Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

29.03.2022
573

SILJANOSKA: ZA POKRETANJE BIZNISA POTREBNA HRABROST, VJERUJEM DA ĆE TRŽIŠTE PREPOZNATI KVALIFIKACIJE I INOVATIVNU USLUGU KOJU U KNJIGOVODSTVU NUDIM

PR tekst 

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) sprovelo je intervenciju “Podrška razvoju ženskog preduzetništva: Osnaživanje nezaposlenih žena za preduzetništvo”.

Aktivnosti su dio programske šeme “World of Work in Montenegro: Paving the Road to Recovery”, finansirane od strane fonda za dobro upravljanje, Vlade Ujedninjenog Kraljevstva i u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR).
 
Dio aktivnosti bila je Obuka za jačanje preduzetničkih vještina nezaposlenih žena po GET Ahead metodologiji koja je održana od 28. februara do 4. marta. 

Ukupno je pet kandidatkinja čiji su biznis planovi najbolje ocijenjeni, a za koje su oprdijeljena finansijska sredstva podrške za realizaciju njihovih biznis planova  do visine najvećeg pojedinačnog iznosa (5997,00 eur).

Najbolje su ocijenjene: Kristina Kusovac, Slavica Siljanoska, Sanja Mihović, Monika Orlando i Violeta Vučetić. 

U nastavku intervju sa Slavicom Siljanoskom. 

Kako se zove vaš biznis plan i što vas je motivisalo da se zainteresujete za preduzetništvo? 

Moj biznis plan se zove “Madonna Bella” DOO Kotor. U pitanju je knjigovodstvena agencija. 

Kako zamišljate realizaciju ideje koja vas je podstakla da se opredijelite za preduzetništvo? Knjigovodstvo je vrlo ozbiljan posao ali sigurno i inspirativan… 

Zamišljam kao knjigovodstvenu uslugu sa posebnim akcentom na razvoj ženskog preduzetništva. Usluga koju nudim biće prepoznata po ženskoj priči. Žene kojima treba ekonomska nezavisnost, žene kojima treba osnaživanje, a u cilju ostvarenja svojih snova, žene koje imaju viziju i cilj su ono što inspiriše... 

Zašto ste se opredijelili konkretno za ovu oblast? Da li ste na neki način analizirali tržište ili se zapravo radi o vašim afinitetima koji su vas podstakli da se oprobate u onome što volite odnosno smatrate da znate da radite? 

Opredijelila sam se zato što znam, zato što imam kvalifikacije, zato što nudim inovativnu uslugu i tržište će je prepoznati. 

Kako ste zadovoljni realizacijom GET Ahead obuke i koje od savladanih vještina će vam, po sadašnjem viđenju stvari, biti najkorisnije u budućem radu?

Zadovoljna sam, veoma. Sviđa mi se ta ideja umrežavanja. Veoma je korisna, posebno zato što i moji afiniteti idu u tom smjeru. 

Što sprječava žene na našim prostorima da budu aktivnije u pokretanju sopstvenog biznisa? 

Postoje veoma hrabre žene na našim prostorima koje su dugo u biznisu. Smatram da smo i nas pet, koje smo ostvarile grant veoma hrabre. Tu su neizvjesnost poslije dvije duge godine u borbi sa koronom, najnoviji rat u Ukrajini. A mi smo malo tržište… 

Što bi jedna žena koja razmišlja o pokretanju sopstvenog biznisa u Crnoj Gori morala da zna? Što bi trebalo da bude njena baza i može li se bez “velikog novca” krenuti u ovu vrstu posla) 

Nikad nisam smatrala da je novac najvažniji. Jeste jedan od elemenata ali ako ne posjeduješ znanje i vještine, postavlja se pitanje - a što je to što nudiš ? Zato je i ovaj grant prava stvar u ovo vrijeme – neophodna početna podrška u novcu sa namjenskim korišćenjem, a u cilju zaposlenja i pokretanja biznisa. 

U kojoj mjeri ćete se tokom rada oslanjati na mentorsku pomoć? 

Možda će drugim učesnicama biti potrebnija nego meni jer posjedujem određena iskustva na ovom polju, ali svakako da je važno imati mentora. 

Intervju zabilježila Jelena Kljajević

Podijeli na: