Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

04.03.2021
2136

SAULAČIĆ: SEA WALK PRAVO RJEŠENJE ZA KOTOR

Prenosimo autorski tekst našeg sugrađanina Andra Saulačića u kojem govori o značaju plutajućeg zglobnog mola koji bi, prema njegovom mišljenju, bio pravo rješenje za brz izlazak putnika sa broda.

Sea Walk je plutajući zglobni mol koji omogućava brzu vezu broda s obalom, a putnicima pruža udobnu platformu za besprijekornu vezu između broda i obale.

Dvije plutaće za vez, Sea Walk i pogodno mjesto za njegov vez, riješio bi iskrcaj barem jednog velikog kruzera koji zbog gaza i dužine ne može pristati u luku Kotor.

U svjetski poznatom Geirangerfjordu, koji se nalazi na popisu UNESCO-ove baštine i spada u jedno od najposjećenijih turističkih mjesta u Norveškoj, montiran je 2013. godine Sea Walk. On ubrzava iskrcaj putnika s kruzera na način da putnici ne čekaju na prijevoz brodskim čamcima. Čim se kruzer veže na dvije plutaće za vez brodova Sea Walk, koji je usidren u luci na jednom kraju, vlastitim se pogonom rasteže i pozicionira uz brod što omogućava putnicima, prtljazi, kolicima i posadi da se brzo i neometano kreću od broda, preko mosta do luke. Putujući kruzerom do Geirangerfjorda, prije tri godine, imao sam se prilike uvjeriti u istinitost navoda u tekstu. Naime, Sea Walk se produžuje i spaja s brodom za otprilike desetak minuta.

Prvi sustav pristaništa Sea Walk instaliran je u norveškoj luci Skjolden 2012. godine. Ubrzo je izgrađen drugi u Geirangerfjordu, drugoj po veličini norveškoj luci za kruzere koja godišnje primi oko 300 000 turista s krstarenja. Zaljev sličan kotorskom okružen je veličanstvenim, snijegom prekrivenim planinskim vrhovima, divljim slapovima i rijetkim krajolikom. Naziva se i "draguljem u kruni" norveških fjordova.

Privatni investitori, koji su postavili Sea Walk u Geirangeru, kažu da je razlog ulaganja u sve navedeno prije svega bio ekološke prirode. Došli su do zaključka kako mogu smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za deset tona po svakom brodu koristeći upravo Sea Walk. Lučka uprava pohvalila je operativnu izvedbu te ju je ocijenila kao besprijekornu, a također je dobila i vrlo pozitivne komentare kako od putnika tako i od posade. Instalacija je rezultirala izvrsnim povratnim informacijama od strane turoperatora, a razlog tomu je duže vrijeme boravka putnika na kopnu i ranijih izleta.

U proteklim godinama primijećeno je izrazito poboljšanje stanja okoliša zbog smanjenog onečišćenja ispušnih plinova, a također je i znatno manje štetno djelovanje valova u unutarnjem lučkom bazenu. Pristanište omogućava jednostavan pristup obali te smanjuje dugotrajne iskrcajne operacije istovremeno omogućavajući putnicima izravno hodanje s broda do središta grada Geirangera. Isto tako, navedeno povećava i mogućnosti tzv. shorexa, a kruzer kompanije plaćaju naknadu za korištenje Sea Walka.

Izgradnja i instalacija mola može se dovršiti za otprilike 4 do 6 mjeseci i jeftiniji je od fiksnog mola. Upotrebom Sea Walka stvara se mogućnost širenja industrije krstarenja na nova primorska mjesta. Ona raste i razvija se širom svijeta, s prosječnim rastom od 5 do 10 % godišnje, a u norveškim fjordovima ima povijest dužu od čak 150 godina. Često atraktivne destinacije nemaju pristanište i ne mogu ga izgraditi, a druga su pak mjesta primorana koristiti rivu u industrijskim područjima koja nisu privlačna za turiste. To se mijenja upotrebom Sea Walka jer se može instalirati bilo gdje, zauzima manje prostora od pristaništa i može se ukloniti te ponovno upotrijebiti. Sea Walk je zasnovan na dobro provjerenoj tehnologiji koja se koristi u naftnoj industriji Sjevernoga mora.

Također, Sea Walk se koristi u dvije navedene luke u Norveškoj, u Švedskoj i na Karibima, a još mnogo luka širom Europe pregovaraju o postavljanju ovoga plutajućeg mola. Mol se može koristiti i po lošijim vremenskim uvjetima nego što to mogu podnijeti čamci, košta manje od polovice cijene fiksnih molova i nema negativni utjecaj na okoliš.

Stockholm

Luka Nynäshamn opremljena je Sea Walkom za kojega nositelji inicijative vjeruju da poboljšava uslugu i kapacitet krstarenja u lukama u Stockholmu. Menadžer za krstarenja i trajekte te zamjenik kapetana luke u lukama Stockholma, Henrik Ahlqvist, kazao je da su brodarske kompanije izrazile zadovoljstvo postavljanjem Sea Walka jer imaju prethodno pozitivno iskustvo korištenja mola u drugim lukama. Ovaj plutajući mol je u Stockholmu izgrađen i instaliran za manje od sedam mjeseci nakon potpisivanja ugovora, a pruža mogućnost lakog pristajanja i izvan stockholmskog arhipelaga.

Port Royal Cruise Port na Jamajci

Sea Walk, norveški plutajući mol, imao je svoju prvu upotrebu i u Americi tijekom inauguracijskog poziva broda u novoizgrađenoj luci Port Royal Cruise Port na Jamajci, blizu Kingstona, 20. siječnja 2020. godine. Kruzer Discovery 2 tvrtke Marella Cruise Line usidrio se i iskrcao putnike u povijesnoj luci koristeći upravo Sea Walk. Navedeni plutajući zglobni most motoriziran je i pod elektroničkom kontrolom. Ova revolucionarna i nadasve ekološki prihvatljiva tehnologija bila je jedna od ključnih razloga zbog čega je luka Jamajka potpisala ugovor za izgradnju 2018. godine, što je bila i prva prodaja Sea Walka na Karibima.

Luka je izgrađena u blizini povijesnog Port Royala, zloglasnog "gusarskog grada". Grad je 1692. godine pogodio razorni potres praćen tsunamijem, a njegovi ostaci nalaze se na dubini od 40 metara. Zaštita okoliša posebno je važna u Port Royalu i zato je ova luka pod zaštitom organizacije Jamaica National Heritage Trust. Ekološko i povijesno okruženje u Port Royalu, koje uključuje potopljeni grad i potopljena arheološka dobra, vrlo je osjetljivo, a na ovaj način i zaštićeno.

"Fleksibilnost je još jedna velika prednost", objašnjava kapetan Svein Sleipnes - regionalni predstavnik Sea Walka u Americi. "Imamo sustav brzog otpuštanja koji nam omogućava osiguravanje mola u slučaju velikog uragana", kaže i nastavlja: "Kingston je jedna od najvećih prirodnih luka na svijetu i vrlo je dobro zaštićena, ali sustavom brzog otpuštanja možete odvojiti gat od obale, ovisno o rasponu plima i oseka."

Sea Walk Port Royal izgrađen je u brodogradilištu Vard Promar u Brazilu i prevezen u Kingston na Jamajci u veljači 2019. godine, a službena javna inauguracija bila je u siječnju 2020. Izgrađen je po fiksnoj cijeni što kod stalnog fiksnog mola nije moguće ugovoriti. Tehnologija Sea Walka definitivno je put prema naprijed u budućnosti.

Brodogradilište je imalo više od 650 poziva za molove širom svijeta. Nadaju se da će, kada ova pandemija prođe, većina luka za kruzere prihvatiti ovaj ekološki prihvatljiv i isplativ način iskrcaja putnika i dovesti ih na mnoga nova uzbudljiva mjesta.

Glavni razlog je što pristaništa ili molovi nisu uvijek dostupni u novim ili dubljim lukama pristajanja, a sve su potrebniji za veće kruzere. Nadalje, kako se brodovi za krstarenje nastavljaju povećavati, potrebne su sve dublje luke. Osim toga, kruzing kompanije uvijek traže nove odredišne luke koje bi gosti mogli iskusiti. Gosti obično preferiraju luku u kojoj je brod vezan za gat jer se mogu lako iskrcati i ukrcati. Postoje i drugi nedostaci tradicionalnih molova. Fiksni betonski gat može izmijeniti protok struje unutar morskog ekosustava te potencijalno poremetiti koraljne formacije, korita algi i druga morska bića. Treba provesti detaljne studije utjecaja na okoliš kako bi se osiguralo da novi mol neće štetiti bilo kojem morskom životu. Fiksni mol, također, prepreka je koja može izmijeniti postojeće obrasce prometa brodova. Izgradnja fiksnog pristaništa zahtijeva znatnu količinu vremena i novca, a vjerojatno će mu trebati više odobrenja od strane lučke kapetanije i državnih regulatornih dužnosnika. Kad se putnici ukrcaju na brod, mol se odvoji, motori se uključe i mol se preklopi te veže uz pristanište. Plutajući mol i kruzer uzdizat će se i spuštati s plimama i osekama što eliminira zahtjev za podešavanjem između broda i pristaništa. Cjevovodi za vodu i otpadne vode provode se ispod mola što omogućava kruzeru da dopunjava zalihe svježe vode, a ispušta sivu i crnu vodu. Pristaništa Sea Walk obično su instalirana i spremna za upotrebu za 4 do 6 mjeseci, a može preko njega preći 4 000 do 6 000 putnika na sat. Modularna konstrukcija omogućava i uklanjanje mola radi suhog skladištenja nakon završetka sezone krstarenja. Održavanje sustava, popravci, čišćenje i bojanje dna protiv obrastanja mogu se izvršiti tijekom razdoblja skladištenja.

Tehnologija Sea walk je očito sjajan izum. Programeri Sea Walka kažu da su u pregovorima s još 20 luka širom Europe i na Karibima. Sea Walk sustavi zasigurno bi mogli imati primjene i izvan luka za kruzere kao npr. za šetališta preko jezera ili rijeka koje se sporo kreću.

U luci Kotor također je bilo razmišljanja o kupovini Sea Walka. Prije četiri godine je u planu bilo rješenje problema sidrenja brodova velike dužine postavljanjem dviju plutaća za vez brodova na poziciji Sidrište na Plagenti, a sve u svrhu izbjegavanja „oranja sidra“ kruzera kod naglog nevremena. Te dvije plutaće, Sea Walk i pogodno mjesto za njegov vez, riješio bi iskrcaj s barem jednog velikog kruzera koji zbog gaza i dužine ne može pristati u luku Kotor. Putnici bi mogli autobusima, taksijem ili pješke brzo doći do staroga grada ili posjetiti novi akvarij u Institutu za biologiju mora u Kotoru.

Napisao: Andro Saulačić

Foto: Andro Saulačić

Podijeli na: