana-cpt. Janko Milutin, Crnogorska plovidba-Slobodan Rašković, Udruženje pomorskih pilota-cpt. Brano Kordić, Unija pomoraca-Mihailo Poček, a ispred Bokeljske mornarice Saša Milošević, Denis Vukašinović, cpt. Marjan Brajac, Miroslav Vukičević i Jovo Miajlović.

Učesnici su ocjenili da je u pitanju kvalitetan dokument kakav je nedostajao sektoru pomorske privrede, te su zajednički pozdravili izradu Strategije.

Tokom konstruktivne rasprave iznijeti su prijedlozi i sugestije kao i inicijative u cilju generisanja što bolje Strategije razvoja pomorske privrede, te se prepoznala važnost i neophodnost uključivanja lokalne stručne javnosti pomorskih privrednika koji nesumnjivo mogu svojim znanjem i iskustvom doprinijeti istoj.

Među brojnim temama na radnoj raspravi, između ostalog diskutovalo se o pitanju pomoraca, stručnoj i obrazovnoj osposobljenosti istih, sigurnosti plovidbe u crnogorskim teritorijalnim vodama, preopterećenosti Bokokotorskog zaliva plovnim objektima i putničkim brodovima, zaštiti životne sredine (mora i vazduha) kroz prizmu zelene ekonomije, razvijanje postojećih i budućih luka, marina, brodogradilišta, infrastrukture, crnogorskog registra upisa jahti i brodova, pomorskih kompanija CG, Barske plovidbe.

Učesnici radnog sastanka su izrazili spremnost da dostave pisane komentare Ministarstvu saobraćaja i pomorstva u toku trajanja javne rasprave na temu Strategije razvoja pomorske privrede CG", navodi se u saopštenju Bokeljske mornarice Kotor.

Podijeli na: