Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

05.03.2020
1068

SAOPŠTENJE MEĐUNARODNOG UDRUŽENJA LINIJSKIH KRUZING KOMPANIJA (CLIA) O KORONA VIRUSU

Kao dio kontinuirane posvećenosti industrije krstarenja zdravlju i bezbjednosti gostiju i posade, kao i stanovnika lučkih gradova i destinacija širom svijeta, Međunarodna asocijacija krstarenja (CLIA), vodeći glas globalne industrije krstarenja, najavila je danas usvajanje dodatnih pojačanih mjera “skrininga” kao odgovor na Korona virus (COVID-19), prenosi sajt Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore Kotor. 

Rezultat ovih promjena, koje stupaju na snagu odmah, je i poziv na zabranu ukrcaja svim osobama koje su putovale ili prelazile preko aerodroma u Južnoj Koreji, Iranu, Kini, uključujući Hong Kong i Makau, i bilo kojoj opštini u Italiji koja podleže mjerama italijanske vlade o karantinu, koje je odredilo Ministarstvo vanjskih poslova, u roku od 14 dana prije ukrcaja. 

Predsednik i izvršni direktor CLIA-e Kelli Craighead kaže da je jedna od mjera i odbijanje ukrcaja svim osobama koje su prethodno u roku od 14 dana kontaktirale ili pomogle njegu bilo koga za koga se sumnja, ili je dijagnostikovano, da ima COVID-19, ili koji su trenutno pod nadzorom zdravlja zbog moguće izloženosti COVID-19. 

Poziva se i na obavljanje pregleda pred ukrcavanje neophodnih za sprovođenje mjera prevencije. 

“Poboljšani “skrining” i inicijalna medicinska podrška treba da se obezbijede po potrebi svim osobama koje pokazuju simptome na koje postoji sumnja na COVID-19. U koordinaciji s kruzing kompanijama, medicinski stručnjaci i regulatori širom svijeta, CLIA i njene članice će i dalje pažljivo pratiti nova dešavanja vezana za COVID-19 i modifikovati ove smjernice po potrebi, uzimajući u obzir zdravlje i bezbjednost putnika i posada. Uz stroge mjere koje su preduzele nacionalne i međunarodne zdravstvene vlasti, CLIA i njene članice, u skladu sa izjavama Svjetske zdravstvene organizacije, ne smatraju da su opravdana ograničenja kretanja brodova”, saopštava Predsednik i izvršni direktor CLIA-e Kelli Craighead. 

Zaključuje se i da se usvajanje ovih mjera pokazuje jedinstvena sposobnost kruzing industrije da brzo reaguje, a u skladu sa razvijanjem situacije. 

On je kazao i da CLIA ostaje u bliskom kontaktu sa lokalnim samoupravama širom svijeta. 

“I dok žalimo što će ove promjkene rezultirati uskraćivanjem ukrcaja za neke od naših gostiju, putnici bi trebali znati da su njihovo zdravlje i bezbednost apsolutni prioritet u industriji“, poručio je Craighead.

Podijeli na: