Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

26.01.2023
315

SAOPŠTENJE SA 38. SJEDNICE VLADE CRNE GORE

Vlada je na danas održanoj, 38. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik dr Dritan Abazović, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravimaIzmjenama i dopunama se odredbe Zakona usklađuju sa pravom Evropske unije u pogledu definisanja dopuštene upotrebe određenih djela i drugih predmeta zaštićenih autorskim i srodnim pravima u korist osoba koje su slijepe, slabovide ili imaju drugih poteškoća u korišćenju štampanih materijala. Takođe, precizno je propisano pravo kablovske retransmisije, proširena je primjena kolektivnog ostvarivanja prava na dobrovoljnoj osnovi i na slučajeve obaveznog kolektivnog ostvarivanja prava na kablovsku retransmisiju predmeta zaštite, te uvodi se mogućnost određivanja privremenih mjera i protiv posrednika čije usluge koristi treća strana da izvrši povredu autorskog ili srodnih prava. Predložena rješenja će omogućiti da se, bez sticanja odgovarajućeg imovinskog prava i plaćanja naknade, autorska djela ili predmeti srodnih prava izrade u pristupačnom formatu u kojem će slijepe i slabovide osobe moći da ih koriste na jednako izvodljiv i udoban način kao i osobe koje nemaju ovih poteškoća. Uvođenje mogućnosti izricanja privremenih mjera protiv posrednika koji pruža usluge koje koristi treća strana, odnosno izvršilac povrede, obezbijediće efikasniju pravnu zaštitu u ovoj oblasti.
Donijeta je Uredba o izmjeni Uredbe o uslovima za sticanje zvanja i nivoima zvanja službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Izmjenom je regulisano povećanje zarada zaposlenim u Upravi za 20 % tako što je izvršeno zakonsko usklađivanje njihovih koeficijenata sa zaposlenim u javnom sektoru. Ovakvom rješenju se pristupilo kako službenici Uprave ne bi bili diskriminisani u odnosu na zaposlene u zdravstvu, prosvjeti i Vojsci, čime će se podići njihova motivacija za bolji radni učinak i dati podsticaj za zapošljavanje na upražnjenim radnim mjestima, budući da je u zatvorskom sistemu vrlo teško obezbijediti ljudske resurse.
Vlada je donijela Odluku o obrazovanju Pregovaračke radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 13 – Ribarstvo, kojom se personalni sastav Radne grupe prilagođava potrebama iz aktuelne faze pregovaračkog procesa, u kojoj se očekuje ispunjavanje zadatih završnih mjerila u ovom poglavlju, kako bi se stekli uslovi za zatvaranje ovog poglavlja.
Usvojena je Informacija o programima podrške Evropske unije Crnoj Gori za 2022. godinu. U vezi sa novom finansijskom perspektivom - IPA 2021-2027, 2. novembra 2022. godine stupio je na snagu Okvirni finansijski sporazum o partnerstvu između Evropske unije i Crne Gore o modelima sprovođenja finansijske podrške Evropske unije Crnoj Gori u okviru Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA), čime su kreirani preduslovi za ugovaranje i trošenje sredstava EU koja su Crnoj Gori na raspolaganju kroz IPA III finansijsku perspektivu. Finansijski sporazum između Vlade i EK o IPA godišnjem akcionom programu za Crnu Goru za 2021. godinu, kroz koji je EU opredijelila 32,4 miliona bespovratnih EU sredstava, potpisan je 15. decembra 2022. godine. Dodatno, 5. decembra 2022. godine Evropska komisija je usvojila Godišnji akcioni program za Crnu Goru za 2022. godinu, za koji je opredijeljeno preko 37,7 miliona eura za podršku, između ostalog, reformi javne uprave i za integrisano upravljanje granicom. Kao odgovor na energetsku krizu na Zapadnom Balkanu uzrokovanu ratom u Ukrajini, Evropska komisija je odlučila da sredstva planirana za program IPA 2023, prenamijeni za podršku ublažavanju iste, čime je Crna Gora podržana sa 30 miliona direktne budžetske podrške. Pored ostalog, u Informaciji se navodi da su tokom 2022. godine završena dva poziva za dostavljanje projekata u okviru Zapadnobalkanskog investicionog okvira, na kojima je odobreno dodatnih skoro 42 miliona eura za nove infrastrukturne projekte.
Vlada je usvojila Informaciju o namjeri Vlade Crne Gore za otkup dijela preostalih ponuđenih akcija u vlasništvu manjinskih akcionara emitenta „Luka Bar“ AD Bar.
Usvojena je Informacija o određivanju „Montenegro Bonus d.o.o.“ za učešće u osnivanju regionalne kompanije „JONSKO-JADRANSKI PLINOVOD d.o.o.“ (IAP). Jonsko-jadranski gasovod predstavlja integralni dio Trans-jadranskog gasovoda. Implementacija cjelokupnog projekta omogućava otvaranje novog energetskog koridora za region Jugoistočne Evrope u okviru Južnog gasnog koridora, sa ciljem uspostavljanja novog pravca snabdijevanja prirodnim gasom sa Bliskog istoka i Kaspijskog regiona. Projektom IAP planirano je da se gasovodom poveže albanski grad Fiera i hrvatski grad Split, prolazeći pri tome kroz teritoriju Crne Gore. Cjevovod je planiran kao dvosmjeni, sa ukupnom dužinom gasovoda od oko 511 km, pri čemu je dionica kroz Crnu Goru duga oko 96 km, od čega oko 37 km cjevovoda bi bilo postavljeno pod morem. U ovoj fazi Projekta, neophodno je utvrditi mogućnosti za nastavak realizacije osnivanja projektne kompanije Jonsko-jadranskog plinovoda, u formi društva sa ograničenom odgovornošću. Kompaniju bi osnovala preduzeća u državnom vasništvu zemalja učesnica u IAP projektu: Plinacro iz Hrvatske, Albgaz iz Albanije, Montenegro Bonus iz Crne Gore, BH Gas iz Bosne i Hercegovine, sa podjednakim udjelom u firmi, i sjedištem u Splitu. Svaka članica projekta zadržava pravo samostalnog obavljanja poslova pripreme, izgradnje i upravljanja gasovodom koji se odnose na dionicu na teritoriji svoje države. Osnivački kapital Društva iznosi 80.000 eura i sastoji se od 4 poslovna udjela. Montenegro Bonus, kao i ostale članice, preuzima poslovni udio nominalne vrijednosti 20.000eura, što predstavlja 25% osnivačkog kapitala Društva.
Vlada je usvojila Informaciju za izvještajni period od 01.07.2022. godine do 30.09.2022. godine koju je pripremio Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore. U Informaciji se navodi da je u izvještajnom periodu po osnovu rješenja o izvršenju prinudno isplaćeno 4.206.583 eura, dok je primljeno 564 tužbi kojima su pokrenuti parnični postupci pred osnovnim sudovima, Privrednim i Vrhovnim sudom. Zaštinik je primio i postupao ukupno u 2691 predmetu izvršenja, i postupao u ukupno 254 pokrenuta upravna postupka, u kojim je izjavljivao žalbe, davao potrebna izjašnjenja i podnosio tužbe Upravnom sudu Crne Gore.
Usvojena je Informacija o sporazumu o korišćenju usluga lobiranja za potrebe Vlade Crne Gore od strane Kompanije Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona. U Informaciji se navodi da je Predsjednik Vlade, prepoznajući potrebe daljeg učvršćivanja odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, zaključio Sporazum o zastupanju interesa Vlade i njenih ministarstava u SAD-u sa lobističkom kompanijom Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona. Usluge lobiranja se odnose na zastupanje interesa Crne Gore i njene pozicije u odnosu na brojne kritične globalne teme, kao što su: odnosi sa SAD-om, EU i NATO, te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, međunarodne investicije i razvoj, klimatske promjene i održivi razvoj. Kompanija Bipartizan Solution je obavezna da o svim aktivnostima u vezi sa Sporazumom redovno izvještava Ministarstvo pravde SAD-a i da se striktno pridržava važećih zakona i propisa Sjedinjenih Država u pogledu lobističkih aktivnosti. U diskusiji je naglašeno da će se ovim Sporazumom, po najskromnijim uslovima, značajno podići vidljivost i unaprijediti zastupanje nacionalnih interesa naše države u međunarodnim okvirima.

U skladu sa zaključkom sa sjednice održane 12. januara 2023. godine, Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za realizaciju projekta „Toplifikacija Pljevalja, za čista i topla Pljevlja“. Proglašenjem javnog interesa za realizaciju ovog projekta očekuje se povećanje efikasnosti i efektivnosti cijelog procesa operacionalizacije toplifikacije Pljevalja, čime bi se ubrzale i prevazišle mnoge administrativne barijere koje bi u redovnim okolnostima stajale na putu. Kako bi se što prije pristupilo realizaciji projekta, a u cilju zaštite zdravlja građana, propisano je da Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom listu Crne Gore“.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji Programa podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2022. godinu. Cilj Programa je bio obogaćivanje turističke ponude, uz poboljšanje marketinških aktivnosti, kako bi se privukli turisti sa novih emitivnih tržišta, a u pravcu generisanja većih prihoda u turizmu, produženja turističke sezone, povećanja stepena popunjenosti smještajnih kapaciteta, potrošnje i zaposlenosti. Program je uključivao četiri mjere podrške: organizovanje manifestacija/festivala; unapređenje kvaliteta usluga i ponude u kampovima; unapređenje ponude i podizanje kvaliteta usluga u ruralnom turizmu i razvoj inovativnih turističkih proizvoda i usluga koji obogaćuju turističku ponudu u ruralnom, kulturnom, zdravstvenom, sportskom i drugim vidovima turizma. Ukupna opredijeljena sredstva budžetom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma za realizaciju ovog Programa iznosila su 400.000 eura, od kojih je, na osnovu donešenih odluka, dodijeljeno korisnicima ukupno 301.060 eura. S obzirom na to da su sprovedene mjere pokazale odlične rezultate, realizacija Programa će se nastaviti i u ovoj godini, za šta su Budžetom planirana sredstva u iznosu od 500.000 eura.
Vlada je dala saglasnost na Predlog kolektivnog ugovora o izmjeni Kolektivnog ugovora za Univerzitet Crne Gore sa Predlogom kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor se primjenjuje na zaposlene na Univerzitetu Crne Gore koji nijesu obuhvaćeni izmjenama i dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru od 31. decembra 2021. godine, a tiču se uvećanja koeficijenta za zvanja redovnog profesora, vanrednog profesora i docenta na univerzitetu. U tekstu izmjena Kolektivnog ugovora predviđeno je da se koeficijenti složenosti poslova zaposlenih uvećavaju od 1. februara 2023. godine za 20 %; od 1. januara 2024. godine za 10 % i od 1. januara 2025. godine za dodatnih 10 %, kao i da se, u slučaju izmijenjenih makroekonomskih parametara tokom 2023. i 2024. godine, koeficijenti složenosti mogu dodatno razmotriti.
Donijeta je Odluka o izmjeni Odluke o preduzimanju privremenih mjera usljed pojave epidemije zarazne bolesti COVID-19 od većeg epidemiološkog značaja, kojom se važenje postojećih epidemiološkim mjera produžava do 10. februara 2023. godine.
Pored ostalog, Vlada je, na osnovu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, dala saglasnost na Predlog odluke o naknadi za urbanu sanaciju Opštine Petnjica.
Vlada je razmotrila i više kadrovskih pitanja dostupnih na linku.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Podijeli na: