Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

09.12.2019
965

SBUTEGA: SA JEDAN ODSTO POMORACA U ODNOSU NA BROJ STANOVNIKA CRNA GORA NAJPOMORSKIJA ZEMLJA NA SVIJETU

Sa svojih šest do sedam hiljada pomoraca Crna Gora je u odnosu na broj stanovnika najpomorskija zemlja na svijetu, ocijenio je admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega.

Pozdravljajući učesnika osnivačke Skupštine NVO “Udruženje agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca Crne Gore” proteklog petka u hotelu Cattaro, Sbutega je kazao da pomenuti jedan procenat, od ukupno oko 600.000 građana, koji zarađuje “hljeb od sedam kora” donosi ogromna sredstva (između 200 i 300 miliona EUR godišnje).

Zato je, dodao je Sbutega, pitanje zapošljavanja pomoraca veoma važno, kako za njih same, tako i za državu, agencije, pomorske  institucije, kvalitet obrazovanja, ispunjavanja standarda...

„Bokeljka mornarica je uključena i spremna da podrži sve inicijative da se realizuje i jedno savjetovanje na nacionalnom nivou o svim problemima pomorstva. Više puta sam rekao da ne treba čekati Vladu,  ministarstva, Opštinu, da rješevamo probleme. Predlagao sam da pomorci, udruženja, pomorska organizacije, agencije, naprave lobi koji će  praviti pritisak na političke strukture, kada je to potrebno zbog rješavanja problema pomoraca. Zato pozdravljam ovaj skup koji je  jedan od tih izvanrednih poteza i koraka protiv ustaljenog mentaliteta, odnosno čekanja da neko drugi rješava vaše probleme, tako prepoznatljivog na ovim prostorima u tranziciji“, kazao je Sbutega.

On se zahvalio predstavnicima brojnih agencija, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Barske plovidbe, što su prepoznali značaj osnivanja Udruženja, naznačivši kako je „simptomatično što nema nikoga iz Crnogorske plovidbe“

 „Na ovaj način vi možete pokretati inicijative i za rješavanje drugih problema pomoraca“, kazao je Sbutega. 

Admiral je podsjetio da Bokeljska mornarica ove godine proslavlja 1210. godina.

 „Vitalni smo i dobro se držimo. Narednih dana delegacija Crne Gore, ministar kulture i ja idemo u Bogotu gdje se nadamo da će Bokeljska mornarica biti upisana kao prvo nematerijalno dobro iz Crne Gore na listi Uneskoa. Imali smo lobije protiv toga, ali se nadam u pomoć nebeskih naših zaštiotnika sv. Tripuna i svih ostalih“, kazao je Sbutega.

On je podsjetio da je Bokeljska mornarica pomenutom periodu bila sindikat, udruženje pomoraca, ratna mornarica, humanitarna organizacija (organizovala prvu pomorsku poštu duž Jadrana), pomorska privredna komora, lučka uprava, pomorska uprava, bavila se pomorskim sanitetom, bila i pomorska srednja škola, fakultet, doktorat, obučavala pomorce i pomorske trgovce...

 „Kao autonomna organizacija Bokeljska mornarica u cjelini ima dugo istorijsko iskustvo. Promijenila je 20 država, režima, revolucija i kontrarevolucija, bila i ukidana, ali smo uspjeli da se obnovimo i trajemo dao dana današnjeg“, kazao je Sbutega. 

Sve to, kako je zaključio, ukazuje na vitalnost pomorske profesije, istakavši da je promocija pomorstva u Statutu najstarije pomorske bratovštine na svijetu.

Podijeli na: