Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

07.05.2020
603

SAOPŠTENJE O ODLUKAMA VLADE DONIJETIM BEZ ODRŽAVANJA SJEDNICE (08.05.)

Ministarstvo ekonomije je zaduženo da u saradnji sa Ministarstvom prosvjete preuzme sve neophodne aktivnosti na uspostavljanju i formiranju Savjeta za preduzetničko učenje.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji Plana optimizacije javne uprave 2018-2020. za period 1. jul - 31. decembar 2019. godine.

U dokumentu je navedeno da je u III i IV kvartalu 2019. godine, posmatrano kroz neto efekat (povećanja po svim osnovama i smanjenja po svim osnovama) došlo je do povećanja broja zaposlenih na centralnom nivou za 109 i do smanjenja od 148 zaposlenih na lokalnom nivou. Na centralnom nivou najveće smanjenje broja zaposlenih je u oblastima finansija i rada i socijalnog staranja, a do najvećeg povećanja u neto efektu došlo je u sektorima prosvjete i zdravstva.

Donijeta je Odluka o osnivanju Zavoda za sportsku medicinu Crne Gore čije su djelatnosti: obavljanje zdravstvenih pregleda radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti sportista amatera, profesionalnih sportista i djece koja se sportom bave u okviru sistema sufinansiranja dijela članarine za bavljenje djece sportskim aktivnostima u okviru sportskih klubova; posredovanje pri obezbjeđivanju prisustva sanitetskog vozila službe medicinske pomoći sa medicinskom ekipom na sportskim priredbama, za potrebe organizatora sportske priredbe; i izdavanje odobrenja za angažovanje doktora određene specijalnosti, odnosno fizioterapeuta kao sportskog stručnjaka osposobljenog za rad u sportu u okviru sportskih organizacija, koji ispunjava uslove propisane Zakonom o sportu.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji programa zapošljavanja i usavršavanja doktora nauka, doktoranada, mladih istraživača i inovatora u naučnim ustanovama i privredi u kojoje je navedeno, među ostalim, da je država izdvojila ukupno 1,5 miliona eura za stipendije za doktorska istraživanja u protekle dvije godine podržavši 36 doktoranada. Navedeno je da je namjera Ministarstva nauke da i ove godine objavi isti konkurs, kako bi se postigla kritična masa od oko 50 mladih istraživača koji će se baviti istraživanjima na puno radno vrijeme, a krajnji cilj je da se kroz atraktivne uslove istraživanja koje omogućava ova vrsta stipendije omogući zadržavanje talenata u Crnoj Gori. Izdvojeno je 2018. godine 1,2 miliona eura za naučnoistraživačke projekte, prošle i ove godine po 1,5 miliona. Uz grantove za istraživačke projekte u toku je i program izgradnje i jačanja ljudskih resursa u okviru regionalnog projekta uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), raspisan je konkurs za uspostavljanje centara izvrsnosti,

Kroz navedene instrumente u protekle tri godine zapošljen je ukupno 121 mladi istraživač, dok je veliki broj istraživača i stručnog osoblja imao priliku za usavršavanje, što su izdvojena značajna sredstva.

Implementacijom ovih instrumenata sprečava se odliv talenata i unapređuje se kvalitet kadrova na crnogorskim naučnoistraživačkim ustanovama i privrednom sektoru.

Vlada je usvojila je Informaciju o ustupanju donacije Lori Šoć Javnoj ustanovi Narodni muzej Crne Gore. Američka državljanka Lori Šoć, supruga praunuka dr Pera Šoća, ministra crnogorske Vlade u izbjeglištvu i čukununuka Đura Šoća, vojnog komandanta i upravnika vojnog telegrafa Knjaževine i Kraljevine Crne Gore poklonila je Crnoj Gori predmete koji se odnose na istaknute crnogorske ličnosti dr Pera Šoća i Đura Šoća.

Među 14 predmeta iz zaostavštine dr Pera Šoća i Đura Šoća koji su po želji vlasnice predati početkom godine državi Crnoj Gori bez nadoknade nalaze se: uramljena zastava sa krstom i natpisom Nikola I, tri kolekcije ordenja sa lentama i kutijama, telegram kralja Nikole I Petrovića upućen Đuru Šoću iz 1915. godine i više fotografija.

Vlada je zadužila Narodni muzej Crne Gore da preuzme doniranu zaostavštinu i obezbijedi uslove za njeno čuvanje.

U okviru kadrovskih pitanja za zamjenike Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore imenovani su u Kancelariji u Podgorici Sanja Jaredić, a u Kancelariji u Kotoru Ivan Đurišić.

Usvojena je Informacija o obezbjeđenju sredstava za realizaciju projekta „Snabdijevanja vodom Donje i Gornje Lješanske nahije” i prihvaćen Ugovor o realizaciji projekta.

Vlada je, u skladu sa praksom koju je na početku mandata utemeljio premijer Duško Marković, donijela odluku da dodijeli Mariji i Zefu Đonaj iz Tuzi 6.000 eura povodom rođenja troje djece – po 2.000 eura za svako dijete.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

 

Podijeli na: